Dlaczego twierdzisz, że AMD jest bardziej wydajny?
Kiedyś tak było, ale teraz różnica się zatarła.
I mam prośbę, jakie to są płyty Gforce? Mógłbyś dać linka?
Szukaj
Dlaczego twierdzisz, że AMD jest bardziej wydajny?
Kiedyś tak było, ale teraz różnica się zatarła.
I mam prośbę, jakie to są płyty Gforce? Mógłbyś dać linka?
litości
widzę że tu się na kompach tylko ja znam
GeForce to karty graf a chipset to nForce
co do cpu to jest jedna zasada jak największy mnożnik przy jak najmniejszej fsb przy tym samym rdzeniu bo wtedy jest tanio i są ogromne możliwości OC
D80, N18-200, N50 f1.8,
jaką rozdzielczość ma świat ?
Kupując komputer pod katem oc (kręcenia proca )jednym z najważniejszych kryteriów jest voltarz który oferuje płyta główna, w tym wypadku dfi lan party wiedzie prym( ps bardzo fajna i cicha płytka polecam)
Czytam i przeleciałem na koniec. Na szybko poprawię kilka mitów.
1. Kompów już od dawna się nie modernizuje bo zwykle się to nie opłaca.
2. Kompa do obróbki zdjęć z 2GB Ramu, 250GB, na AMD X2 64 4600, dobra płyta itd. Można kupić śmiało wszędzie za 2600 zł - jak nie znajdziecie zapraszam do mnie do firmy.
3. Różnice w faktycznej wydajności AMD vs Intel przy podobnej cenie są tak znikome że niezauważalne - Intela wybieramy gdy lubimy kręcić proca - Amd gdy lubimy totalną ciszę w kompie a ten stoi zamknięty w biurku.
4. Słowo dobry zasilacz nie zawsze musi oznaczać wywalenie 250 zł na ten cel. Spokojnie można kupić ModeComa z budą który udżwignie w/w sprzęt a ten mit rozprzestrzeniają onaniści komputerowi.
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Nie sluchaj, ze komp do biura i do grafiki musi sie jakos specjalnie roznic, no moze poza ramem.
Ma byc do 2000 wiec zaczynamy:
1. Plyta polecam - Abit NF-M2 nView ze zintegrowaną grafika GeForce6150 mozna zaistalowac zewn. grafe na PCIe
2. Procesor Athlon X2 z Serii EE czyli pobor pradu max 65 W np. 3800+ lub wiecej
3. Ram 2x1 GB ddr2 667 mhz np. TwinMOS
4. Dysk 7200 obrotow 8/16 MB cache firma/model od preferencji np. Seagate 250 16MB seria raid ST3250620NS umieszczony na gumowych nozkach
5. Nagrywarka DVD - co tam lubisz
6. Wiatrak na procka Arctic Cooling Alpine 64
7. Zasilacz wystarczy np. mode com 300-350W komp. bedzie ciagnal mniej ale trzeba miec zapas- tu proponuje wymienic wiatrak na papsta 12db
Zmiescisz sie w 2000 i bedziesz miec cichego kompa. Moze w przyszlosci bedziesz mogl wrzucic procek amd "barcelona". Jesli nie chcesz miec bardzo cicho nie musisz nic zmieniac z wiatrakami i tak bedzie ok.
D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)
A tak wyglada komp u mnie (ten jeszcze na sempronie na s.939 obecnie athlon x2)
D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)
Kolego Stig: wiem, ze robisz dużo fotografii reportażowej i zależy Ci na szybkiej batch-owej obróbce NEF-ów.
U mnie z kolei wygląda to trochę inaczej - z 200-300 zdjęć wybieram 3 które są wynikiem sesji. Potem te zdjęcia są dosyć mocno retuszowane, zwykle jest to 8-10 warstw 16-to bitowych z maskami. W takim wypadku prędkość procesora wpływa na prędkosć filtrowania, które robię może ze 4 razy (w ciągu kilkunastu gzodzin) a reszta pracy to ręczne pociągnięcia, przesunięcia fragmentów i przełączanie między warstwami - tutaj wąskim gardłem jest właśnie pamięć.
Kolega na początku postu pytał o prędkość w PS-ie czyli o prędkość w czasie obróbki, a nie prędkość konwersji NEF-ów.
Skontaktuj się z nami