Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: T60 brak obrazu

Question T60 brak obrazu

W ostatnim czasie w moim dziadku T60 pojawił się taki problem, że nie za każdym razem przy uruchomieniu laptopa wyświetlał się obraz, czasami wyjęcie baterii pomagało, a czasami po kilku restartach udawało się dojrzeć startujący system. Jak już się uruchomił to działał bez zarzutu, aż w końcu pewnego pięknego dnia nie pomogły restarty, wyciągania baterii - brak obrazu. System startuje normalnie, wszystko się ładuje, dysk pracuje.
    Laptop działa normalnie wyświetla obraz na zewnętrznym monitorze, w moim przypadku stacja dokująca (przez DVI).
    FN+F7 nie pomaga w uruchomieniu obrazu na laptopie, widoczne jest tylko zapalanie i gaszenie podświetlenia, na zewnętrznym działa jak trzeba.
    Rozebrałem i wymontowałem matrycę, przy włączonym laptopie widać podświetlenie, nawet widoczne jest jak poprzez klawisze skrótu FN+F7 działa ściemnianie i rozjaśnianie (świetlówki świecą, ale obrazu brak). Obstawiam, że może to taśma bo trochę na tym zgięciu zmęczona jest, ale jak to potwierdzić, wyeliminować, a może coś innego - inverter, matryca?
    Pacjent: T60 z grafiką X1400; matrycą 1400:1050 IPS
    Tak mniej więcej to wygląda, a zapalanie i gaszenie matrycy to moje wciskanie FN+F7
    https://www.youtube.com/watch?v=OyvS...ature=youtu.be

Pozdrawiam
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Jak chcesz, to podam Ci numer do magika. Zadzwonisz, wyślesz linka do YT, może coś poradzi. Jest niedrogi, ma kapitalną wiedzę, ale jest niepoukładany. Powinien jeździć S-klasą, a śmiga rowerem Ale tak go przerobił, że świeci jak choinka i ma tyle funkcji elektronicznych co ten Merol

Uprawnienia umieszczania postów