Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa Siemiatycze

Domyślnie Składak komputerowy

Hej. Planuję złożyć komputer pod obróbkę zdjęć, gry. Podpowiedzcie mi czy dobrze zestawiłem sprzęt, ajesli coś nie tak to co byście zmienili, poprawili i dlaczego. Z góry dziekuję
    CPU - intel i5-4440 3,1GHz
    płyta - MSI Z97-G45 GAMING Intel Z97
    RAM - 2x Crucial Ballistix 8GB 2x4GB DDR3 CL9-9-9-24 1600
    Dysk - 1TB seagate 200zł + Intel SSD 120GB
    Napęd - nagrywarka DVD
    oBUDOWA
    MSI GEFORCE GTX 750 TI OC Gaming 2GB DDR5
    zasilacz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez camus Zobacz posta
    Wg. cennika jednego ze sklepów, model 4460 (jest szybszy) kosztuje tylko 6 zł (słownie: sześć) więcej, więc radzę dołożyć przy tak małej różnicy w cenie.

Dysk - 1TB seagate 200zł
    80zł więcej i masz 2x większy dysk. ... warto tyle dołożyć, dla takiego przyrostu pojemności. W końcu to ma być magazyn jak rozumiem (myślałeś o kolejnym dysku na kopię bezpieczeństwa?)

zasilacz
    Jakiej firmy zasilacz wybrałeś? Bo chyba nie jakieś guano pokroju TakeMe lub Copdeshit za kilkadziesiąt zł?

oBUDOWA
    Obudowę kup jakąś sensowną ... tak by można było z tyłu zamontować co najmniej 120mm wentylator (są też modele gdzie mieści się 140mm). Dodatkowo otwory wentylacyjne dla wentylatorów muszą mieć rzadką kratownicę, by opór powietrza nie generował znacznego szumu.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 30-08-2014 o 22:57

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

Witam. Ja też planuję złożyć komputer. Czy to co przedstawiłem nadaję się pod obróbkę i tylko obróbkę (bez grania w gry). Wiem że budżet mały (1600 zł) ale wolałbym mieć nowe. A więc :
    1.Cooler Master Elite 130 czarna miniITX, USB 3.0
    2.MSI B85I (szukałem płyty z wyjściem DP czy podłączając monitor zewnętrzny wystarczy mi HDMi)
    3.GOODRAM DDR3 8GB 1600MHz CL10 Play
    4.Corsair VS 350W ATX 120mm wentylator, EU version
    5.Crucial 2.5'' SSD MX100 128GB (Serial ATA 3) 550MB/s 150MB/s (bądź inny do 250zł)
    6.Intel Pentium G3258 3.20 GHz Anniversary Edition BOX.
    I tu chciałbym zapytać czy ten procek da radę z obróbką zdjęć czy dołożyć do jakiegoś i3. Obudowa chciałbym jak najmniejszą chyba że jest coś lepszego (w podobnej cenie i wielkości do tego co podałem). Chyba że ten gotowiec też da radę:
    http://www.x-kom.pl/p/204511-desktop...00-dvd-rw.html
    Nikon D7200, D3100, N 18-105 VR, N 35 1.8, SB-700, Fancier WF-531BT, 2xUV .....

Domyślnie

płyta - MSI Z97-G45 GAMING Intel Z97
    Mi się tu trochę gryzie słaby procek i płyta "GAMING"...

P.S. Czy w gry zamierzasz grać na tym kompie?
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

Jeżeli chodzi o forumowicza "camus" to on będzie grał ja nie .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez advisor Zobacz posta
    Witam. Ja też planuję złożyć komputer. Czy to co przedstawiłem nadaję się pod obróbkę i tylko obróbkę (bez grania w gry). Wiem że budżet mały (1600 zł) ale wolałbym mieć nowe. A więc :
    1.Cooler Master Elite 130 czarna miniITX, USB 3.0
    2.MSI B85I (szukałem płyty z wyjściem DP czy podłączając monitor zewnętrzny wystarczy mi HDMi)
    3.GOODRAM DDR3 8GB 1600MHz CL10 Play
    4.Corsair VS 350W ATX 120mm wentylator, EU version
    5.Crucial 2.5'' SSD MX100 128GB (Serial ATA 3) 550MB/s 150MB/s (bądź inny do 250zł)
    6.Intel Pentium G3258 3.20 GHz Anniversary Edition BOX.
    I tu chciałbym zapytać czy ten procek da radę z obróbką zdjęć czy dołożyć do jakiegoś i3. Obudowa chciałbym jak najmniejszą chyba że jest coś lepszego (w podobnej cenie i wielkości do tego co podałem). Chyba że ten gotowiec też da radę:
    http://www.x-kom.pl/p/204511-desktop...00-dvd-rw.html
    Zapomnij... Procesor Pentium, to wręcz epoka kamienia łupanego... (jeszcze za pierwszą generacją i3, a teraz mamy już 4.)

Zdecydowanie lepiej dopłacić do nowego i3 - różnica jak stąd do Księżyca... aktualne (4. gen) i3 są porównywalne lub lepsze od 4-ro rdzedniowych i7 pierwszej generacji.
    Nie mniej, jeśli zdjęcia obrabiasz w LR, to gładko nie będzie.

Wyjście HDMI - ok, ale do oglądania filmów, nie do zdjęć. W większości komputerów HDMI przekłamuje obraz, bo uznawane jako wyjście do podłączenia TV, a nie monitorów.
    DP albo DVI-D/DVI-I jako wyjścia do monitorów.
    Jeśli chodzi o wyjście DP na płytach głównych - nie wielka różnica między nim a DVI.

Pamięć - zapomnij o GoodRAM. Corsair, Kingston, cokolwiek, tylko nie GoodRAM.

Co do Della Vostro - to typowy komputer do biura. Nada się do Worda, Excela czy internetu...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

Dzięki GonzoG za wyjaśnienie niektórych spraw technicznych (po prostu nie znam się na podzespołach), teraz wiem że troszkę muszę zwiększyć budżet żeby coś złożyć do obróbki. Wiem że to niewiele ale jeszcze przede mną zakup monitora i tu wiadomo, żeby kupić dobry monitor trzeba trochę wydać kasy (celuję w Eizo serii CS)

Domyślnie

1600 to ciut mało. Raczej x2 a już tysiączek to minimum trzeba zwiększyć budżet. Mając 2,5-3k (bez monitora) juz coś można pomyśleć.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez advisor Zobacz posta
    Dzięki GonzoG za wyjaśnienie niektórych spraw technicznych (po prostu nie znam się na podzespołach),
    Akurat w kwestii procesorów, to wciska ci bezwiednie KIT, bowiem Pentium G3258 to ta sama architektura co najnowsze i3, i5 i i7 , czyli Haswell. Pentium różni się tym od i3 że nie ma HT ... do którego w życiu bym nie dołożył tyle kasy. Dopiero i5 ma 2x więcej rdzeni (prawdziwe 4 rdzenie). Czy warto dokładać do i5? - no nie jest to sprawa życia i śmierci, ale przy obliczeniach potrafiących skutecznie wykorzystać 4 rdzenie (kompresja video) wydajność wzrasta lekko x2. ... no i do najnowszych gier, to lepiej mieć i5. Natomiast w aplikacjach korzystających max z 1 -2 wątków, różnica jest tak duża, jak wskazuje częstotliwość taktowania (czyli nie tak duża). Do biura Pentium jest super ... do gier, kompresji video itp. już lepiej i5.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Wyjście HDMI - ok, ale do oglądania filmów, nie do zdjęć. W większości komputerów HDMI przekłamuje obraz, bo uznawane jako wyjście do podłączenia TV, a nie monitorów.
    Jakieś dowody? ... i ewentualne dowody na to, że nie da się tego problemu obejść w ustawieniach karty graficznej?

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Pamięć - zapomnij o GoodRAM. Corsair, Kingston, cokolwiek, tylko nie GoodRAM.
    Bo? Używam od lat Kingston, w pracy mam trochę kompów z GoodRam, Corsair, Hynix, i jeszcze jakaś A-Data i poza A-Data nie ma problemów (A-Data w dwóch różnych kompach uległy awarii ... po wymianie na Kingston zero problemów). Tak czy inaczej do GoodRam nie mam zastrzeżeń.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 14-12-2014 o 21:57

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

Kyle czyli to co podałem w poscie 3 co byś wywalił a co dołożył żeby w miarę dobrze pracowało się nad zdjęciami.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów