Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie HDMI bezprzewodowo

Mam w sypialni projektorek LED i chciałbym się pozbyć kabla.
    Na ebayu można znaleźć różne wireless hdmi dongle" jak np. to: http://www.ebay.co.uk/itm/Miracast-D...item339001244d
    pytanie czy to rzeczywiście działa?

Domyślnie

to jest dongle kompatybilne ze standardem Miracast... coś jak AirPlay od Apple
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Aby taki działał, to musisz mieć projektor zgodny z Miracast, albo jeszcze odbiornik Miracast.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Myślałem że to jest odbiornik bo się go podłącza pod wejście hdmi...

A coś takiego? http://allegro.pl/show_item.php?item=4452668034 ma zarówno miracast jaki i trzy inne "formaty" laptop to thinkpad t430 a projektor LG HS200

Domyślnie

Jak laptop wspiera jeden z tych standardów, to wystarczy taki odbiornik.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

DLNA wspiera wszystko, na windowsie można sobie zainstalować serwer DLNA i będzie ok. Nie wiem natomiast jak się sprawdzi ten konkretny dynks bo używam DLNA po WiFi normalnym
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Z tym, że DLNA wspiera wszystko, to bym się tak nie rozpędzał...
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

a co nie wspiera DLNA?
    To 'prawie USB'...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Prawdziwe bezprzewodowe hdmi jest drogie, komplet nadajnik + odbiornik to koszt ponad 1kPLN, nie potrzeba do tego żadnych sterowników czy nic takiego. Wystarczy podpiąć nadajnik do HDMI w odtwarzaczu (konsoli itp..) a odbiornik do HDMI w TV (projektorze).
    np.
    http://www.amazon.co.uk/dp/B009DHPUDI?psc=1

Kiedyś coś takiego chciałem ale sobie odpuściłem, ze względu na koszty.

Taniej wychodzą długie kable + ewentualnie wzmacniacz sygnału HDMI, (specyfikacja dopuszcza kable do 15m, mnie się udało z 10m, zwykłym tanim kablem z ebaya)
    są jeszcze urządzenia które przesyłają sygnał z HDMI przez zwykłą skrętkę, (taką jak do netu) nie interesowałem się nimi bliżej.A

HDMI bezprzewodowe do komputera jest tańsze, na ogół jest to nadajnik wpinany w USB komputera i odbiornik wpinany w Hdmi TV (czy projektora).

Domyślnie

To wszystko zależy od odległości. HDMI jest cyfrowe, więc jest to tylko przesyłanie pewnej ilości bitów na sekundę. Można to przesłać skrętką, światłem, przez wifi czy nawet przez bluetooth. Problem jest w tym, że różne media mają różne przepustowości, a i obraz może być różnej rozdzielczości i z różnym framerate, w różnych kodekach, czyli generalnie, może mieć bardzo różne bitrate. Przesyłanie nieskompresowanego 8k bezprzewodowo jest średnio realne, bez sporych ( gigantycznych ? ) kosztów. Przesyłanie skompresowanego UHDTV na bardzo krótkie odległości można pewnie uzyskać na zwykłym konsumenckim WiFi w Standardzie N. 1080p powinno pójść przez wifi bez problemów.

Rozwiązań problemu jest co najmniej kilka - zaczynając od serwera DLNA na komputerze ( albo używaniu DLNA w Windows Media Player ), przez osobny server postawiony na linuxie z filmami udostępniający materiały po sieci, do różnych form "dongle" które mają przesyłać między sobą sygnał. Z racji wygody i bezpieczeństwa ( wyłamanie portu USB jednak boli ) wybrałbym jednak DLNA i dobre WiFi, bądź kabel sieciowy do projektora, mimo, że bardzo negatywnie jestem nastawiony do tego rozwiązania.
    Sam testowałem DLNA z serwera na Linuxie do telewizora i nawet jakoś to działało. A że wszystkie filmy i tak mam po sieci... Skonfigurowanie encodingu Video na bieżąco, żeby telewizor był w stanie wyświetlić większość plików które miałem, na tamten czas okazało się nietrywialne.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów