Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 112

Wątek: kitowy obiektyw

Domyślnie

AF-S
    NIKKOR AF-S DX VR 55-200 F/4-5,6G IF-ED (849)
    NIKKOR AFS 24-120 ED VR (1050 )
    Nikkor DX AF-S VR 55-200 mm f/4-5.6 (799)

AF
    Nikon DX VR 18-200 mm F3.5-5.6G (2099)
    ....
    Przeglądam i przeglądam i same AF-S ... 0_o
    Czy AF-S też zadziała normalnie z aparatami z wbudowanym silnikiem?

Domyślnie

Tak, działa normalnie.

Niemniej, porównując wcześniejsze dwa szkła - 50/1.8 i np. 18-200VR - różnica w cenie jest czterokrotna na korzyść stałki bez napędu. Ten drugi, 18-200, to AF-S !

Z drugiej strony porównałeś 18-200, który jest specyficznym szkłem (duża rozpiętość ogniskowych) to m.in. tanich teleobiektywów (55-200).

Przykłady - masz podobne ogniskowe, a różne ceny:
    - AF-S 55-200/4-5,6 (tani), AF 80-200/2.8 (drogi), AF-S 70-200/2.8VR (najdroższy)
    - AF 50/1.8 (tani), AF 85/1.8 (droższy), AF 85/1.4 (najdroższy)

To, czy szkło ma napęd, czy go nie ma, ma znaczenie drugorzędne - o cenie decydują głównie inne parametry (ogniskowe, jasność, itp.).

Domyślnie

Z tego co napisalem wynika, ze nie mam zbytnio dużo studenckich srodków na wielkie zakupy. Dlatego właśnie teraz wybieram obiektywy, żeby nie bawić się potem w wymiane wszystkich szkieł(o ile je będę miał).
    Przeraziłem się widząc jeden obiektyw stabilizowany bez napędu na allegro... Skoro jednak, AF-S będzie normalnie działał z D70, to chyba nie widze problemu w kupieniu tego aparatu, tak żeby potem Body zmienić na lepsze kiedyś....

Z drugiej strony porównałeś 18-200, który jest specyficznym szkłem (duża rozpiętość ogniskowych) to m.in. tanich teleobiektywów (55-200).
    Właśnie jeden tylko znalazłem ;s więc w sumie nic nie porównam...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

wiesz...takie porównania nie mają sensu bo to szkła o różnych zupełnie parametrach...porównaj np Nikkora 80-200/2,8 AF-S i AF

druga sprawa...kupując szkła tanie musisz zaakceptować ich ograniczenia, a moja ich sporo

trzecia sprawa...produkuje się tyle szkła nie dlatego, że takie widzimisię mają producenci, ale dlatego, że służą do różnych celów, więc albo nastaw się na torbę gratów i zmiany szkieł, albo kup kompakt
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Oszczędny w słowach Awatar Cockroach
    Miasto
    Cieszyn // Kraków

Domyślnie Odp: kitowy obiektyw

Witam,
    dopisuję się tutaj, aby nie zakładać nowego tematu.
    Prześledziłem trochę wątków, coś poczytałem, ale jako początkujący amator znów zadam pytanie, które pewnie Was (bardziej zaawansowanych) już zapewne strasznie nudzi: Czy możecie pomóc mi w wyborze?

Zebrałem ostatnio trochę funduszy i zdecydowałem się na kupno D 80 jeśli chodzi o body, i teraz przyszło mi wybrać szkło. Zastanawiałem się nad kitowym NIKKOREM AF-S DX 18-135 f/3,5-5,6 G.

Z tego co czytałem to niektórzy uważają go za całkiem niezły i w miarę uniwersalny obiektyw. Jeśli chodzi o uniwersalność, to myślę, że dla mnie jest to dość istotna cecha - przynajmniej na początku. Chciałbym się kiedyś zająć makrofotografią, ale chyba na początku byłby to rzut na głęboką wodę. Toteż mój obiektyw powinien być na razie "do wszystkiego".

Ale teraz pojawia się pytanie: Kupić ten kit, czy może lepiej dołożyć trochę kasy, kupić coś lepszego, coś co bardziej przyda mi się w przyszłości, będzie jaśniejsze i będzie również dobrym uniwersalnym obiektywem aby móc się uczyć? Czy raczej powinienem przyjąć taktykę: kupię ten, a potem w zależności od tego co mnie w fotografii najbardziej zafascynuje, zakupię kolejny obiektyw w zależności od sprecyzowanych już potrzeb.

Jeśli ktoś mógłby pomóc to byłbym wdzięczny

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Cockroach ; 14-05-2008 o 22:58

Domyślnie Odp: kitowy obiektyw

Zdecydowanie kup sobie 18-135 albo 18-70 i to używany. W ciągu pół roku porobisz wiele zdjęć, poznasz jego ogranicznia, ale też zobaczysz co chciałbyś dalej. Potem sprzedasz i kupisz sobie np. coś jasnego, stałkę, czy inne. Te obiektywy (tj. 18-...) są teraz naprawdę tanie i można spokojnie taki trick zrobić.

Domyślnie

jeśli to już temat o kicie, to ja mam małe pytanie... jak się źle wstrzeliłam, to ładnie proszę admina o przeniesienie

otóż od niedawna jestem posiadaczką kita 18-55 (tak, od D40 - tylko nie bijcie) i mam wrażenie, że on taki niemrawy jeśli o ostrość chodzi. one tak mają czy to mój jakiś wadliwy, że gubi ostrość? szczerze mówiąc, koleżanka ma samsunga (zwykły, mały, podręczny kompakcik) i taka puszeczka lepiej ostrzy niż mój kit tzn. nie oszukuję się, że będę mieć zdjęcia jak z najlepszych obiektywów sigmy/tamrona/tokiny z wiernym odwzorowaniem każdego najmniejszego szczegółu.

będę wdzięczna za pomoc...
    Ostatnio edytowane przez Carmen ; 24-07-2008 o 13:37

Domyślnie

One tak maja. D40 z kitem nie jest demonem predkosci i dokladnosci jesli chodzi o AF. Wrecz przeciwnie.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

No nie powiedzialbym.Czesto robie motorcoss i inne sporty i problemow z AF nie mialem.Carmen chyba musisz lepiej poznac aparat

Domyślnie

a może byś pokazał jakieś zdjęcie co jest nieostre? bo tak to zostanie ci udzielona bardziej dokładna odpowiedź
    bo tylko z opisu, to może być normalnie (ten obiektyw nie jest najostrzejszy), coś może być zwalone, no albo chodzi ci o bokhen (chodzi o rozmycie tła, jeżeli poczułaś się urażona to przepraszam, ale nic dokładniej nie można wywnioskować z twojej wypowiedzi)

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów