Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Czy zakup D40?

Domyślnie Czy zakup D40?

Witajcie!
    Jestem nowy na tym forum. Fotograf ze mnie nie jest jakis wielki. Aparatu uzywam do fotografowania imprez rodzinnych i wyjazdow wakacyjnych.
    Do tej pory uzywalem Cyfrowego Olympusa C-750UZ i to w miare mi wystarczalo.
    Jednak chcialbym pokusic sie o cos lepszego jakosciowo i zaczac robic lepsze zdjecia lepszym aparatem.
    Chcialbym zakupic lustrzanke bo z tego co widzialem u mojego kuzyna ktory uzywa lustrzanke NIKONA (chyab D70) to zdjecia wychodza rewelacyjne.

Poczytalem troche wasze opinie na temat tego aparatu negatywne jak i pozytywne.
    Jest wiele opini pozytywnych ktore jak dla mnie amatora (zaczynajacego robic zdjecia lustrzanka) bardzo przemawiaja za zakupem: (polskie menu, duzy wyswietlacz, wyczerpujace podpowiedzi na wyswietlaczu co oznacza dana funkcja, no i chyba takze rewelacyjne zdjecia).
    Jest tez wiele negatywnych opinii: (problem z wymiana obiektywow to glowny temat)
    Ale czy taki uzytkownik jak ja kupujac inny model nikona wykorzystam jego wszystkie mozliwosci.?
    Czy kupujac Nikona D40 bede robil rewelacyjne zdjecia porównujac do zwyklych aparatow cyfrowych do 1500zł?

W przedziale cenowym ktorory moglbym przeznaczyc na aparat to 2500zł max! Po przeczytaniu troche postow na tym forum zaczalem nawet ogladac inny aparat w zamian za Nikona D40 Canona 400D. Ale przerazily mnie jego mozliwosci ktore sa dla mnie nieraz niezrozunmiale i brak polskiego menu.

Z gory dzieki za jakas pomoc w wyborze!

Wink

Cytat Zamieszczone przez marcin0501 Zobacz posta
    Jest tez wiele negatywnych opinii:
    Piszesz wiele, a wymieniasz jedná...
    Cytat Zamieszczone przez marcin0501 Zobacz posta
    problem z wymiana obiektywów to główny temat
    Z wymiana nie będziesz miał żadnych problemów. Zapewne chodziło ci o to ze, D40 niema silnika w body, wiec dedykowane są do niego obiektywy z wbudowanym silnikiem AF, dla nikona oznaczone jako AF-S a w Sigmie HSM. Inne obiektywy z mocowaniem Nikon F będą działać poprawnie za wyjątkiem AF, trzeba ustawiać ostrość manualnie.

Więcej negatywów na temat D40 niema!

Kupiłem, używam, polecam

P.S. Polskie menu działa intuicyjnie, pomaga a co za tym idzie uczy.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Duzo jest tu pewnie osob ktore naprawde fotografuja profesionalnie!
    Wymienilem negatywna jedna poziewaz nie chcialem rozpisywac sie w swoim poscie juz tak bardzo.

Najbardziej zalezy mi na potwierdzeniu czy kupujac ten aparat zrobie tez tak znakomite zdjecia jak mozna zrobic D50 czy D70.?
    Co cie sklonilo ze wybrales wlasnie ten aparat? Myslales tez o jakims innym modelu?

Domyślnie

Nie wiem czy jest sens się pakować w lustrzankę przy Twoim założeniu.
    Kupisz jakąś lustrzankę z kitowym obiektywem - czyli zoom tylko około 3x. Jak ci zacznie przeszkadzać to może dokupisz (koszt około 600-1000 zł) "dopełniającego" kita. Ale będziesz się musiał męczyć ze zmianą obiektywów, nie mówiąc już że to trochę waży noszenie całości.
    Na Twoim miejscu zainteresowałbym się raczej bardzo zaawansowanym kompaktem. Takim o dużych możliwościach i wygodnej obsludze podobnej do lustrzanki np. Fuji 9500, czy Fuji 6500, albo Sony zdajsie ma bardzo fajne aparaciki z niezływmi obiektywami. Za 2000-2500 powinieneś spokojnie kupić z zapasowymi aku, kartami, torbą. Takie kompakty mają bardzo dobre programy automatyczne, niezłe obiektywy.
    Jak sporo porobisz zdjęć to będziesz wiedział czego Ci brakuje. Być może wtedy się zdecydujesz na lustrzankę.

D40 jest bardzo fajnym aparacikiem, polecam - o ile :
    1. Chcesz robić coś więcej niż wcisnąć przycisk i niech aparat zrobi dobre zdjęcie.
    2. Przeznaczysz trochę więcej kasy na tą zabawkę - drugi "dopełniający" zoom, filtry, może jakaś stałka, etc. tak naprawdę zakupom nie ma końca

Domyślnie

"Najbardziej zalezy mi na potwierdzeniu czy kupujac ten aparat zrobie tez tak znakomite zdjecia jak mozna zrobic D50 czy D70.?"

Moim zdaniem aparat to połowa „sukcesu” bo zdjęcia robi fotograf, czyli jeśli ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii i kupi sobie D200 lub wyższy motel, to nie koniecznie będzie robił świetne zdjęcia ciekawe i ładne.... Gdyby tak było to wystarczyło by wydać ok. 40k zł na sprzęt i już było by się sławnym fotografem.... Aparat zwłaszcza lustrzanka ułatwia pracę szczególnie jak ma się na wierzchu dostęp do większości opcji i wie się jak z nich korzystać. D70 był by najlepszym wyborem za rozsądną cenę.
    D50 T17-35 N28-80 S70-300 | Pstrykam bo lubię i tyle

Red face

Sadze, (moim zdaniem) ze lepsza jak D50 i porównywalne z D70s.

Co mnie skłoniło?? kupiłem sobie lustrzankę dedykowana dla mnie, dla zupełnego amatora (to tak chciałem). Obiektyw dopełniający, czyli np. 55-200 AF-S kupisz za ok 800 zl-->http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83771,
    D40 to zabawa w fotografie w której aparat zachęca Cię do eksperymentowania. Powiem CI ze mam go najkrócej ze wszystkich moich elektronicznych zabawek, ale już zdobył pierwsze miejsce. Spędzam z nim więcej czasu niż z Zona
    D700, S24-105/4 ART.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Nie wiem czy jest sens się pakować w lustrzankę przy Twoim założeniu.
    Kupisz jakąś lustrzankę z kitowym obiektywem - czyli zoom tylko około 3x. Jak ci zacznie przeszkadzać to może dokupisz (koszt około 600-1000 zł) "dopełniającego" kita. Ale będziesz się musiał męczyć ze zmianą obiektywów, nie mówiąc już że to trochę waży noszenie całości.
    Na Twoim miejscu zainteresowałbym się raczej bardzo zaawansowanym kompaktem. Takim o dużych możliwościach i wygodnej obsludze podobnej do lustrzanki np. Fuji 9500, czy Fuji 6500, albo Sony zdajsie ma bardzo fajne aparaciki z niezływmi obiektywami. Za 2000-2500 powinieneś spokojnie kupić z zapasowymi aku, kartami, torbą. Takie kompakty mają bardzo dobre programy automatyczne, niezłe obiektywy.
    Jak sporo porobisz zdjęć to będziesz wiedział czego Ci brakuje. Być może wtedy się zdecydujesz na lustrzankę.
    Wlasnie bardzo chce lustrzanki ze wzgledu na to ze juz troche fotografowalem zwykla cyfra. Jak kupowalem swojego starego Olympusa C750 2 lata temu to placilem za niego 2-3 tys. zł. To byl calkiem niezly aparacik jak na tamte czasy. (chcoc powiem szczerze ze ten 10 krotny zoom ktory mialem w olympusie wykorzystywalem bardzo zadko!)
    Najbardziej mnie denerwowal fakt ze od wlaczenia aparatu do zrobiebnia zdjecia potrzebne bylo duzo czasu. Lustrzanka jednak robi to bardzo szybko.!

Profesionalista nie jestem ale chcialbym uczyc sie dobrej fotografii! Jesli bedzie trzeba to dokupie z czasem jakis obiektyw.
    Czy moge spokojnie wybrac dla siebie D40 ?
    Musze tez wspomniec ze troche fotografowac bedzie tez zona wiec dla niej musi byc mozlowsc wlaczenia aparatu i zrobienia dobrego zdjecia bez wiekszych ustawien itp...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    Sadze, (moim zdaniem) ze lepsza jak D50 i porównywalne z D70s.

Co mnie skłoniło?? kupiłem sobie lustrzankę dedykowana dla mnie, dla zupełnego amatora (to tak chciałem). Obiektyw dopełniający, czyli np. 55-200 AF-S kupisz za ok 800 zl-->http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83771,
    D40 to zabawa w fotografie w której aparat zachęca Cię do eksperymentowania. Powiem CI ze mam go najkrócej ze wszystkich moich elektronicznych zabawek, ale już zdobył pierwsze miejsce. Spędzam z nim więcej czasu niż z Zona
    Widze ze jestem taka sama osoba jak ty ktora szuka aparatu wlasnie dla amatora (bo trudno nazwac sie kims innym jak sie robilo zdjecia zwykla cyfrowka)!
    Powiedz mi czy ten obiektyw do ktorego dales mi link w pelni obsluguje go D40 czy trzeba ustawiac na nim wszystko recznie?
    55-200 to jaki zoom ? Jak to moge przeliczyc?
    stadardowy obiektyw tego aparatu jaki ma zoom ?
    Ciekawe co na to moja zona jesli zaczne spedzac z aparatem wiecej czasu niz z nia. A moze z aparatem i z nia!!! To mogloby byc ciekawe !!
    Ostatnio edytowane przez marcin0501 ; 28-04-2007 o 23:19

Domyślnie

Spokojnie podpinasz wszystkie z silnikiem, Czyli Nikony AF-S (ten także, używam go) oraz Sigmy HSM. Zonie ustaw zielony kwadracik (tryb auto) a zobaczysz ze po 20 minutach, sama będzie przechodziła na ustawienia manualne. Podaj maila to Ci wyślę parę zdjęć.
    D700, S24-105/4 ART.

Domyślnie

Akurat dzisiaj razem z kolega posiedzielismy przy piwie, bo poprosilem go zeby pokazal mi swiezo zakupionego d40 a pozatym cchial sprawdzic jak sie manualnie ostrzy z apo 70-300.

Co do d40tki moje odczucia byly pozytywne.
    (ja osobiscie nie zdzierzam robic zdjec aparatem bez wyswietlacza analogowego,ktory pomaga w pracy)
    Przy d40tce iezwrocilem na poczatku na to uwagi, ktora przyciagnal 2,5? 3? calowy wyswietlacz.
    Polskie menu mile dla oka , chociaz obslugi w piec minut sie nie nauczylem pytajac czesto kolegi jak przestawic ISO i gdzie wlacza sie zdjecia seryjne.
    (po 3 minutach szukania odpowiednich przyciskow na obudowie)

Podoba mi sie bardzo dzwiek migawki, pola AF podswietlane "ostrym" czerwonym swiatlem, (przypomina ostre swiatlo ktorego uzywalo sie w starych urzadzeniach,migajaco znikajace przerywane,bardzo fajne,cieszy oko)
    Co do zdjec seryjnych, 1.5 fps on ma o ile pamietam? (fuji s5 pro tyle samo) Dla mnie tragedia. Ale jak nie fotografuje sie wydarzen sportowych to nei zwraca sie i nie zwroci na to uwagi.

co do ergonomi, wydaje mi sie ze zastosowany plastik jest zdecydowanie gorszy od tego w d70s i d50, a nawet w c350d. Moje odczucie. Co nie zmienia faktu ze i tak jest wygodniejszy od canonow 350 i 400d.

menu "manualne" (tak nazwe) wlacza sie wciskajac przycisk (znak zapytania), ktore przez jakis czas sie swieci, nie zauwazylem czy wylacza sie po wcisnieciu spustu, czy zostaje przez pare sekund.
    w kazdym badz razie wieczorem daje po oczach i rpzez wizjer pozniej nic sie nie widzi.

dostep do ISO i seryjnych , ekspozycji itp. odbywa sie od 2 do 10 ciu wcisniec przycisku.
    Wiec jezeli chodzi o predkosc dzialania, ten aparat nie powinien posiadac tryby w pelni manualnego.
    Pfu, moze przesadzam :P nie krzyczcie na mnie.

Ogolnie D40 to rozbudowana cyfrowka ,w ktorej najpewniej beda czuly sie osoby przesiadajace sie z aparatow do 600 zł i hobbisci. Menu w d40 przypomina takie ktore mozna spotkac wlasnie w cyfrowkach i hybrydach. I do ktorego jest przyzwyczajona wiekszosc posiadaczy aparatow cyfrowych.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów