Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Reklamacja plecaka 4F

Witam panowie!
    Chciałem się Was poradzić. W styczniu tego roku kupilem plecak gorski polskiej firmy 4F. Jak tylko go rozpakowalem, zobaczyłem male rozprucie w szwie w kieszeni przedniej. Pomyślałem, ze jakaś mała niedorobka, wziąłem igłę i nici, zszylem. Kilka dni temu pojechalem w gory z tym plecakiem. Komora głowna wypełniona w 1/2, max. 2/3 objętości. Poszedłem na Grzesia, Rakoń, do Wołowca nie doszedlem bo burza i deszcz przepedzily mnie skutecznie. Wrocilem do schroniska, patrzę a tu dziura w dolnej części komory głównej. Na szczęście nic nie zgubilem po drodze.
    Muszę go reklamować, bo jak żyje prawie pół wieku, takiego bubla nie widziałem. Miałem rożne plecaki i nigdy nic takiego się nie działo. Co byscie zrobili na moim miejscu i jak najskuteczniej dokonać reklamacji? Chyba powołam się na niezgodność przedmiotu z umowa i poprosze o zwrot środków. Paragon na szczęście znalazłem. Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Wdzięczny będę za sugestie.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 19-07-2014 o 09:38 Powód: pis.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Według prawa możesz skorzystać bądź z rękojmi bądź z gwarancji. Ja bym polecił to pierwsze, bo wiklasz sprzedawcę w cały proces i jemu też będzie zależało. Jak na niezgodność z umową to chyba zbyt dużo czasu minęło.
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

Hej, na niezgodność masz 2 lata, gwarancję olej. Przy niezgodności sprzedawca będzie miał określony czas na ustosunkowanie się do wniosku, jeśli tego nie zrobi to automatycznie go uznaje. Przy czym warto abyś sam wydrukował/napisał wniosek gdzie sam określisz czas jaki ma sprzedawca (np. 2 tyg), często w sklepach mają takie wnioski ale z terminem np. 1 mc.
    D50

Domyślnie

Jeżeli minęło 6miesiecu od zakupu to musisz w razie reklamacji na niezgodność towaru z umową musisz udowodnić że wada istniała w dniu zakupu. Ponadto pomimo, że wybierasz sposób czyli naprawa lub wymiana na nowy jeżeli wymiana będzie dla sprzedawcy zbytu dużym kosztem a jest w stanie to naprawić musisz się zgodzic na naprawę.
    Nikon

Domyślnie

Dzisiaj mi właściciel sklepu odpisał, ze nie rozpatrzy reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umowa, ponieważ uzylem plecaka, widząc, ze jest rozprucie. Odsyła plecak do serwisu i czeka na jego werdykt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    I ma racje
    Jamirq!
    A gdzie jest taki zapis w ustawie? Ja nie widzę, to raz. Dwa, to rozprucie plecaka po pierwszej wycieczce w gory, ono stało się podstawa mojej reklamacji. Rozprucie malej kieszonki widoczne przy zakupie było nieistotne, dlatego zszylem i zbagatelizowalem.
    Od daty zakupu nie milelo 6 m-cy. Dlatego przyjmuje się, ze wada była w momencie zakupu.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 26-07-2014 o 06:37

Domyślnie

Art 9. pkt 1. ustawy o sprzedaży konsumenckiej.
    Trzeba było od razu zgłosić to pierwsze rozdarcie. Niestety w takich przypadkach, drobne i z pozoru nieistotne uchybienie procedurze może mieć skutki takie, że Twoja reklamacja czy niezgodność z umową nie zostaną rozpatrzone tak jakbyś tego sobie życzył.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dzięki zdyboo za info. Trudno, jak nie uznają reklamacji kupię drugi, tylko na pewno nie 4F. Jak oglądam ten plecak, to mam wrażenie, ze mały Chińczyk uczył się obsługi maszyny do szycia. Jak żyje prawie pół wieku, nie widziałem takich szwów w plecaku, a miałem ich już kilka. Chyba będę się już rozglądał. Jakieś propozycje panowie? Plecak turystyczny 45-65l w klasie ekonomicznej do 200pln.

Domyślnie

Wcześniej nie pisałeś, że nie minęło 6msc a pisałeś o styczniu wiec 6 miesięcy mogło minąć.

Poza tym jest jeszcze nadmiernosc kosztów przy wymianie na nowy wiec sprzedawca ma prawo doprowadzić towar do stanu używalności poprzez naprawę. Dodatkowo wszystko zależy jak jest uszkodzony ten plecakplecak i czy to uszkodzenie na pewno powstało na wskutek jakiejś wady czy też np gadać plecak postawiłem na jakiejś ostrej krawędzi i nawet nie zauważyłeś jak się uszkodził.
    Nikon

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów