Close

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 112

Wątek: kitowy obiektyw

Domyślnie

huehue, maroo jakbys zobaczyl aberracje z 28-70 (za cene 5 kitów), ktore potrafia miec w pewnych okolicznosciach pewnie z cenymetr szerokosci w takim powiekszeniu...rob zdiecia i olej takie *******y jak aberracje, a baedziesz szczesliwwszym czlowiekiem

Domyślnie

to tylko powiększenia.

a wkleić foty może nie umiem (na dole miałem napisane "Nie Możesz wysyłać załączniki" to pomyślałem że to chodzi i np. zdjęcia.

Domyślnie czepianie się

w związku z tym olewam aberracje i trzaskam foty

zostaje szczęśliwym użytkownikiem, pełna gębą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirroo Zobacz posta
    a wkleić foty może nie umiem (na dole miałem napisane "Nie Możesz wysyłać załączniki" to pomyślałem że to chodzi i np. zdjęcia.
    Tu masz to objaśnione: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
    Czekamy na Twoje zdjęcia (z aberracjami lub bez).
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Przy okazji KITów

mam pytanie bo kupiłem swojego D80 z 18-135
    Chciałem 18-70 bo naczytałem się o nich wiele dobrego
    no ale była niezła okazja i kupiłem taki zestaw - innej opcji nie było

Czy umiał by ktoś mi wytłumaczyć czy warto mi
    zamienić swój 18-135 na 18-70 ??
    Chciał bym wiedzieć co zyskam
    i czy w ogóle warto podjąć takie starania

Domyślnie

18-135 jak na obiektyw za ~1000 zł ma dwie duże zalety, jest ostry i ma bardzo uniwersalny zakres (od szerokiego kąta do całkiem sensownego tele) i jedną poważną wadę, potężne winietowanie na szerokim kącie i powyżej 100 mm.
    W stosunku do 18-70, jest trochę gorzej wykonany (plastikowy bagnet, mniej precyzyjny pierścień ostrości, brak skali odległości) i ma gorszą ostrość na brzegu. W 18-70 brakuje zakresu tele i w zasadzie warto wtedy kupić coś więcej (np 70-300). 18-135 dla amatora jest wystarczający, wszystko zależy od Twoich ambicji i tego, co będziesz fotografował.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Co będę fotografował
    wszytko na początku

ale przygotowuje się do jesiennego zlotu motoryzacyjnego klubu w jakim jestem
    i są tam zazwyczj różne zawody między innymi 1/4 mili
    więc z całą pewnością narazie skupiam się na nauce fotografowania
    "przedmiotów" w ruchu

Domyślnie

Jeżeli przedmioty w ruchu, to 18-135 będzie ok, masz spory zakres, więc zrobisz zarówno bliskie ujęcie, jak i z daleka (czego nie zapewni Ci 18-70). 18-135 pozwoli Ci też zrobić "ciasny portret" z większej odległości. Różnica w jakości optycznej w stosunku do 18-70 jest raczej drobna (gorzej na brzegu), 18-135 jest przyjemnie ostry w zakresie 100-135. Osobiście mocno zastanawiam się nad kupieniem 18-135, jako spacer zooma, bo często brakuje mi tego większego zakresu, a przekładanie obiektywu zabiera trochę czasu.
    18-135 jest tak samo szybki jak 18-70.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

18-135 faktycznie jest uniwersalny, chociaż jakością wykonania nie grzeszy. Będąc wariatem na punkcie małego, ruchliwego synka- robię mu wiele zdjęć, również w pomieszczeniach. Kitowy obiektyw w tej ostatniej materii mnie nie zachwycił, gdy założyłem stałkę 50 z 1:1.8D- zobaczyłem wyraźne różnice. No ale.
    Kiedyś Zenit, później Nikon i Canon, obecnie Leica wspierana Sony RX100 mk2 wraz z analogami.
    Prywatnie: http://lopal/blogspot.com

Domyślnie

to jaki byście polecili do robienia fotek w warunkach domowych
    jakieś rodzinne imprezki - szaleństwa dzieci itp
    bo faktycznie tego mi troszkę brakuje

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów