W ostatnim czasie w moim dziadku T60 pojawił się taki problem, że nie za każdym razem przy uruchomieniu laptopa wyświetlał się obraz, czasami wyjęcie baterii pomagało, a czasami po kilku restartach udawało się dojrzeć startujący system. Jak już się uruchomił to działał bez zarzutu, aż w końcu pewnego pięknego dnia nie pomogły restarty, wyciągania baterii - brak obrazu. System startuje normalnie, wszystko się ładuje, dysk pracuje.
Laptop działa normalnie wyświetla obraz na zewnętrznym monitorze, w moim przypadku stacja dokująca (przez DVI).
FN+F7 nie pomaga w uruchomieniu obrazu na laptopie, widoczne jest tylko zapalanie i gaszenie podświetlenia, na zewnętrznym działa jak trzeba.
Rozebrałem i wymontowałem matrycę, przy włączonym laptopie widać podświetlenie, nawet widoczne jest jak poprzez klawisze skrótu FN+F7 działa ściemnianie i rozjaśnianie (świetlówki świecą, ale obrazu brak). Obstawiam, że może to taśma bo trochę na tym zgięciu zmęczona jest, ale jak to potwierdzić, wyeliminować, a może coś innego - inverter, matryca?
Pacjent: T60 z grafiką X1400; matrycą 1400:1050 IPS
Tak mniej więcej to wygląda, a zapalanie i gaszenie matrycy to moje wciskanie FN+F7
https://www.youtube.com/watch?v=OyvS...ature=youtu.be
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami