Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie lapek czy ultrabook

Panowie
    Potrzeba czegos na wyjazdy. Moje wymagania: rozmiar 11-14cali, niska waga, długośc pracy na baterii 5h i więcej, dobra matryca (w domu mam eizo s1931 więc cudów nie wymagam, no ale jednak chciałbym cos na tym widzieć bo do obróbki wakacyjnej zdjęć to ma być). Może być z SSD ale to nie jest warunek konieczny. Powinno tez bez problemu ogarniac LR 4 i pliku z 16MPx matrycy. Budżet im mniej tym lepiej - max 3 tysie. Ale wolałbym mniej.
    jakieś sugestie ? Lenovo, Dell, Asus. Jabłka nie chce.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

nie wiem, czy użwyka wchodzi w grę, ale jakieś pół roku temu kupiłem używanego Lenovo X230 z matrycą IPS matową/satynową (12,5"). Dałem za niego wówczas 3tys, ale ma jeszcze ponad 2,5 roku gwarancji, a w chwili zakupu był w stanie jak nowy.

Wówczas miałem jeszcze Eizo S2233 i porównywałem z nim "na oko" obraz na ekranie tego laptopa - dla mnie amatora jest lepiej niż dobrze. Nie zajmuje się fotografią zawodowo, z CRT-ka przeszedłem od razu na Eizo, w pracy mam kontakt z różnymi monitorami na TN i stwierdzam, że IPS w tym Lenovo to niebo a ziemia w porównaniu do zwykłej TN-ki.

Używki X230 można znaleźć w fajnych konfiguracjach - mój ma i7 (3-ciej generacji), 8GB RAM, intelowski SSD 180GB (płyta ma sprzętowe szyfrowanie), 9-cio komorową baterię 96Wh, która przy przeglądaniu sieci na WiFi wystarcza na 9-10h pracy.
    Sam laptop jest bardzo mobilny - nieduży, z magnezową ramą i obudową wyświetlacza, cichy wiatrak i wg mnie wygodna klawiatura wyspowa (chociaż osoby przyzwyczajone do starszych Thinkpadów narzekają na nią).
    D610, N28-105D, N35 f2D, N50 f1.4D, N105 f2DC, N70-300D ED, SB-800,
    Panasonic LX100

Domyślnie

też mogę polecić thinkpada, ja używam x220 z ipsem, na świecie ludzie używają albo jabłka albo thinkpada, konkurencji brak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    Panowie
    Budżet im mniej tym lepiej - max 3 tysie. Ale wolałbym mniej.
    .
    Panowie - to ma być komp na podróże do pisania bloga, wstępnego obrabiania fotek i ogólnego korzystania z netu. Nie wywalę na takie coś 5 tysi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    Panowie - to ma być komp na podróże do pisania bloga, wstępnego obrabiania fotek i ogólnego korzystania z netu. Nie wywalę na takie coś 5 tysi
    No to masz problem Poza MacBookiem Pro 13" z Retina nic nie zaspokoi Twoich wymagan . Musisz wywalic odrobine wiecej niz 5k PLN.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    No to masz problem Poza MacBookiem Pro 13" z Retina nic nie zaspokoi Twoich wymagan . Musisz wywalic odrobine wiecej niz 5k PLN.
    bez przesady. Owszem są monitory i monitory ale nie wydaje mi się żebym musiał aż zakupić jabłko z retiną by móc fotę na bloga wrzucić Mam w domu starego eizacza za 1700 (teraz pewnie za 500) i widze na nim to co mam widzieć. Jak ktoś siedzi na monitorze za 10 tysi i pisze na forum ze w cieniach ma niebiesko a światłach różowozielono to u mnie to widać. Więc nie widze powodu by to zmieniac Wydruki też mam takie jak widze na ekranie. Więc wydaje mi się ze za 2500-3000zł też można kupić lapka z wyświetlaczem na którym dobrze widać zdjęcia. Nie do profesjonalnych zastosowań.

Domyślnie

Też się zastanawiałem jak Ty. Ostatnio w promocji kupiłem tablet Samsung Tab S 10.5" z matrycą Amoled. Doskonale nadaje się do zastosowań jakie wymieniłeś.
    Edytor do obróbki foto Handy Photo...boski.

Domyślnie

tablet mam 10" Samsunga - ale pisanie na tym to jakas udręka. Nie chce tez się bawić w dokupywanie klawiatury itp akcje. Kompa wolałbym nowego, pachnacego, z folia i gwarancją - ot takie zboczenie, wiem ze nieopłacalne ale tak już jest
    Czy jest w cenie 2000-2500-3000 coś naprawde godnego uwagi ? Nie musi byc na Core i7 - średnie i5 też wystarczy

Domyślnie

Aspire S7, Zenbooki czy leciutki jak piórko Vaio Pro.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów