Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: debiut 2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Dziękuje za opinie.
    Zabieram się za przeglądanie galerii na plfoto.com, mam nadzieję, że coś mi to da

nie obrażam się, ale nie ukrywam, że trochę przykro, bo jednak się staram, tyle, że mi nie wychodzi.

Czy mógłby ktoś z Was wykadrować to zdjęcie, żeby było mniej więcej poprawnie przycięte ? chciałbym zobaczyć jak powinno wyglądać.
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Tu nie chodzi o przycięcie na kompie - choć często da się fotę w ten sposób poprawić. Tutaj niestety zabrakło poprawności już w trakcie wykonywania zdjęcia... Zanim naciścniesz spust - popatrz spokojnie w wizjerze czy wszystko gra. Czy głowa nie jest czasem za centralnie, czy nie uciąłeś dłoni czy stóp, czy twarz nie jest w mocnym cieniu itd...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Czyli teoretycznie - w tym konkretnym zdjęciu, gdyby cała postać była ujęta w kadrze (tu obcięta stopa) to byłoby zdecydowanie lepiej ?
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Jedynie radykalnym cięciem można by próbować poprawić nieco to zdjęcie, coś w ten deseń:

Ale lepiej porzucić je i wykonać tę pracę ponownie. To nie reportaż, masz czas, nikt i nic Cię nie goni, popatrz spokojnie, rozplanuj i zaplanuj. Zrób kilka ujęć, przeanalizuj.
    Czekamy na dalsze prace.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebasw Zobacz posta
    Czyli teoretycznie - w tym konkretnym zdjęciu, gdyby cała postać była ujęta w kadrze (tu obcięta stopa) to byłoby zdecydowanie lepiej ?
    Niestety nie... Kadr to początek. Poza kadre liczy się poza modelki - zwróć uwagę że przy takim ułożeniu zdjęcie jest płaskie ale gdybyś zaszedł modelkę pod kątem byłoby już ciekawiej. Z tyłu wystaje torebka a całość psuje ujęcie z pozycji oczu i do tego patrząc pod kątem w dół co niestety nie budzi zainteresowania widza. Żeby fotka była ciekawa często trzeba pokazać coś czego normalnie nie widać - zejść niżej, użyć dłuższej ogniskowej aby rozmyć nieciekawe tło itd. Pozycja modelki którą pokazałeś sprawia że gdyby nawet cała zmieściła się w kadrze nic by to nie dało. Zarówno po lewej jak i prawej stronie pozostaje masa przestrzeni co nie jest dobrze odbierane. Jeśli już robisz zdjęcie "prosto w twarz" kadruj ciaściej bo zwykle wtedy starasz się pokazać mimikę twarzy, nastrój a nie ubranie.
    Al "CAPONE" Bundy

Domyślnie

niestety koledzy mają rację ustawiles dziewczynę na wprost jak na imieninach nie ma żadnej perspektywy żadnej głebi ostrości ale faktycznie po tym cięciu jest dużo lepiej

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Dziękuje chłopaki, szczególnie za ostatnie rady ekonet_pth i Al Bundy ! powoli widzę światełko w tunelu... a skoro o tunelu to wrzucam wykasowaną wcześniej fotkę, min. inaczej skadrowaną, choć wciąż nie jest za dobrze, jak się domyślam....

1.

i jeszcze raz, skadrowaną wg Waszych rad fotkę przy drzewie

2.

Domyślnie

Te zdjęcia zostaw w spokoju - zrobisz lepsze następnym razem. Mała rada jeszcze - robiąc z ręki pamiętaj o czasach. Ostatnie zrobione przy 40 mm na 1/30s i z ręki. Sztuką jest utrzymać szkło przy takim czasie zwłaszcza gdy jest lekkie a to tutaj Ci się udało - niestety brak ostrości na modelce ponieważ to ona się poruszała. Wyciągnij je następnym razem do końca i oby źwiatło było z Tobą
    Al "CAPONE" Bundy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów