Co Robert na myśli "lewego"?
Szukaj
Co Robert na myśli "lewego"?
W sensie, ktoś kupuje, potem wrzuca do sieci a kolejni instalują bez kupowania. Lewe = pirackie.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Niestety problem może być wywołany przez kilka różnych czynników (piszę z osobistego doświadczenia) , np. np. przez przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych, flashowanie Rom'ów bez odpowiednich zmian itp. (a od rootowania to już tylko krok).
Chociaż problem jest tak znany, że to jest mało prawdopodobne, jeśli czyta się zanim klika![]()
D50
Dla mnie root potrzebny jest choćby dla "pełnego" działania Titanium Backup - (chyba) najlepszego programu do robienia kopii zapasowych na Adku.
(o widzisz - kolejny "za" dla root'a).
Tak jak wcześniej napisano, "lewe" programy to takie, które ktoś najpierw pobrał, potem udostępnił plik .apk innym, aby mogli zainstalować.
Producenci oprogramowania bronią się przed tym różnymi sposobami - jedni lepiej, drudzy gorzej, większość da się jednak obejść np.: dzięki Lucky Patcher.
Na szczęście nie potrzebuję aż tak drastycznych kroków.
Nowy rom mógłby mnie przyciągnąć tylko jakimś zbajerzonym interfejsem ale nie mam czasu przeglądać, więc raczej mnie nic nie skusi.
Aplikacje, z których korzystam kosztują nie więcej niż 20-30 zł więc biorąc pod uwagę, że od kiedy istnieje market kupiłem ich może ze dwadzieścia, to też nie jest problem.
Backup mam w chmurze - kontakty, zdjęcia, smsy, rozmowy - nic innego nie potrzebuję a wszystko akurat gratis.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Mówiąc backup, miałem na myśli wszystkie aplikacje, ale skoro ich nie potrzebujesz to ok.
Nie ma co namawiać.
Dużo osób root'uje swoje smarty choćby ze względu na nawigację (bo ta od Google nie jest zbyt wysokich lotów), ale jeśli ktoś się w to nie chce bawić to rozumiem.
Robert, mini21 i pozostali, to jak jest w końcu z Wami? Można piracić czy nie? Można mieć lewego Photoshopa czy Lightrooma? No gdzie tam, złodziej tylko ma. Czy można kraść komuś zdjęcia z bloga czy ze strony? Nie można, bo to złodziej i zaraz pojawi się wątek na forum o krzywdzie. Ale jak kradnie się pracę programiście, to jest ok? K..., co za hipokryzja.
Nie raz już pisałem, że m.in. tu na forum jest bułkę przez bibułkę, żale i płacze, a z drugiej strony takie historie jak root + lewe apki. Obrońcy narodu, patriotyzmu i swojego zawodu.
Wiesz docxxx - ale po co zmieniasz temat?
Po co zaczynasz dywagacje dot. moralności użytkowników Androida?
Czy ktoś o to pytał?
Sorry, ale znów zaśmiecisz wątek bez potrzeby - jeśli chcesz nad tym porozważać, to załóż osobny wątek.
A co do tematu - niestety, jest jak jest i jeśli można, to korzysta się z "furtki" jaką daje nam Android.
Sądzę, że programiści tworzący .apk'i świetnie zdają sobie z tego sprawę i mimo wszystko tworzą dalej.
Są oczywiście wersje "Lite" itp., czyli okrojone wersje "testowe" zachęcające do późniejszego kupienia i kto czuje się w moralnym obowiązku, niech kupuje.
Wiem, że wiele osób narzeka na nielegalnego PS'a, ale póki żyjemy w kraju (przynajmniej ja) w którym liczy się grosz do grosza i zamiast kupić apk'e za 10 zł wolę iść i kupić 10 kajzerek i paczkę żółtego sera tak będzie (dobra, to był dziwny przykład).
Nie wiem skąd pomysł, że piracę, jak właśnie napisałem, że mnie ta 'zaleta' rootowania, nie interesuje.Można piracić czy nie? Można mieć lewego Photoshopa czy Lightrooma? No gdzie tam, złodziej tylko ma. Czy można kraść komuś zdjęcia z bloga czy ze strony? Nie można, bo to złodziej i zaraz pojawi się wątek na forum o krzywdzie. Ale jak kradnie się pracę programiście, to jest ok? K..., co za hipokryzja.
Co więcej płacę (czasem oczywiście, nie to że zawsze ;p) za dobre oprogramowanie, które jest darmowe ale ma opcję 'donate'. Jeśli coś jest naprawdę rewelacyjne, to i za darmowe można zapłacić (kingo root android).
Nawet 'nielegalną' aplikację, dla której potrzebowałem roota kupiłem (8,5USD jak byś potrzebował to wiedzieć).
(niech to będzie ostatni offtop dotyczący piractwa w tym wątku, chcesz pogadać - załóż nowy i wyślij linka na PW, obiecuje odpowiedzieć)
A co ma root do piracenia?
Skontaktuj się z nami