Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Tryby aparatowe

Domyślnie Tryby aparatowe

Wybaczcie, że tworzę kolejne tematy, lecz szykuję się do wyjazdu i mam jeszcze parę pytań odnośnie aparatu.
    Chodzi mi w tym momencie o Waszą opinię na temat trybów aparatu. Nawiązuję tutaj do tego, czy lepiej Waszym zdaniem robić zdjęcia trybem AUTO, czy trybem portret/krajobraz/makro itd. czy może manualny, czyli ustawienia własne.
    PS: Jak mogę samodzielnie ustawiać ostrość zdjęcia w aparacie Nikon D5100?
    Aby móc coś rozpocząc, należy coś zakończyć. Natomiast by coś zakończyć musimy coś rozpocząć ~ Feleur.
    Zapraszam na funpage mojego Gamingu - www.facebook.pl/KDVGaming

Domyślnie

Poczytaj http://www.szerokikadr.pl/poradnik/t...jak-ich-uzywac http://www.szerokikadr.pl/poradnik/p...e-zastosowania. Co do ostrości to kłania się instrukcja, lepiej przeczytaj przed wyjazdem, na obiektywie masz przełącznik AF\MF, ustaw na MF i kręć pierścieniem ostrości.
    D300, F90x, F401: S17-50, N70-210/4, N35-105
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8
    Zorka 4, Fied 5, Smiena Symbol, Lubitel 166 U, Agfa Isolette II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feleur Zobacz posta
    Wybaczcie, że tworzę kolejne tematy, lecz szykuję się do wyjazdu i mam jeszcze parę pytań odnośnie aparatu.
    Chodzi mi w tym momencie o Waszą opinię na temat trybów aparatu. Nawiązuję tutaj do tego, czy lepiej Waszym zdaniem robić zdjęcia trybem AUTO, czy trybem portret/krajobraz/makro itd. czy może manualny, czyli ustawienia własne.
    Warto poczytać, pouczyć się i nie używać trybów auto, w tym i krajobraz, portret itp.
    Przysłona, migawka, ISO - jak będziesz w stanie zapanować nad tymi trzema zmiennymi to zdjęcia będą wychodzić takie jak Ty chcesz, a nie takie jak założyła sobie automatyka.

Jeśli chodzi o manualne ustawianie ostrości, masz pewnie obiektyw z własnym silnikiem, wystarczy przesunąć z A na M.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Rozumiem, aczkolwiek nadal do końca nie rozumiem jak mogę manualnie panować nad przysłoną oraz migawką. Domyślam się, iż motywujesz mnie do poszukania poradników na ten temat i prawdopodobnie tak zrobię, ale może jakieś porady czy dodatkowe informacje, które mogą mi pomóc w tym? Poprzednio miałem przez pond 5 lat aparat Coolpix, który był tzw. "małpką" i on był dość ubogi w opcje. Teraz, gdy mam już ten sprzęt to więcej jest wszystkie i nie do końca opanowałem co i jak.
    ISO wiem jak ustawiać, wiem kiedy dawać małą ilość, kiedy dużą.
    Aby móc coś rozpocząc, należy coś zakończyć. Natomiast by coś zakończyć musimy coś rozpocząć ~ Feleur.

Domyślnie

Przecież tryb manualny zaczyna naukę o aparacie na samym początku każdej instrukcji i każdego kursu fotografowania... ...wystarczy zerknąć.

Czy mam to poprzeć odpowiednim akapitem instrukcji mojego D700 ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Panie Kolego
    Kupiłeś Pan lustrzankę, to trza być PRO i używać trybów PRO.
    Na wakacje może być A. Tylko musisz doczytać o przysłonie i kompensacji ekspozycji.
    Po wakacjach, do nauki M, na co dzień polecam A.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ja się staram jak najwięcej robić zdjęć tym aparatem i w wielu sytuacjach próbuję nowych motywów, opcji oraz po prostu bawię się jego możliwościami przez co dobrze go poznaję, lecz niektóych rzeczy nie jestem w stanie samodzielnie znaleźć, piszę tutaj i ją znajduję. sl011 wiem o tym, ale jest to moja pierwsza lustrzanka, więc wszystko po kolei. :P

Domyślnie

...
    Patrzyłeś na obiektyw blisko mocowania ?

Jest tam literka "M" ?

EOT.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Wszystko o co pytasz, masz dokładnie wytłumaczone w instrukcji.
    Jak nie masz jej w wersji książkowej, to jest na dołączonej płycie, albo do pobrania ze strony Nikona (www.nikon.pl).

A jeśli pytasz jakiego trybu użyć, to znaczy, że jeszcze za mało wiesz, aby wybierać którykolwiek, który wymaga od użytkownika świadomości co robi z aparatem.
    Dla ciebie co najwyżej auto, bo widać, że i w tematycznym możesz się pogubić.

Jak będziesz już miał wystarczająco wiedzy, aby świadomie użytkować lustrzankę, to nie będziesz się pytał jakiego trybu używać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Wszystko o co pytasz, masz dokładnie wytłumaczone w instrukcji.
    Jak nie masz jej w wersji książkowej, to jest na dołączonej płycie, albo do pobrania ze strony Nikona (www.nikon.pl).

A jeśli pytasz jakiego trybu użyć, to znaczy, że jeszcze za mało wiesz, aby wybierać którykolwiek, który wymaga od użytkownika świadomości co robi z aparatem.
    Dla ciebie co najwyżej auto, bo widać, że i w tematycznym możesz się pogubić.

Jak będziesz już miał wystarczająco wiedzy, aby świadomie użytkować lustrzankę, to nie będziesz się pytał jakiego trybu używać.

Nie jest dokładnie tak jak mówisz, wiem jakie możliwości mają poszczególne tryby, tylko przykładowo tryb strike manualny posiada funkcje, których do końca nie rozumiem i dlatego tego typu sprawy chcę jeszcze skorygować z osobami bardziej doświadczonymi.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów