Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Tryby aparatowe

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Wszystko o co pytasz, masz dokładnie wytłumaczone w instrukcji.
    Jak nie masz jej w wersji książkowej, to jest na dołączonej płycie, albo do pobrania ze strony Nikona (www.nikon.pl).

A jeśli pytasz jakiego trybu użyć, to znaczy, że jeszcze za mało wiesz, aby wybierać którykolwiek, który wymaga od użytkownika świadomości co robi z aparatem.
    Dla ciebie co najwyżej auto, bo widać, że i w tematycznym możesz się pogubić.

Jak będziesz już miał wystarczająco wiedzy, aby świadomie użytkować lustrzankę, to nie będziesz się pytał jakiego trybu używać.

Nie jest dokładnie tak jak mówisz, wiem jakie możliwości mają poszczególne tryby, tylko przykładowo tryb strike manualny posiada funkcje, których do końca nie rozumiem i dlatego tego typu sprawy chcę jeszcze skorygować z osobami bardziej doświadczonymi.
    Aby móc coś rozpocząc, należy coś zakończyć. Natomiast by coś zakończyć musimy coś rozpocząć ~ Feleur.
    Zapraszam na funpage mojego Gamingu - www.facebook.pl/KDVGaming

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feleur Zobacz posta
    Nie jest dokładnie tak jak mówisz, wiem jakie możliwości mają poszczególne tryby, tylko przykładowo tryb strike manualny posiada funkcje, których do końca nie rozumiem i dlatego tego typu sprawy chcę jeszcze skorygować z osobami bardziej doświadczonymi.
    Czyli jest dokładnie tak jak piszę. Nie wiesz co jest co i dlaczego.

Wszystkie tryby mają te same funkcje. Tylko w jednych są one ustawione na sztywno, a w innych można je zmieniać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

JA Ci doradzę, byś nie próbował żadnych kombinacji w sytuacji gdy zależy Ci na danym zdjęciu. Na początek rób w trybie A, który pozwala wybierać przysłonę taką jaką chcesz (choć jeśli masz ciemny zoom, to dużego wyboru nie masz). Nie przesadzaj z przymykaniem (w typowych obiektywach bardzo/maksymalnie przymknięta przysłona pogarsza jakość obrazu), głębia ostrości przy f=8 zwykle jest wystarczająca, sporadycznie potrzeba f=11 lub 16, ale to raczej nie podczas wakacyjnego pstrykania.
    W domu poczytaj na stronach podlinkowanych wcześniej, później spokojnie obejrzyj zdjęcia i ich dane EXIFF, które powiedzą Ci jak parametry dobierał aparat. Gdy będziesz miał trochę wiedzy teoretycznej zacznij eksperymentować.

Tylko pamiętaj - DOBRY kadr jest ważniejszy od strony technicznej zdjęcia.

Domyślnie

Hmm... najważniejsze 3 parametry do opanowania w aparacie to ISO, przysłona i czas naświetlania. Musisz jak najszybciej pojąć zależności pomiędzy nimi.

Na początek ustaw aparat następująco:
    - AUTO ISO na ON w menu aparatu (dzięki temu jeden parametr Ci odejdzie ) - aparat sam będzie dobierał wartość ISO,
    - tryb A, czyli tzw. priorytet przysłony ("A" na pokrętle trybu pracy).

Mając te ustawienia i używając pokrętła sterowania możesz obserwować na LCD jaki czas naświetlania sobie dobiera aparat (w zależności od wybranej wartości przysłony). Im niższa wartość przysłony (np. f/2 zamiast f/8 ), tym czas naświetlania jest krótszy (np. 1/250 zamiast 1/80, przy czym 1/250 jest krótszym czasem aniżeli 1/80).
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feleur Zobacz posta
    Wybaczcie, że tworzę kolejne tematy, lecz szykuję się do wyjazdu i mam jeszcze parę pytań odnośnie aparatu.
    Chodzi mi w tym momencie o Waszą opinię na temat trybów aparatu. Nawiązuję tutaj do tego, czy lepiej Waszym zdaniem robić zdjęcia trybem AUTO, czy trybem portret/krajobraz/makro itd. czy może manualny, czyli ustawienia własne.
    PS: Jak mogę samodzielnie ustawiać ostrość zdjęcia w aparacie Nikon D5100?
    Piszę z telefonu i mam problem z wklejeniem linku. Wpisz w google " jak dobrze naświetlać zdjęcia fotoblogia ". W wynikach masz film na YT który w bardzo przystępny sposób poprowadzi Cię do fotograficznego zwycięstwa. Trochę jeszcze doczytaj i będzie "git". Osobiście radzę Ci, żebyś jednak na czas wakacji ustawił aparat na tryb auto, bo jak zaczniesz kombinować to stracisz sporo zdjęć. Po tym jak zadałeś pytanie wnioskuję, że kompletnie nie znasz obsługi swojego aparatu, a zależności między czasem, przesloną i iso, są tak jasne jak teoria strun. W menu daj sobie format zdjęć RAW, nawet jak coś się sknoci to czasami można uratować. No i EKSPERYMENTUJ! Nikt nie rodzi się z tą wiedzą.
    D7000 = 17-55 2.8 nikkor, 24-120 3.5-5.6 VR nikkor, 105 2.8 VR nikkor

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Na początku odniosę się do tytułu wątku, TRYBY APARATOWE, to się nazywa tryby tematyczne.
    Na początek proponuję koledze tryb P można go nazwać trybem automatycznym bo aparat automatycznie ustawia ekspozycję ale wiele innych funkcji użytkownik może zmienić w przeciwieństwie do trybu AUTO czy tematycznych.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Ale wy jesteście beznadziejni. Chłopak się pyta, sam mówi ze nie wie, a wy go chcecie za tę niewiedzę ukrzyżować.
    Kolego Feleur: dla Ciebie w 99% przypadków tryb auto. W wolnych chwilach zobacz sobie jakie zdjęcia wychodzą z programu krajobraz i portret. A jak wrócisz z wakacji to bierz się do nauki bo to zabawa jest nieziemska Opanowanie trybu A zmieni Twoje fotograficzne życie.
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salvdali Zobacz posta
    Ale wy jesteście beznadziejni. Chłopak się pyta, sam mówi ze nie wie, a wy go chcecie za tę niewiedzę ukrzyżować.
    Już chciałem napisać, że to forumowa klasyka ale jakoś nie widzę tej beznadziejności i próby ukrzyżowania. Większość z wypowiadających się w tym wątku na spokojnie daje rady lub odsyła do materiałów w necie lub instrukcji. Niestety tu nie ma drogi na skróty i rady typu ustaw tak i tak nic nie pomogą. Magiczne zależności opisane w pradawnych księgach jako trójkąt ekspozycji każdy musi sobie sam poukładać w głowie.

Domyślnie

Wydaje mi się, że obywatel Feleur nie został jeszcze najgorzej potraktowany. Grono osób spokojnie próbuje przekazać koledze, że bez poszerzenia wiedzy książkowej (w tym istrukcji obsługi) oraz praktyki (wypstrykania kilkuset zdjęć) nasze porady zbyt wiele więcej nie rozjasnią.
    A tak naprawdę to nie da się bez tego dwa dni przed wyjazdem przesiąść z trybu "zielonego" na manualny. Bezpieczniej będzie Ci pozostać w trybie "Auto" i cieszyć się po powrocie ze zrobionych zdjęć niż pstrykać w "manualu" i płakać po powrocie, że wyszło tylko 5% zdjęć.
    Weź na wakacje instrukcję, książkę o podstawach fotografii (zależność iso, czas ekspozycji i przesłona) i po wakacjach ostro pracuj (najlepiej chyba w trybie A), a na przyszłe wakacje bedziesz pstrykał foty dokłądnie takie jakie chcesz.
    P7100, D300; N35 1.8G DX; S17-50 EX HSM, Metz 48 AF-1
    500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salvdali Zobacz posta
    Chłopak się pyta, sam mówi ze nie wie, a wy go chcecie za tę niewiedzę ukrzyżować.
    Bez przesady, nikt mu tutaj niczego brzydko nie napisał. Tutaj jest link do filmu o którym wspominałem:

http://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU

Polecam, bo w bardzo przystępny sposób jest przedstawiona obsługa aparatu
    D7000 = 17-55 2.8 nikkor, 24-120 3.5-5.6 VR nikkor, 105 2.8 VR nikkor

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów