Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: 24mpx vs 36 mpx

Domyślnie 24mpx vs 36 mpx

Panowie posiadam obecnie d7100. Zastanawiam się a może raczej zbieram kasę na przesiadkę na pełną klatkę.
    Mam do was pytanie, jakie różnice występują pomiędzy pełną klatką 24 a 36 mpx. Nie chodzi mi o wielkość plików. Co przemawia za 36 a co za 24. Ograniczenia w/w matryc i ich zalety. szczegółowość przy powiększaniu obrazu i np. otwory przesłony przy których dobrze i ostro zapisują obraz.

Domyślnie

Jesli nie potrafisz patrzeć przy fotografowaniu, albo cie nie stać na długie tele to 36 Mpx ma zaletę - mozna bardziej cropować. To jedyna zaleta tych 36 Mpx. I dlatego odradzam ten sprzet. Poza tym 36 Mpx to same wady i problemy (poważnie to piszę). Ucz sie patrzeć, kup dłuższe tele, ale kup 24 Mpx.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No właśnie, cropowanie to dla mnie ważna rzecz bo nieraz potrzebuję wyciągnąć detale z obiektów. Jednak patrząc na mającą wejść na rynek 750 mam lekki dylemat.
    Przy okazji powiedz mi Jacek czy crop z d7100 a d610 będzie bardzo się różnił czy też będą to mało zauważalne różnice

Domyślnie

wysokie ISO na plus dla FX
    detal - zalezy od optyki. Na D610 musisz mieć 1,5x dłuższe szkła. Więc to zalezy co porównasz - co podpinasz do D7100, a co do D610. Jesli to samo szkło, to by mieć to samo w kadrze na D610 musisz zrobić większego cropa, czyli masz mniej detalu, mniej Mpx niż z D7100.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

tak myślałem, czyli jak dla mnie bardziej 36mpx. No cóż zobaczymy co tak naprawdę zaproponuje nam nowy nikon i wówczas będę musiał podjąć decyzję.

Domyślnie

Raczej nie kolejny aparat z 36mpix (OBY!) więc jak potrzebujesz taką matrycę to nowa premiera dużo nie zmieni
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

On pyta czy 24 czy 36. Więc 24 bierze pod uwagę. Ja 36 odradzam, niech kupuje co chce.

Domyślnie

Ja osobiście bym wolał 24Mpix i pewnie o tym dobrze wiesz, bo nie raz wspomniałem o tym w innym wątku
    Odniosłem się do

Cytat Zamieszczone przez nikonel Zobacz posta
    tak myślałem, czyli jak dla mnie bardziej 36mpx.
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to kolega używa obecnie DX i raczej długich szkieł. Jeśli chce się przesiąść na FX (pytanie po co skoro teoretycznie powinno mu zależeć na cropie?) no to teoretycznie możliwość ścięcia z 36mpix vs 24mpix robi sporą różnicę.

Domyślnie

I będzie płakał z innych powodów. Bo to nie jest tak, że cos (tzn więcej megapikseli) ma same plusy. Wtedy reporterzy by chcieli 50 Mpx.
    Pół forum płacze, że kupiło D800, a ja mówiłem, że to studyjne body. I teraz czekają na D750 z 24 Mpx.
    Kolega też się chce przekonać o tym na własnej skórze. W każdym razie ja uprzedzałem.

Domyślnie

Wspomniałem o sporych możliwościach cropowania, bo to chyba główna zaleta matrycy z D800/810.
    Jacek bardzo mądrze pisze i w pełni się z nim w tym względzie zgadzam. Sugeruję mocno zastanowić się nad 24mpix.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów