Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Kolejny Helios 44-2 ;)

Wyłowiłem z ebaja takiego Helioska za cene taniego wina. Wiele osób już marudziło, po co? Rupieć, zabytek itp, itd.
    Kilka fotek na szybko, bo dopiero co przyjechał :P

1.W zasadzie bez poprawiania w LR (dodałem tylko clarity 10%)

2.Bokeh...mi się bardzo podoba

3.Po zamontowaniu na najtańsze pierścienie takie oto makro

Chyba więc nie jest tak źle jak się naczytałem i serio, serio dałem za niego około 3 funtów plus 90p za "przejściówke" m42. Czeka mnie wiele frajdy z nim bo spodziewałem się kaszanki

Domyślnie

Mi też nikt nie powie, że nie warto kupić tego szkła, przykład z najstarszej wersji, czyli 44M:

Z6II, Z6, D750; N24-70/2.8ed; N35 1.8S, N50 1.8S, N58 1.4, S135 1.8, S150-600C

Domyślnie

Heliosy to wspaniale szkla. Mam wersje 44m-4 ktory ostrzy na 6m.
    Bokeh odjazdowy. Takze za drobne pieniadze. Frajdy kupa i foty naprawde przyzwoite...
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

Od 20 lat mam styczność z heliosami, glownie w wydaniu 2.0 Robilem nim slubne fotki, wakacyjne, plenerowe, chociaż tych poza portretowych mało i potwierdzam, szklo ma 30 ponad lat, a jest lepsze niż najnowsze cuda na kiju. Oczywiście problem i to duzy przy ostrzeniu (trzeba to robic ale jak ktoś robi zdjęcia na poważnie, to i z tym sobie poradzi. Polecam każdemu.
    Chewinggum
    "Górnik miesiąca"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chewinggum Zobacz posta
    Od 20 lat mam styczność z heliosami, glownie w wydaniu 2.0 Robilem nim slubne fotki, wakacyjne, plenerowe, chociaż tych poza portretowych mało i potwierdzam, szklo ma 30 ponad lat, a jest lepsze niż najnowsze cuda na kiju. Oczywiście problem i to duzy przy ostrzeniu (trzeba to robic ale jak ktoś robi zdjęcia na poważnie, to i z tym sobie poradzi. Polecam każdemu.
    W jakim sensie jest lepsze? Które obiektywy to najnowsze cuda na kiju?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    W jakim sensie jest lepsze? Które obiektywy to najnowsze cuda na kiju?
    Mam tutaj na myśli szkło, dla pasjonata fotografii, któremu nie spieszno, ze względu na brak AF, a nie ma dużo kasy. Cuda na kiju, czyli stabilizacje, automaty, itp. W jakim sensie lepsze? Finansowym do jakości, psie pieniądze a efekty te same co szkła za 1000 zł, oczywiście różnica 30 lat jeśli chodzi o technologię, ale światło i zasady pozostają te same.

Ostatnio edytowane przez chewinggum ; 05-08-2014 o 14:55
    Chewinggum
    "Górnik miesiąca"

Domyślnie

Mam też dwa takie obiektywy jeszcze nie robiłem z Nikona zdjęć nim muszę zamówić przejsciowke.

Klepnięte Nokia 3310

Domyślnie

Bardzo sobie chwale moje h44-2 (mam 2 sztuki):

Domyślnie

Mam też taki obiektyw i do momentu kupienia Porsta 1.4 55mm MC używałem go prawie cały czas. Bardzo ostry nawet na pełnej dziurze, dobre światło f/2, ładne bokeh, nawet jakieś różowo-pomarańczowe powłoki ma. Ponieważ tak dużo z niego korzystałem to przerobiłem go tak żeby ostrzył na oo (wykręcenie tylnego zespołu soczewek i zablokowanie klejem polimerowym), nie zauważyłem po tej operacji żadnych ubytków na jakości zdjęć, a miałem ostrość w pełnym zakresie. Tutaj jedno z najlepszych zdjęć jakie nim zrobiłem:

Domyślnie

helios 44-2
    d300s sigma 10-20 17-50 50 1.8 sb900 helios domiplan

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów