Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Znudzony . . .

Oszczędny w słowach Awatar chester1608
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Smile Znudzony . . .

Witam!

Jest to moje drugie zdjęcie zamieszczone na forum.
    "Porwałem dzisiaj tacie aparat i zanim mnie dogonił zdążyłem zrobić takie zdjęcie."
    Modelem był mój sąsiad Karol - chłopak mojej siostry .
    Nie wiedziałem, które jest ładniejsze, więc wystawię oba, czarno - białe i kolorowe.
    Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki, ponieważ mam pierwszy raz styczność z portretem, a jak mówi sygnatura mam 12 lat i dopiero uczę się fotografii.

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

"Każdą pracę wykonuj, jakby miała ona być ostatnią w życiu." Marek Aureliusz

Domyślnie

Tutaj nie oceniamy zdjęć z Canona.
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Madziulek
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta

ja bym powiedziała raczej że "zniekształcony"...

Domyślnie

Przeciez napisal ze to aparat Taty - jak dorosnie to kupi sobie Nikona D300s.

Kolorowe bardziej do mnie przemawia - ogolnie fajny portrecik

Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Smile

Cytat Zamieszczone przez szpak Zobacz posta
    Przeciez napisal ze to aparat Taty - jak dorosnie to kupi sobie Nikona D300s.

Kolorowe bardziej do mnie przemawia - ogolnie fajny portrecik
    Wielkie dzięki.
    I masz rację jak odłożę kieszonkowe to sobie kupię Nikona D600s. z obiektywem 10,5-400 (na allegro już są)
    Hehehehe.

Al Bundy dzięki za fachowe wskazówki.

Pozdrawiam wszystkich!

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chester1608 Zobacz posta

Al Bundy dzięki za fachowe wskazówki.

Pozdrawiam wszystkich!
    Hihihi. Al - No to Ci pojechał

A jeśli chcesz naprawdę opinii o zdjęciu na poważnie to proszę. Kolor skóry nie halo - Twój kolega ma rumieńce jak po długim biegu ( bo chyba mój monitor nie przekłamuje aż tak) - ewentualnie jest wstydliwy . Mina modela niezbyt fortunna. Ściągnięta skóra od podparcia na dłoni deformuje twarz. Spojrzenie jakby z przysłowiowego "wilka". Źle skadrowałeś - z jednej strony obciąłeś bark a z drugiej zostawiłeś wolne miejsce na tło. Troszkę za dużo góry ale to już indywidualne odczucie i nie każdy musi się z tym zgadzać. Co do konwersji na czarno-biały - wiem że pewnie nie masz dostępu do profesjonalnych czy quasi profesjonalnych narzędzi ale pamiętaj że zdjęcie B&W to nie tylko zdjęcie koloru z obrazu. Przy takiej konwersji gdy robisz fotkę kolorową a później na jej bazie czarno - białą dobrze jest poprawić kontrast - z resztą nie tylko. Pozostań narazie w sferze koloru - wbrew pozorom czarno-białe fotki wymagają znacznie więcej umiejętności i wiedzy niż kolorowe. Zdjęcie po zmianie rozmiaru dobrze jest podostrzyć - Canon - szczególnie ten Twojego taty - nie słynie z ostrości.
    W kwestii narzędzi znajdz w sieci program "Picasa Google" - to bardzo fajny i darmowy programik który pozwala na ingengerencję w wiele skłądowych zdjęcia i robi to na prawdę dobrze!! A tak na koniec podsumowując tą fotkę to powiem Ci że będąc w Twoim wieku nie miałbym bladego pojęcia jak zrobić choć w jednej dziesiątej tak udane zdjęcie jak Twoje. Może to patetycznie zabrzmi ale myślę że jeśli będziesz swoją pasję rozwijał masz szansę że kiedyś w przyszłości Twoje nazwisko będzie znane.
    Pozdrawiam

PS : Jak najbardziej oceniamy zdjęcia z Canona !!!! Oceniamy zdjęcia i tyle.

Domyślnie

Wersje BW widzialbym raczej tak:

D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Łoj
    stig pojechał w Dragana.

Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    Hihihi. Al - No to Ci pojechał

A tak na koniec podsumowując tą fotkę to powiem Ci że będąc w Twoim wieku nie miałbym bladego pojęcia jak zrobić choć w jednej dziesiątej tak udane zdjęcie jak Twoje. Może to patetycznie zabrzmi ale myślę że jeśli będziesz swoją pasję rozwijał masz szansę że kiedyś w przyszłości Twoje nazwisko będzie znane.
    Pozdrawiam

PS : Jak najbardziej oceniamy zdjęcia z Canona !!!! Oceniamy zdjęcia i tyle.
    Dzięki. ^^
    Ja do niedawna jeszcze nie wiedziałem co to jest GO czy gorące punkty fotografii, ale ciągle męczę tatę . . .
    Czasem "korzystam z oczu taty" lub swojej wyobraźni, bo nie wszystko widzę dokładnie, ponieważ mam poważną wadę wzroku - jestem po pierwszej operacji.
    Wszystkie wskazówki postaram się nauczyć bądź wykorzystać w przyszłości.
    Poczytam jeszcze róźne poradniki, a zdjęcia będę wystawiał prosząc o ocenę.
    Fotografia jest moją pasją i hobby.

Do niedawna robiłem zdjęcia Cyber-Shootem (2 mpx), a gdy zaczęłem robić zdjęcia Canonem, to fotografia zaczęła inaczej wyglądać.

Stig! Zdjęcie obrobione przez Ciebie jest super!!!

Wszystkim serdecznie dziękuję za wskazówki!!!
    Pozdrawiam. Michał K.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów