Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Ja bym się nie poddawał tak szybko. Poczekaj na odpowiedź producenta, napisz odwołanie.
    Czasem warto wykazać swoje rozgoryczenie w portalach społecznościowych. Jak mają profil na FB, a Ty tam konto, to czasem zdarza się, że robiąc pokazówkę dla innych producent wykaże się dobrą wolą.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Inna sprawa to skąd wiedział o tym, że była dziurka? Powiedziałeś?
    Nikon

Domyślnie

Z ta dziurka to chyba nie pomyślałem trochę. To jest tak, jak człowiek chce być uczciwy. Oto treść mojego pisma, oczywiście samo meritum.

"W dniu 30 stycznia 2014 r. poprzez aukcję Allegro kupiłem u Państwa plecak firmy 4F Katmandu. Po rozpakowaniu opakowania zauważyłem małe rozprucie na kieszeni przedniej plecaka. Uznałem to za incydentalny błąd podczas produkcji i zbagatelizowałem sprawę. Kilka dni temu użyłem plecaka po raz pierwszy, podczas letniego wyjazdu w góry. Ku mojemu zdziwieniu po powrocie z pieszej wycieczki zauważyłem kolejne rozprucie, tym razem w komorze głównej plecaka. Plecak nazywany jest plecakiem turystycznym, dlatego tego typu sytuacje nie mogą mieć miejsca, tym bardziej, że komora plecaka wypełniona była w max. 50%. Dlatego, powołując się na Ustawę z dnia 27 lipca 2002 r. o „Szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego” powołuję się na niezgodność towaru z umową i proszę o wymianę plecaka na wolny od wad lub wymianę na inny (z ewentualną dopłatą z mojej strony)."

I odpowiedź:

"Witam
    Trudno uwzględnić w tym momencie reklamację z tytułu na jaki Pan się powołuję.
    Wynika to z tego iż świadomie Pan użytkował towar w którym została zauważona wada - na własną odpowiedzialność.

Z naszej strony możemy przyjąć procedurę reklamacyjna:
    - odesłania do nas plecaka (na pana koszt) a my przyjmiemy reklamację i rozpatrzy ją serwis.

--
    Pozdrawiam,
    Łukasz Koścień

SWIFT
    ul. Podkolejowa 45
    42-202 Częstochowa"

Jeszcze jedno. Tego plecaka wg mnie nie da się naprawić, bo dzisiaj naprawią w jednym miejscu, a po kolejnym wypadzie w góry szwy puszczą w drugim! Ten plecak jest tak uszyty, masakra! Jakbym pociągnął mocno za fragmenty materiału, pomiędzy którymi jest szew, dam głowę, że pości albo szew albo rozejdzie się materiał.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 26-07-2014 o 08:58
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Powołali się choć pośrednio na art 7 ustawy.
    Ja bym spokojnie poczekał na reakcję producenta. Sprzedawca po prostu nie chciał się bawić w zwroty, więc sprawę przekazał dalej.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No to się podlozyles. Z jednej strony ładnie wykorzystali fakt, że uzytkowales produkt wiedząc o wadzie (mogła to być jedna z wielu) i to juz im styka do odrzucenia jak niezgodność. Z drugiej strony tego typu uszkodzenie wygląda na mechaniczne i silowe i pomimo że stało się w pierwszym półroczu to mogło nastąpić na wskutek wcześniejszego użytkowania np miałeś kiedyś przeładowany plecak, gdzieś go przyciales itp. Nawet jakbyś nie wspomniał o tej dziurce to sprzedawca wysłałby plecak do producenta o ekspertyzę czy wada wynika z wady fabrycznej czy został później uszkodzony oraz powolalby się na nadmiernosc kosztów gdyż plecak w takim stanie słabnie nie ma wartości i naprawa jeżeli wada istniała w momencie zakupu będzie dla niego mniej kosztowna
    Nikon

Domyślnie

Z jednej strony jest gwarancja która ma własne warunki, z drugiej niezgodność. Jednak ta druga tez nie jest bezwarunkowa bo inaczej jeżeli zawsze byłoby domniemanie o istnieniu wady w momencie zakupu to w teorii nawet obiektyw z peknietymi soczewkami musieliby bez mrugnięcia wymieniac
    Nikon

Domyślnie

Jamirq! Ja wszystko rozumiem, tylko ja go użyłem jeden, jedyny raz! Gdybym tak jak piszesz, przeładowywał go (co w przypadku tego plecaka jest herezją, bo to delikatne jak pupcia...) to zgoda. Dlatego mi przykro i trochę mnie to boli, bo człowiek chciał być patriotą i kupił polski produkt, a tu okazuje się, że produkt jest jednorazowy
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Dlatego ja wychodzę z założenia, że jestem za biedny na tanie rzeczy.
    Jeżeli chodzi o plecaki to od lat ufam tylko Deuterowi. 9 lat temu kupiłem Race X Air II, który przez te 9 lat poznał co to błoto, deszcz i spiekota słoneczna. Nie zawiódł ani razu, kilka lat temu dokupiłem nieco większy Futura i też nie mam najmniejszego powodu do narzekania.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Oj tam Polski. Made in china zapewne. Nawet jakbyś nie wspomniał o dziurce to na 99% z uwagi na nadmiernosc kosztów przy wymianie musiałbyś uznać naprawę
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Dzięki zdyboo za info. Trudno, jak nie uznają reklamacji kupię drugi, tylko na pewno nie 4F. Jak oglądam ten plecak, to mam wrażenie, ze mały Chińczyk uczył się obsługi maszyny do szycia. Jak żyje prawie pół wieku, nie widziałem takich szwów w plecaku, a miałem ich już kilka. Chyba będę się już rozglądał. Jakieś propozycje panowie? Plecak turystyczny 45-65l w klasie ekonomicznej do 200pln.
    Mam rozumieć, że oglądałeś ten plecak dopiero przed oddaniem go do reklamacji, bo bezpośrednio po zakupie nie zauważyłeś jaki to badziew (szwy - jakość wykonania) i nie skorzystałeś z prawa odstąpienia od umowy kupna bez podania przyczyny. W czasie gdy użytkowałeś uszkodzony plecak, to nie przeszkadzało ci to? Dopiero po odmowie sprzedającego uwzględnienie Twojego roszczenia, gdy przyczyniłeś się do zwiększenia uszkodzeń poprzez użytkowanie posiadającego już nie ukryte wady towaru, nagle okazało się, że jest ogólnie fatalnie wykonany.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów