Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    jest bardzo dziwnie wrazliwy na maly kontrast
    To prawda, ale to zależy od kilku cech, tzn też czy jest mocne światło w tle itd. I od optyki (np 85/1.4 jest na to wrażliwy, 70-200 jest pewniejszy). Tylko, że takie problemy AF są do wyłapania w każdym body - także w D700 (obserwowałem to), docxxx widzi to w D7000 itd itd.
    Trzeba byc bystrym obserwatorem i wiedzieć co i jak jest niedoskonałe. Nie ma doskonałości. Mało czuły przy małym kontraście jest np obiektyw 85/1.4D. Body obojetne - widziałem takie zachowanie na każdym body. Pewne sprawy przypinam do body, a pewne do szkieł.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To prawda, ale to zależy od kilku cech, tzn też czy jest mocne światło w tle itd. I od optyki (np 85/1.4 jest na to wrażliwy, 70-200 jest pewniejszy). Tylko, że takie problemy AF są do wyłapania w każdym body - także w D700 (obserwowałem to), docxxx widzi to w D7000 itd itd.
    Trzeba byc bystrym obserwatorem i wiedzieć co i jak jest niedoskonałe. Nie ma doskonałości. Mało czuły przy małym kontraście jest np obiektyw 85/1.4D. Body obojetne - widziałem takie zachowanie na każdym body. Pewne sprawy przypinam do body, a pewne do szkieł.
    Jacku, dla mnie glownym poligonem doswiadczlnym jest 500 i teren. Wierz mi, ze AF w D4 nie ma tych przypadlosci, ba nawet D700 nie mial tych problemow absolutnie. Z wymienionymi przez Ciebie szklami nie mam do czynienia oprocz 70-200VR2 i nie zabieram glosu.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

@igsux3: coś w tym jest - im jaśniej, tym D800 ma większe problemy z trafieniem

@pgaik i Jacek_Z: większość nietrafionych zdjęć, to klasyczny BF / FF. Jednak rzeczywiście zdarzają się i takie, które być może są poruszone. Jednak nigdy nie schodzę z czasem powyżej 1/(ogniskowa w mm). Ta teoria tłumaczyłaby również, dlaczego nagle D800 "cudownie" zadziałał w ciemnym pomieszczeniu. Tam po prostu wszystkie zdjęcia były z lampą, która zamraża ruch. Czyli trzeba dalej testować, ale to wkurzające w sprzęcie tej klasy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J@sió Zobacz posta
    Gdyby ktoś miał problem podobny do mojego, oto skuteczne rozwiązanie:
    1. podejmij mocne i szczere postanowienie sprzedania aparatu (musisz być pewny, że go nie chcesz )
    2. przed wystawieniem sprzętu na sprzedaż, postanów wspaniałomyślnie dać mu ostatnią szansę na wykazanie się
    3. żeby mieć pewność, że nie da rady i utwierdzi Cię w Twoim postanowieniu, za miejsce testów obierz ciemne pomieszczenie z szybko przemieszczającymi się obiektami (np. dyskoteka, wesele lub melina dealerów fantów wszelakich w czasie nalotu policji )
    4. jako punkt odniesienia zabierz na testy aparat tej samej klasy, sprawdzony od lat w bojach
    5. po powrocie do domu obejrzyj rezultaty testu na dużym monitorze, najlepiej przy powiększeniu 100%
    6. podnieś szczękę z podłogi i sprzedaj stary, sprawdzony aparat

Jestem w szoku, ale D800 sam się naprawił, bez drugiej wizyty w serwisie. Mam nadzieję, że sam się również znowu nie zepsuje
    Powtórz test w doskonały warunkach oświetleniowych.............. wynik będzie odmienny. To jest właśnie cała zagadka Nikona D800. Tam gdzie sam ledwo widzisz to w co celujesz D800 trafi bezbłędnie. Tam gdzie najpodlejsze lustro najpodlejszej konkurencji trafia bez problemu, D800 wykłada się totalnie (nie każdy oczywiście i nie zawsze -mój przez pierwsze miesiące użytkowania działał perfekcyjnie).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J@sió Zobacz posta
    Jednak rzeczywiście zdarzają się i takie, które być może są poruszone. Jednak nigdy nie schodzę z czasem powyżej 1/(ogniskowa w mm).
    Zapomnij o takiej zasadzie. Ja stosuje co najmniej 2x krótsze niż ogniskowa, a i to jeszcze często nie wystarcza. jak mogę to mam 3-4x krótsze, o ile nie musze za wysoko podnosić ISO (800?)
    Ja jako studyjniak mam jednak prawie zawsze duzo światła.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie wiem o co chodzi ale ostatnio pożyczyłem D800 z 70-200 VR 2.8 i nie miałem żadnego problemu z AF może dlatego ze D800 niedawno kupiony,( choć ma już ponad 40 tys na liczniku)
    może w nowych seriach coś poprawili? może tylko firmware? Nie wiem, ale jak pierwszy raz jak testowalem to faktycznie problemy były.
    Najbardziej podobają mi się możliwości matrycy D800 w post-procesie to aż czasami niemożliwe ile można z niej "wyciągnąć".

Domyślnie

Ja używam D800 z 24-70 i nie mam żadnych problemów. W trudnych warunkach oświetleniowych, gdzie stałki potrafią się pogubić, podpinam 24-70 i mam spokojną głowę.

Domyślnie

Ostatnio na teście D810 na OPTYCZNE PL, też wychodzi że 24-70 nie najlepiej sobie radzi
    "D810 wraz z zoomem AF-S 24–70 mm f/2.8G ED radził sobie zauważalnie gorzej, gdyż w obu typach oświetlenia, większość trafień przypadła na trzeci przedział odchyłek (wartości od 6 do 9%). "
    Sam też mam ten obiektyw (z D600) i nie mam problemów, zastanawiam się nad 800 setką i włączyło mi się czerwone światło
    NIKON - D4S + D800 i kilka słoiczków

Domyślnie

Używam D800 z 24-70 f 2.8 oraz 70-200 f.4 - ZERO PROBLEMÓW.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Może jestem "pechowy" , ale D800 z N24-70; N70-200VRII; N300/2.8VR (także z TC14); N105/VR; S35.1.4 działają bez zarzutu. Nie potrzebują nawet żadnej mikrokalibracji. Zrobiłem ok. 50k fotek. Mam nadzieję, że tak pozostanie.
    Jedynie S35/1.4 w gorszych warunkach oświetleniowych czasami się "gubi", N24-70 jest zdecydowanie pewniejszy w tych sytuacjach.
    pzdr
    "Lepsze zdjęcie zaszumione, niż poruszone. Lepsze poruszone niż żadne."

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów