Szukaj
Ok -- rozumiem. Ale to nadal nie sa dokumenty, ktorych nie da sie wygodnie obrabiac na 2 GB RAMu.
I uwazasz, ze predkosc procesora tez nie ma znaczenia w czasie obrobki? To sproboj to samo zrobic na jakims np. Celeronie 1,5 GHz i 4 GB RAMu. Wtedy zobaczysz czy jedynie RAM ma znaczenie...
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Kolego szanowny, trochę tutaj offtopic-ujemy. Oczywiscie, że nie JEDYNIE RAM MA ZNACZENIE. Ale w z toku dyskusji w tym wątku wywnioskowałem, że kwestię RAMu zupełnie się pomija, a w dobie coraz-to-więcej-megapixelowych matryc pominięty przy projektowaniu konfiguracji RAM szybko okaże się wąskim gardłem. Konfiguracja komputera powinna być równomiernie silna w zakresie procesora, RAMu, wielkości i prędkości dysków i prędkości grafiki. I tak np. komputer który powszechnie ujdzie za hiper-wypas, bo będzie miał najszybszy dostępny na rynku procesor i najlepszy akcelerator 3D w dziedzinie PS-a zawiedzie oczekiwania, bo zabraknie mu właśnie RAM-u, a akcelerator 3D bedzie się po prostu nudził. Tak samo zamiast 6-cio przyciskowej 3-rolkowejbezprzewodowej myszy należaloby się wyposarzyć w najprostszy tablet Wacoma.
Potrzeba posiadania szybkiego porcesora jest powszechnie rozumiana, potrzeba rozbudowy RAM-u już mniej.
Dlaczego tak wywnioskowales? Przeciez juz w pierwszej odpowiedzi, w ktorej Al podal konfig, znalazlo sie 2 GB RAMu.
Obecne dyski i karty graficzne, mozna w zupelnosci pominac. Ich udzial w obrobce grafiki (jesli RAMu jest odpowiednia ilosc) jest wrecz marginalny. W temacie dyskow i kart graficznych -- wszystko co da sie wpiac we wspolczesne plyty glowne obslugujace C2D czy dwujajowe Athlony, bedzie wystarczajace do obrobki (nooo... przydaloby sie te minimum 128 MB na karcie grafiki -- ze wzgledu na chore wymagania interface'u Shopa CS2). Najwazniejsza pozostaje pamiec (nie tylko ilosc, ale takze jej taktowanie) i mimo wszystko szybki procesor. Z racji ceny i mozliwosci OC -- najlepszym obecnie procesorem pozostaje Intel Core 2 Duo.
W tej dyskusji akurat nie zauwazylem, zeby ilosc pamieci byla pomijana... Nie mozna jednak przesadzac na temat jej roli, piszac, ze szybki procesor nadaje sie tylko do gier...![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
No z tym się nie zgodzę.
Ja w procka już bym więcej nie inwestował, a w pamięć tak.
Jej brak udziela mi się na każdym kroku (czy to jakaś nowsza gra-choć i tak w nie nie gram), czy przy obróbce fot.
Ja mam 2x512 i muszę dokupić przynajmniej drugie tyle.
Boję się podkręcać, choć efekt podkręcenia i tak nie będzie ten sam co przy drugiej kości.
Chodziło mi o podkręcenie Ramu.
Podkręcenie jednej kości nie da takiego efektu co dołożenie drugiej.
Czyli 2x512 + podkręcenie < 4x512 bez podkręcenia
Nie rozumiem jak podkręcona pamięć może być wydajniejsza od jej większej ilości...to przecież nielogiczne...
Z drugiej strony przy podkręcaniu proca pamięć się najpierw odkręca... Na koniec powiem jedno - mam w kompie kości 1000Mhz CL5 które ustawione mam w 800Mhz z CL4. Robiłem ostatnio test na zwykłych Kingstonach 667 CL5 i teraz żałuję że wywaliłem 2 razy więcej kasy na te 1000-czki bo różnicy odczuć nie sposób ...
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Zmieniam teraz komputer, i wykombinowałem sobie taki zestaw:
Obudowa Modecom Harry - czarna - 350W 197.00
Procesor AMD Athlon 64 X2 4600+ BOX (Socket AM2) 451.00
Dysk twardy IDE/SATA Seagate 250 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II)312.00
Napędy optyczne Asus DVD+/-RW DRW-1612BL LightScribe BOX black124.00
Płyta główna Asus M2N32-SLI Deluxe WiFi-AP nForce 590 SLI 580.00
Pamięć RAM GeIL Dual 2x 512MB DDR2 667 MHz CL4 203.00
Stacja dysków FDD 1.44MB 3.5" – black 28.00
Karta graficzna GeForce 7600 GS Gigabyte Turbo Force Silent Pipe 256MB (PCI-E) 329.00
Kieszeń HDD Kieszeń Chieftec KF-22-SB1 szt.84.00
Potrzebuję go przede wszystkim do zabawy Photoshop'em i obróbki zdjęć, kwota w jakiej muszę się zmieścić - max 2400 PLN - więcej nie da rady( no max. 2500). Co byście w tym zestawie zmienili, poprawili..?? Zaznaczam, że potrzebuję stację dyskietek i kieszeń na HDD
![]()
Ostatnio edytowane przez Chris ; 11-05-2007 o 21:41
Pozdrawiam!! Krzysiek
| D50 | N 18-55 DX |
Po co ci taka droga plyta chcesz sie bawic w overclocking, wez jakas tansza a w to miejsce 2 gb ram. W athlonie praktycznie nie ma roznic wydajnosci miedzy plytami ze wzgledu na wbudowany w procesor kontroler pamieci. Grafika tez moze byc cos slabszego jakas slabsza 7300 lub nawet cos zintegorwanego na gf6150 jesli nie bedziesz gral bo w photoshopie 3d i tak potrzebne. I pamietaj aby procesor brac w wersji EE bedzie sie mniej grzal. Powinienes byc zadowlony z zestawu.
D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)
Skontaktuj się z nami