Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 108

Domyślnie

D70 - 6Mpix
    D80 - 10Mpix

RAWy nikon zapisuje wylacznie z calej matrycy (poza D2X)

Jesli nadal nie wiesz, czego nie rozumiem z 4 megapikselami, to bardzo mi przykro, ale faktycznie nie mamy o czym.
    Z twojej wypowiedzi nic zrozumialego nie wynika i TYLKO O TO mi chodzilo. Ale wmawiaj sobie dalej te fantazje...

Mniej szumi, wiecej gwizdze... a jaka to roznica, jesli porownujemy swiat realny z wyimaginowanym...?

Pozdrowka. Milego bajania.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Panowie, jak by nie patrzec {pomijajac subiektywne odczucia userow}, skok technologiczny pomiedzy tymi
    aparatami jest duperelny. Gdyby bylo inaczej, nie byloby tylu postow w tym temacie i dyskusja skonczyla by sie szybko.

Dlaczego nie ma watku np. "czy warto przesiadac sie z D50 na D200?" - bo takie pytanie wzbudzilo by jedynie
    usmiech i temat zamkniety zostalby w 2 postach.

Zamieniac D50 na D80? - NIE , lepiej chyba zaczekac na bardziej zaawansowana propozycje.
    C 5D Mark II / C 40D /C 35mm, C 17-55 IS USM/ C430 EX II/ Lumix GH4 + 35-100

Domyślnie

D80 z zalozenie mial byc nastepca D70, wiec nic w tym dziwnego. D50 to jednak nieco nizsza polka, co sie najbardziej odczuwa po komforcie obslugi.
    Jest szybciej (obsluga), pewniej, wygodniej (dla wiekszosci), przyjemniej . I o to w sumie chodzilo.
    seek & destroy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakenus77 Zobacz posta
    no tak ale cena wyzsza o 1.700zl ... a wsumie wiekszosci funkcji nie potrzebuje .. aparatu uzywam do fotografowania litnictwa czasem przyrody.. zalezy mi na 10mpix (dla cropa ), duzym wizjerze.. iso 100, lepszym AF, a d200 chyba nie wniesie az tyle wiecej niz d80 (dla moich potrzeb )
    teraz już tylko 1400 różnicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dariusz Walus Zobacz posta
    Panowie, jak by nie patrzec {pomijajac subiektywne odczucia userow}, skok technologiczny pomiedzy tymi
    aparatami jest duperelny. Gdyby bylo inaczej, nie byloby tylu postow w tym temacie i dyskusja skonczyla by sie szybko.

Dlaczego nie ma watku np. "czy warto przesiadac sie z D50 na D200?" - bo takie pytanie wzbudzilo by jedynie
    usmiech i temat zamkniety zostalby w 2 postach.

Zamieniac D50 na D80? - NIE , lepiej chyba zaczekac na bardziej zaawansowana propozycje.
    widzisz, bo tak to jest w przypadku niektórych ludzi, że im żal dupę ściska, iż wydali ponad 3000zł na coś, co tak naprawdę wypluwa wcale nie lepsze fotki od aparatu za połowę tej ceny

Seeker - widzę, że nie dojdziemy dziś do porozumienia czegokolwiek bym nie napisał. Trochę niemiły ton rozmowy wybrałeś a ja na takie prostackie zaczepki odpowiadać ochoty nie mam.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

przeskok z d50 na d80 jest duży. Pare lat nowsza matryca - to się daje odczuć. D50 ma matrycę z D70, tylko soft jest bardziej dopracowany. A matryca z D70 ma już parę lat.
    D80 pod względem obrazowania jest blski D200 (i D40x).
    Właściwie znowu nastąpiły szczęśliwe czasy, gdy body wybiera się pod kątem możliwości - szybkości, AF itd
    (tzn piszę o wyborze między D40x, D80, D200). Matryca 10 MP wystarczy absolutnie większości fotografujących, a większa? Po co większe pliki i powolna obróbka serii RAWów?

D80 jest bliski D50 pod wzgledemn zaawansowania body. I jednocześnie D80 jest bliski D200 pod kątem obrazowania.
    Są osoby, które nie wykorzystują szybkości 5k/s, nie sa potrzebne uszczelnienia itp. D80 dla nich to świetny wybór. A jak kto lubi czuć w ręku pancerny aparat - to musi przejść z dwucyfrowej serii na trzycyfrową lub jednocyfrową. To niekoniecznie oznacza więcej MP - bo taki D2H ma połowe mniej niż D80. Nie wspomnę o D1.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wiesz Nowart, ja Cie tez nie bardzo zrozumialem.
    Powolujesz sie na jakies RAWy czy testy - zapodaj link. Lypniemy okiem o co Ci chodzi. Bo tak to tylko pyskowka pozostaje.
    Argumentow przeciw D70/50 w porownaiu do D80 podalem kilka - nikt sie do nich nie odniosl poza szumami i wychodzi jeszcze, ze to sprawa subiektywnego odbioru. A tym czasem to kwestia jak najbardziej empirycznie policzalna i sprawdzalna!
    A tak juz pozamerytorycznie, to zupelnie nie rozumiem: Psioczysz, Nowart, na D80 a tak usilnie chesz kupic D80 na forumowej gieldzie, ze oferujesz tranzakcje nie baczac na rezerwacje?
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marusek Zobacz posta
    A tak juz pozamerytorycznie, to zupelnie nie rozumiem: Psioczysz, Nowart, na D80 a tak usilnie chesz kupic D80 na forumowej gieldzie, ze oferujesz tranzakcje nie baczac na rezerwacje?
    Chwila, możesz mi pokazać chociaż jedno zdanie gdzie "psioczyłem" na D80?? To bardzo dobry korpus, odniosłem się jedynie do szumów bo wiem to z autopsji. A to , że chcę go kupić za bardzo dobrą cenę? I co z tego? Twojego S3 też mogę kupić jak dasz dobrą cenę

Domyślnie

"widzę, że nie dojdziemy dziś do porozumienia czegokolwiek bym nie napisał"

Ja pytam, co masz na mysli - ty nazywasz mnie prostakiem.
    Nie, no calkiem fajna zabawa... .
    (zarzucilem ci tylko niezrozumialosc wypowiedzi, gdybys nie zauwazyl)

Do porozumienia dzis nie dojdziemy faktycznie, gdyz:
    1. Wlasnie wychodze na spacerek
    2. Ty do porozumienia dojsc nie chcesz.

"bo tak to jest w przypadku niektórych ludzi, że im żal dupę ściska, iż wydali ponad 3000zł na coś, co tak naprawdę wypluwa wcale nie lepsze fotki od aparatu za połowę tej ceny"

Z tym argumentem mocno sie pomyliles, bo ze swojej 80 jestem zadowolony. Podobnie, jak wiekszosc jej uzytkownikow, co bynajmniej niczego nie ujmuje D50, chociaz taki wlasnie kontekst sobie wmawiasz.

Co wiecej, planowalem zakup wlasnie D50 (ktory mi sie podobal i w duzym stopniu podoba nadal), ale wlasnie przed samym zakupem pokazal sie D80 i zmienilem decyzje, czego w najmniejszym stopniu nie zaluje, bo wiedzialem, czym sie roznia, dla mnie bylo to wazne i oczekiwania sie spelnily.

Chcialem lepszy wizjer, wieksza matryce, dwa kolka, latwiejszy dostep do niektorych funkcji, skuteczniejszy AF, podglad GO, podswietlanie gornego wyswietlacza (nocny krajobraz), konfigurowalne menu i kilka bardziej duperelnych drobiazgow.
    I co? I wszystko to mam. Pewnie, ze wolalbym taniej, ale jest jeszcze jeden drobiazdzek.
    Wole zaplacic wiecej za narzedzie, ktore mnie satysfakcjonuje, niz oszczednosci kosztem swoich nerwow.

Wystarcza komus D50...? BARDZO DOBRZE!
    D40 tez jest fajny, jak wiekszosc luster zreszta.
    To taki typ aparatu, z zalozenia fajny.
    Potrzebowalem czegos wiecej i to wlasnie mam.
    Nie zaluje ani zlotowki, a tego pojac nie mozesz...
    To nie ja mam problem .

Taaaak, to ja jestem ten zly.
    A ludzie sobie czytaja i swoj rozum maja... .

Serdecznie pozdrawiam i milego fantazjowania.

Tak, tak 4=6 i 6=10. Bardzo precyzyjnie, tylko nadal nie kumam

P.S.
    IMHO Jacek_Z bardzo zgrabnie ujal istote rzeczy.
    W pelni sie z tym zgadzam.
    seek & destroy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    (zarzucilem ci tylko niezrozumialosc wypowiedzi, gdybys nie zauwazyl)
    Skoro twoja poniższa wypowiedź to TYLKO zarzut niezrozumienia wypowiedzi to chyba mamy odmienne pojęcie kultury osobistej:
    "Ty sie nie domyslaj, czy ja sie domyslam, tylko napisz czytelnie "co autor mial na mysli", bo narazie nic z tego nie kojarze, a z wariatkowa nie ucieklem.
    I naprawde malo wazne, czy wyraznie.
    Forum czytaja setki osob z kraju i zagranicy. Jesli chcesz sie osmieszac, to ja ci w tym przeszkadzal nie bede, ale fajnie jest tez czasem umiec sie wyslowic"

"Ja pytam, co masz na mysli - ty nazywasz mnie prostakiem.
    Nie, no calkiem fajna zabawa... ."
    Ja nazwałem cie prostakiem??
    Skoro nie rozróżniasz "prostackich zaczepek" od zaczepek prostaka to już tylko twój problem ale z błędu wyprowadzał cię nie będę i skoro tak twierdzisz...

"Wystarcza komus D50...? BARDZO DOBRZE!
    Nie zaluje ani zlotowki, a tego pojac nie mozesz...
    To nie ja mam problem "

Ale o co się tu żyłujesz bo nie bardzo wiadomo? Że D80 ma więcej funkcji i przycisków od D50? No i co z tego? Czy ja pisze o D50 czy D70? Czy ja napisałem, że D80 jest kiepski? Czy ja pisałem o różnicy klawiszy czy o końcowym efekcie w porównaniu szumów z matrycy 6mln vs 10mln? Bez sensu gadka...
    Miłego spacerowania i dalszych bezsensownych dywagacji.

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów