Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: debiut

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Cienie - niestety zwykła lampa i brak dodatkowego światła
    tło - mea culpa, ale zdjęcie typowy sponton
    szeroki kąt - tu brakło wiedzi, będę pamiętać na przyszłość
    b&w - rzecz gustu
    ostrość - z mojego sprzętu - KITowy obiektyw, ciężko lepszą uzyskać, a nie chciałem za mocno wyciskać z NEFa
    kadr - nie rozumiem, proszę wyjaśnij - źle obcięty ?

dzięki za porady.
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

1.rozumiem
    2.spontan, ale można było trochę pomyśleć
    3.wiadomo
    4.każdy ma swoje ale
    5.da się lepszą ostrość na pewno
    6.ścięte włosy i zbyt centralnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmagiera88 Zobacz posta
    Mówiąc szczerze to porażka na całej linii, przyjrzyj się tej fotce kilka razy to sam zobaczysz:
    -cienie
    -tło
    -szeroki kąt
    -ta konwersja na B&W
    -ostrość
    -kadr

ale jak już poczytasz i poćwiczysz to będzie lepiej
    dokladnie tak jak pisze mmagiera88,
    -cienie - pewnie wynik lampy wbudowanej, staraj sie jej raczej nie używac albo zrobic sobie na nią jakis dyfuzor z kalki technicznej albo odblysnik Odie83 cos takiego wymysli i kiedys pokazywal efekty
    -tlo, no wlasnie ten skos w pokoju ( poddaszu ) odciaga bardzo wzrok, przed zrobieniem zdjecia zwracaj uwage na wlasnie tlo aby nie panowal tam chaos itp...
    -szeroki kat - za duzo tego po obustronach modelki i nie ciekawie to wyglada, przegldnij duzo zdjec na forum, lub innych zdjec w necie i zwroc uwage jak kadruja inni staraj sie isc tym tropem...
    -konwersja do b&w - ostatnio gdzies byl watek gdzie fajnie bylo wszystko opisane... - prosze tu link :
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...rno-bia%C5%82a
    -ostrosc- mam wrazenie ze bardziej na usta/ząbki niz na oczka ...
    - kadr - takie ustawienie modelki niezbyt ciekawie ja pokazuje...

tak czy siak nie zrazaj sie - to napewno, przegladaj duzo zdjec, czytaj opinie innych... staraj sie podążać tym tropem

Pozdrawiam
    D7200

Domyślnie

konwersja bw, faktycznie jest rzeczą gustu...
    tylko że tutaj nie mamy konwersji do b&w, tylko desaturacje :P a to zupelnie 2 rozne rzeczy.
    poszukaj, było nieco na temat konwersji na forum, calkiem obszernie
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebasw Zobacz posta
    ostrość - z mojego sprzętu - KITowy obiektyw, ciężko lepszą uzyskać, a nie chciałem za mocno wyciskać z NEFa

dzięki za porady.
    wbrew pozorom 18-55 nie jest taki zly jak na niego sie krzyczy
    D7200

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Dziękuje, takie rady to ja rozumiem
    Zrozumiałem kilka rzeczy na które - mimo przeglądania literatury od pewnego czasu, nie zwróciłem uwagi.

teraz łatwiej mi będzie trenować, oby tylko migawka to wytrzymała

Heh, no może nie taki zły ten KIT, na pewno o niebo lepszy niż KITowe obiektywy innych firm, ale jak się nie wie na co to się zwala na sprzęt
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebasw Zobacz posta
    Cienie - niestety zwykła lampa i brak dodatkowego światła
    Hmmm... skoro blysk wbudowana lampa, to czego dotyczyla "zabawa ze swiatlem", o ktorej wspomniales w pierwszej wiadomosci tego watku? Bo ja tu zadnego kombinowania ("zabawy ze swiatlem") nie widze... Jest po prostu "pstryk"...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Stig: fakt, nie było zabawy wprost, chodziło mi o inną nazwę fotografowania (które z greki oznacza rysowanie...)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów