Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ogród

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Ogród

Taka mała kompozycja ogrodowa do oceny...

pebees
    Gość

Domyślnie

E.. nie podoba mi się. Za dużo naraz w za mało zdecydowanym ujęciu.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    E.. nie podoba mi się. Za dużo naraz w za mało zdecydowanym ujęciu.
    Oczywiście że dużo naraz bo ma być dużo na raz. Ma być maksymalnie na raz. O to właśnie chodziło. To jest zdjęcie dzikiego ogrodu, w którym jest wszystko na raz, i jeśli nie jest wszystko na raz to szkoda nawet wyjmować aparatu....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia / Łódź

Domyślnie

Dużo? Dla mnie całość jest tłem dla czerwieni. Tylko jasno chyba trochę. Choć po nocy jestem, więc ślepnąć już mogę.

Pozdrawiam.
    D50; N18-70; N50 1.8 D; SB800

Domyślnie

ja bym sie skupil na detalu
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Skoro ma byc "duzo na raz", "ma byc maksymalnie duzo na raz" to na zdjeciu jest dokladnie to o co chodzilo.

Szkoda jednak ze na zdjeciu jest balagan... W ostatecznosci wygladaloby to nawet fajnie - jak stary przesycony zyciem ogrod gdyby nie ten dmuchawiec mniej wiecej w srodku kadru...

Domyślnie

nie obraz sie, ale uwazam ze cienko, na sile i bez pomyslu (wersji z dmuchawcem nie widzialem).
    IMO dorabiasz ideologie do zdjecia, ktore najzwyczajniej w swiecie nie porusza ani trescia, ani forma. Najchetniej bym przytoczyl jeden z Twoich wlasnych komentarzy, ze to co widza oczy, to nie to co widzi aparat i ze mimo, ze Tobie temat wydaje sie piekny w danej chwili (bo jest), niekoniecznie jest (i zwykle nie jest) odzwierciedlony na focie.. itd.

Nastepnym razem skup sie na detalach, uzyj malej GO, poczekaj na swiatlo, przemysl temat, wyodrebnij go, przeciez sam wiesz dobrze, czego potrzeba

Robisz duzo lepsze foty i na wiecej Cie stac.
    Pozdrawiam
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    Robisz duzo lepsze foty i na wiecej Cie stac.
    Na razie to ja jestem konsekwentny. Nie szukam zdjęć na wystawę i jak powiedziałem - będę zamieszczać zdjęcia które mi się wydają bardzo dobre, ale dla większości to mogą być gnioty. Sorry.
    Szukam małych form, czuję chwilową niechęć do superpoprawnych genialnych kompozycji, do wielkich spektakularnych krajobrazów i sztampowych widoczków bawiących oko. Szukam zdjęć dobrych, a nie efektownych.
    Ja ten ogród tak widzę - chaos, brak porządku, kompozycji. Tak jak to jest naprawdę w ogrodzie. Plątanina kwiatów, chaszczy i zieleniny. I w tym chaosie bardzo mnie zafascynowała relacja tulipanów do płotu. Relacja ta nie była tak widoczna w rzeczywistości, ale wyszła według mnie bardzo dobrze na zdjęciu. Jestem z tego zdjęcia bardzo zadowolony, pracowałem nad tą kompozycją długo, dużo też czasu spędziłem fotografując tą scenę. Aż do prawie zupełnej ciemności. Przyszedłem też potem w to samo miejsce następnego dnia w słońcu. I to nie było to. Światło dzienne zniszczyło tą relację. Ta scena musi być sfotografowana w ciemności. Dałem lampę na -3, ale być może jednak było wciąż za jasno. Być może w ogóle nie powinienem dać lampy ale zostawić całkowitą ciemność. Może to był błąd. Może trzeba było dać mocną winietę scentrowaną na tulipany. Nie wiem.
    Jednak jestem z tego zdjęcia mimo to zadowolony. Mimo słabego prawo-dolnego rogu zdjęcia bardzo mi się podoba struktura płota i jego relacja do tulipanów. Ale to moja wizja, szkoda że sam to widzę...
    Tak czy inaczej dziękuję za wasz czas jaki poświęciliści na napisanie komentarza. Zdjęcie to już historia, przenoszę się do następnych projektów...

Domyślnie

jedno na plus można powiedzieć na pewno: szlachetne zielenie

na minus... siny płot

Domyślnie

Tulipany sprawiają wrażenie, że położył je podmuch od lampy błyskowej...
    Krzysztof Paszkiewicz

Uprawnienia umieszczania postów