Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie soligor 600 mocowanie do nikona

witam wpadł mi w ręce soligor 600
    który ma mocowanie m42 ale ma też możliwość wymiany bagnetu z mocowaniem ale nie mogę namierzyć takiego mocowania czy ktoś może ma albo wie jakie będzie pasować

i proszę też o opinie czy ten obiektyw jest warty zachodu

Domyślnie

Załóż zwykły (bez soczewki) adapter M42-Nikon F i zobacz, do ilu metrów będziesz miał ostrość. Pewnie będzie to kilkanaście metrów, może więcej, jeżeli producent przewidział ostrzenie poza zakres...

To jest obiektyw lustrzany czy soczewkowy? Jaka jasność?
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Soligor robił mocowania T/T2 i T4/TX - czyli obiektywy, w których można było wymienić bagnety. Odepnij końcówkę, którą masz przy tym (mówisz, że to jest M42), zobacz co to za typ - będzie na nim napisane - i kup na ebayu właśnie taki typ mocowania, tylko nie na M42 a na Nikona. Wtedy będzie ostrzyło na nieskończoność też.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

mam to mocowanie w ręku i na nim nic nie pisze
    może nie jest oryginalne zobaczę później na ebay

Domyślnie

Jeśli to jest prosta, gwintowana z obu stron część wyglądająca jak cienki pierścień pośredni, to to jets T lub T2 (drobne choć istotne różnice są, ale są kompatybilne). A jeśli ma mechanizm zamykający z zasuwką, opisany jako O i L (jak open i lock) na zielono i czerwono, to jest T4 lub TX - i tu trzeba uważać, bo one nie są kompatybilne - więc musisz wiedzieć, co kupujesz, bo możesz kupić coś podobnego i nie zapniesz tego do obiektywu.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

pokazał bym wam jak to wygląda ale nie wiem jak zamieścić zdjęcie
    może ktoś poda maila to podeśle

i proszę o opinie czy ten obiektyw jest warty zachodu bo mam w sumie 2 takie same jeden ma mocowanie m42 drugi chyba oryginalne soligora wygląda jak do nikona ale nie pasuje

Domyślnie

Ja mam soligora 135/2.8 z niefabrycznym bagnetem nikona, takiego już kupiłem. Ostrzy w nieskończoność, szkło idealne do portretu, jego bokeh bardzo mi się podoba i jestem z niego bardzo zadowolony. Może na początku zainwestuj w przejściówkę i zobaczysz czy jakość obrazka i utrudnienie w pracy( u mnie brak pomiaru światła) i brak af Ci nie przeszkadzają.

Domyślnie

ja mam ok 10 manualnych obiektywów i nie przeszkadzają mi te utrudnienia
    na plus przemawia cena i moim zdaniem lepsza jakość wykonania i robionych zdjęć
    mam dwa takie obiektywy soligor 600 jeden ma mocowanie m42 drugi ma chyba soligora
    mocowanie wygląda jak do nikona ale nie pasuje do puszki
    jak ktoś poda maila to wyśle zdjęcie

Domyślnie

Ja też myślałem że moje mocowanie to tylko coś podobnego do gwintu nikona ale wystarczyło użyć cztery razy tyle siły i obiektyw pasuje

Domyślnie

ja nie będę używał siły ma pasować i tyle a nie jakieś przeróbki czy kręcenie na chama
    puszka trochę za droga by potem żałować

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów