Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Question Adapter Praktica B

Witam.
    Posiadam dwa obiektywy z mocowaniem Praktica B (Grzechem było by nie kupić jak na flomarku turek sprzedawał za 10 euro wraz z aparatem i lampą błyskową)
    Moje pytanie jest następujące czy warto jest inwestować w Adapter PB->Nikon?
    Na allegro znalazłem same adaptery do Canona leczu udało mi się znaleźć adapter na amazon.
    Pod spodem przesyłam link do tego adaptery.
    Proszę o opinie w tej sprawie.

http://www.amazon.co.uk/Fotodiox-Ada.../dp/B0095OLUU6

Domyślnie

To zależy jakie obiektywy, jakie body i czego się spodziewasz/co chciałbyś fotografować.

Po pierwsze adapter jest z soczewką, co z jednej strony pozwala na ostrzenie na nieskończoność, z drugiej strony te adaptery mają kiepską opinię - bo soczewka nie wpływa na jakość pozytywnie. Po drugie prawie z każdym body będziesz mieć potwierdzenie ostrości, choć ustawianie ostrości na niższych body (bez pryzmatu tylko z lustrami) może być problematyczne, do tego nie z każdym body będziesz mógł zmierzyć światło.

Tak się składa, że ja sam mam sporo starych aparatów, więc mnie takie manipulacje nie dziwią - ale jeśli weźmiesz pod uwagę, ze w najgorszym scenariuszu będziesz miał parę niespecjalnych obiektywów, bez AFa, pomiaru światła i to wszystko w małym wizjerze z matówką bez klina - to calośc nie będzie komfortowa w działaniu.

Z drugiej strony może zależy Ci właśnie na niespiesznej zabawie, a nie na waleniu seriami z pełną automatyką, więc moze to właśnie coś dla Ciebie. Po prostu odpowiedz sobie sam na pytanie po co Ci to (przy czym odpowiedź ze dla zabawy jest równie dobra jak każda inna) i podejmij odpowiednią decyzję.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Nikon d3300. Mam już jeden obiektyw bez AF pełen manual
    Po prostu chcę mieć nowe obiektywy do zabawy w portret i trochę do filmowania.
    Obiektywy które zakupiłem to:
    28mm 2.8
    50mm 1.8
    Pytanie czy ten adapter bd na pewno działał i nie wyrzucę pieniądze w błoto na niedziałająca rzecz

Domyślnie

Skoro wiesz czym to pachnie i godzisz się na pełen manual, to wiesz mniej więcej co Cię czeka. Dobra zabawa!

Ten adapter będzie pracować z D3300, jeśli tylko będzie dobrze zrobiony - w sensei że nei będzie miał niechlujnie wykonanego bagnetu, itp. Gdzieś tu niedawno ktoś pisał, że kupił tanio Heliosa z firmowym mocowaniem Nikona i nei daje się zapiąć, bo coś tam nie do końca pasuje. Czyli miał działać, ale nie działa, bo niechlujnie wykonany. Dobrze by było skontaktować się ze sprzedawcą, czy próbował podpiąć do body Nikona - jak wlazło do jednego, to wlezie do wszystkich.

Radziłbym tez spojrzeć na ebay, może tam mają jakieś w znośniejszych cenach.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Uprawnienia umieszczania postów