Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie D5200 hot pixele ??

Zamowilem Nikona d5200, jednak dopiero po zamowieniu znalazlem info o pojawiajacych sie hot pixelach na matrycy aparatu ?? Jak się ustosunkują do tego użytkownicy aparatu...czy tą wadę można likwidować bez kontaktu z serwisem ?? czym dokladnie są hot pixele(oprocz tego ze swięcą na filmach i zdjęciach)...czy są to uszkodzone piksele matrycy ?

Domyślnie

hoty, to coś w rodzaju uszkodzenia, ale nie podlega to gwarancji, póki nie stanowią one poważnej ilości.
    Ja po męczeniu D5200 nie znalazłem jeszcze ani jednego.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wcale, że nie. Info w gwarancji jest tylko o wyświetlaczu LCD. Mój d5100 miał 1 hota widocznego na filmach. Serwis wymienił matrycę na nową i teraz czysta jak łza, ale oddając do serwisu licz się z czasem oczekiwania około 3 tygodni. Chyba, że mapowanie matrycy załatwi sprawę, co serwis robi od reki.
    D5100 + 18-105 VR + 40 f/2.8G Micro + SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seba84_2005 Zobacz posta
    Wcale, że nie. Info w gwarancji jest tylko o wyświetlaczu LCD. Mój d5100 miał 1 hota widocznego na filmach. Serwis wymienił matrycę na nową i teraz czysta jak łza, ale oddając do serwisu licz się z czasem oczekiwania około 3 tygodni. Chyba, że mapowanie matrycy załatwi sprawę, co serwis robi od reki.
    To wymienił ją z zupełni innego powodu.
    Hoty są na początek mapowane.
    Nikon

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Im bardziej upakowana matryca trzeba się liczyć że mogą ale nie muszą pojawić się hod pixele, dotyczy to wszystkich matryc nawet tych w TV.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    To wymienił ją z zupełni innego powodu.
    Hoty są na początek mapowane.
    No właśnie nie.
    u mnie było tak:
    Oddałem do serwisu na czyszczenie matrycy + mapowanie ze względu na 1 i tylko 1 hot piksel w centrum kadru widoczny tylko na filmach (na fotkach puszka sama go usuwala).
    Po odebraniu aparatu w domu zobaczyłem, że nadal jest ten hot i nic nie zrobiono.
    Pojechałem następnego dnia prosząc o mapowanie. Czekałem 15 min. Osoba z obsługi przyniosła puszkę twierdząc, że już jest zmapowana matryca i jest okej. Włączam aparat przy obsłudze i pokazuję, że jak był tak jest, więc Pan poprosił abym przyniósł papierki, bo puszka zostaje w serwisie. Po 3 tygodniach wymienili matrycę .
    Więc jeśli macie piksele widoczne na filmach i mapowanie nic nie daje, to tylko oddawać na wymianę.
    Ja dodam, że u mnie hot pojawił się po locie samolotem i nawet na stronie nikona jest info o tym, że ze względu na promieniowanie kosmiczne mogą pojawić się piksele i u mnie tak właśnie się stało.
    Ostatnio edytowane przez seba84_2005 ; 25-08-2014 o 12:38
    D5100 + 18-105 VR + 40 f/2.8G Micro + SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seba84_2005 Zobacz posta
    No właśnie nie.
    u mnie było tak:
    Oddałem do serwisu na czyszczenie matrycy + mapowanie ze względu na 1 i tylko 1 hot piksel w centrum kadru widoczny tylko na filmach (na fotkach puszka sama go usuwala).
    Po odebraniu aparatu w domu zobaczyłem, że nadal jest ten hot i nic nie zrobiono.
    Pojechałem następnego dnia prosząc o mapowanie. Czekałem 15 min. Osoba z obsługi przyniosła puszkę twierdząc, że już jest zmapowana matryca i jest okej. Włączam aparat przy obsłudze i pokazuję, że jak był tak jest, więc Pan poprosił abym przyniósł papierki, bo puszka zostaje w serwisie. Po 3 tygodniach wymienili matrycę .
    Więc jeśli macie piksele widoczne na filmach i mapowanie nic nie daje, to tylko oddawać na wymianę.
    Ja dodam, że u mnie hot pojawił się po locie samolotem i nawet na stronie nikona jest info o tym, że ze względu na promieniowanie kosmiczne mogą pojawić się piksele i u mnie tak właśnie się stało.
    Skoro 2x mapowali i nie pomogło, to nie był problem z hotem, a elektroniką matrycy.
    Nikon

Uprawnienia umieszczania postów