Szukaj
Pozdrawiam.
MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
|||blog ||| maciejsimm.com|||
Heh... Raptora nawet nie trzeba w RAID laczyc -- na pojedynczym (mam wersje 72 GB) widac niezly przyrost wydajnosci jesli chodzi chociazby o to jak "zbieraja" sie aplikacje. Dosc wazne jest (sam stosuje te regule od kilku lat), zeby jednak miec dwa fizyczne dyski. Szybki i nie za duzy wlasnie na system i oprogramowanie, a drugi, wiekszy na skladowanie wszelkich plikow (projekty, zdjecia, etc.). Jako systemowy mam wspomnianego Raptora, a na dane Caviara 250 GB.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
A mam takie dziwne pytanie.
Kiedyś, na starszych kompach, aby prześpieszyć prace kompa, dzieliło się dysk na partycję.
Teraz rzekomo już nie trzeba.
A jak wy robicie?
Robicie np: 2 partycje-1 na system i programy, druga na całą resztę, czy jakoś tak?
Raz tylko uzywalem wiecej niz jednej partycji. Na Amidze jeszcze.Od czasu, kiedy potrzebowalem pewnego razu tyle wolnego miejsca, ile bylo w sumie na dwoch partycjach. Problem byl taki, ze potrzebowalem tego miejsca w jednym ciagu.
Od wielu lat -- nie robie podzialu na wiecej niz jedna. Jeden fizyczny dysk, to jeden dysk w systemie.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Acha, bo właśnie się zastanawiałem, czy dobrze robię tworząc tylko jedną.
Zawsze miałem kilka, ale mam wrażenie, że wtedy wolniej działał niż teraz przy jednej.
Fakt, że u stiga, komp chodzi bez problemu, z tak małą temperaturą jest napewno spowodowane, że nie ma tylu śmieci na dysku co ja.
Takie programy z osiołkiem w tle strasznie mulą kompa, a u mnie chodzi to prawie non stop.
Co do partycji, to swego czasu warto było założyć osobną na plik wymiany i tempy. Żeby było śmieszniej najlepiej to biegało gdy były formatowane w fat16. Tak mam na swym staruszku athlon 1,7.
Jak się dziś sprawy mają, nie wiem, sprawdzę jak przyjdzie czas na nową jednostkę obliczeniową![]()
pozdrawiam Krzysiaczek
"Wąskim gardłem" przy pracy w PS-ie (zwłaszcza z wieloma warstwami) jest RAM. Co wam po hiper-procesorze, gdy HDD ciągle pracuje z plikiem wymiany? Przypominam, że PS ma własny plik wymiany, czasem gigantycznych rozmiarów.
Niestety, Microsoft i tym razem się nie popisał. Na wszystkich windowsach poza Vistą maksymalna wielkość RAM-u to.. zaledwie 2 GB. Właśnie tyle mam i przy pracy z warstwami to jest za mało.
Na to jest chyba jednak jakiś knyf. Władca Pikseli linka zapodawał.
http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEmem.mspx
pozdrawiam Krzysiaczek
Lata temu pracowalem w Photoshopie 3 ze 128 MB -- tez starczalo... Przez ostatnie 5 lat pracowalem na 768 MB, mimo, ze praca z warstwami to dla mnie codziennosc... Od pol roku mam maszyne tez z 2 GB i czesto pracuje z plakatami czy billboardami, ktorych pliki maja nawet do 500 MB -- jakos nie narzekam.
Musisz miec cos nie-tak z komputerem lub systemem, skoro twierdzisz, ze 2 GB do pracy na pliku z cyfrowej lustrzanki to za malo...
Ostatnio edytowane przez stig ; 01-05-2007 o 09:57
www.SALDAT.pl
Po pierwsze czemu chcesz składać na Intelu??. Ja proponuje technologie AMD (jest bardziej wydajna). A skoro AMD to tylko Athlon i co conajmniej 939 catche. Do tego dodaj płytę główna Geforce (jak najlepszy model na jaki ciebei stać - bo to od niej zaczyna sie późniejsza zabawa). Kosci RAM tylko od Geil-a - majądużą częstotliwosć odświerzania i nieraz lepie wziaść 512 heila niż 1Gb np. Kingstona - bo gail sie ne izapcha danymi i bedzie bardziej efektywny. Co do grafiki to w miare grybosci portwela- zwracaj uwaga aby miała własny interfejs z pamiecia (to jest jakieś dodatkowe 10 zł wiec niedużo)
Cenn tobie nei podaj bo w każdym sklepie są inne (i to baaardzo inne)
Marcin Jędrusiński
Skontaktuj się z nami