Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    Fakt, już o tym zapomniałem, bardzo dawno temu obrabiałem tym softem

Najlepiej archiwizować nefy, uzasadnienie tego podał ci 2pompony, a np. Jpegi jak chcesz mieć dostępne to do chmury
    Tym postem zainspirowałeś mnie do zainstalowania wczoraj wieczorem dwóch progamów: Loghtroom 5 i Capture One 7 Pro. Oba mają triale, siedziałem wczoraj do nocy i się nimi bawiłem Oba mi się podobają, sądzę, że mógłbym się przyzwyczaić do pracy w nich. Oba działają dużo szybciej niż View NX2 RAWy nie puchną, ale to ma i wady. Zrobiłem jeden plik w Lightroomie, otwieram go w Capture One, a tam plik jest nieobrobiony. Rozumiem, że te programy trzymają gdzieś informację o obróbce i należy ją sobie archiwizować osobno?

Aha, jedno mi się przypomniało... oba te programy wypuszczają JPGi o zupełnie innych kolorach niż ViewNX. ViewNX daje bardziej skontrastowane i jakieś takie... ładniejsze. W sensie bez dodatkowych zabiegów, podejrzewam, że Picture Control coś tam wstępnie miesza z plikem RAW, próbowałem wczoraj do tego dojść i nie bardzo mi się udało uzyskać w żadnym z tych programów efektu, jaki ViewNX/Nikon Capture proponują na wejściu obróbki. Przy okazji wczorajszej zabawy zrobiłem kalibrację monitora... także całkiem produktywny wieczór
    Ostatnio edytowane przez simonx ; 16-07-2014 o 13:29
    D7100, SB900, N35 1.8, N18-105, S10-20, N55-200 VR, S17-50 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simonx Zobacz posta
    Tym postem zainspirowałeś mnie do zainstalowania wczoraj wieczorem dwóch progamów: Loghtroom 5 i Capture One 7 Pro. Oba mają triale, siedziałem wczoraj do nocy i się nimi bawiłem Oba mi się podobają, sądzę, że mógłbym się przyzwyczaić do pracy w nich. Oba działają dużo szybciej niż View NX2 RAWy nie puchną, ale to ma i wady. Zrobiłem jeden plik w Lightroomie, otwieram go w Capture One, a tam plik jest nieobrobiony. Rozumiem, że te programy trzymają gdzieś informację o obróbce i należy ją sobie archiwizować osobno?

Aha, jedno mi się przypomniało... oba te programy wypuszczają JPGi o zupełnie innych kolorach niż ViewNX. ViewNX daje bardziej skontrastowane i jakieś takie... ładniejsze. W sensie bez dodatkowych zabiegów, podejrzewam, że Picture Control coś tam wstępnie miesza z plikem RAW, próbowałem wczoraj do tego dojść i nie bardzo mi się udało uzyskać w żadnym z tych programów efektu, jaki ViewNX/Nikon Capture proponują na wejściu obróbki. Przy okazji wczorajszej zabawy zrobiłem kalibrację monitora... także całkiem produktywny wieczór

W takim przypadku tworzysz plik dng to taki odpowiednik Rawa ale firmy Adobe i wtedy jest on wymienny z większością programów graficznych oraz ma w sobie zachowane parametry obróbki inne programy to widzą.
    To co napisałeś o sofcie Nikona wynika z tego że ten soft czyta ustawienia jakie masz w aparacie i te ustawienia potem uwzględnia na kompie, dlatego widzisz różnicę. Programy innych firm poza Nokonem nie potrafią tych ustawień Picture control z Nikona uwzględnić więc w nich masz surowego Rawa.
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Po wstępnej selekcji (nietrafione, poruszone) zostawiam wszystko. Obok obrobione jpg. Jak brakuje miejsca kupuję następny dysk.

Domyślnie

No i nie pogarszaj sobie jakości materiału z puszki (kompresja stratna i 12 bit), nie wykorzystujesz potencjału sprzętu, a raczej go ograniczasz
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simonx Zobacz posta
    Czyszczę kartę z aparatu, przegrywam kolejne zdjęcia z ostatnich wycieczek na HDD, tak patrzę jak idzie pasek postępu: 46 plików - 1GB (rawy po obróbce)... I tak mnie naszło - PO CO? Mam wywołane jpgi dobrej jakości. Te zdjęcia to są głównie albumowe fotki rodzinne, ew. krajobrazy. Po co mi te RAWy właściwie? Gromadzę je skrzętnie, w każdym folderku z jpgami mam podfolderek z rawami i ANI RAZU nie skorzystałem z tych plików, a zbieram je od 2011 roku Może jednak dam odetchnąć dyskowi?
    1 TB kosztuje raptem 150 zł
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Jak wziąć do głowy, że z RAWa zawsze mogę sobie wyeksportować jpga, ale odwrotnie nigdy, dla mnie nie bardzo ma sens trzymanie jpgów.
    Jest sens, kiedy trzymasz zdjęcia w NASie i odpalasz podgląd przez DLNA na jakiejś ramce, tablecie czy innym telewizorze. Ale oprócz takich zastosowań ( gdzie mam JPG kiepskiej jakości ), to osobiście nie trzymam JPG. Trzymam za to wszystkie RAW, których nie wywaliłem przy selekcji. Jak już zostało wspomniane, dyski są tanie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

zbieram i RAW i jpg,jak brak miejsca kupuje nowy dysk

Domyślnie

Zawsze po sesji wywołuję RAWy i zostawiam sobie same poprawione JPG. Oczywiście, że dyski są tanie, ale czy naprawdę komuś będzie się chciało za kilka lat znowu obrabiać jakieś fotki rodzinne, żeby troszkę poprawić kolory/jasność/cokolwiek? Jeżeli ktoś robi jakieś artystyczne sesje to ok, można się potem takim materiałem jeszcze pobawić, ale też raczej zostawiałbym tylko kilka najlepszych RAWów. Autor wątku pyta z resztą o fotki "wycieczkowe".

Dodatkowo zdjęcia zawsze trzymam w 3 kopiach, więc musiałbym za każdym razem kupować 3 dyski - to już trochę większy koszt. Można ewentualnie trzymać RAWy na głównym dysku a na zapasowych tylko JPG - backup zajmuje wtedy mniej miejsca a jednocześnie mamy zabezpieczone najważniejsze dane.

Jeżeli chodzi o backup to DVD jest takim sobie pomysłem - ich żywotność w dłuższej perspektywie jest bardzo wątpliwa, często po kilku latach nie da się po prostu takiej płyty odczytać.
    D7100 + S10-20 + N18-105 VR + N50/1.8D + N70-200/4 VR + T100/2.8 + SB-800
    Strona domowa Galeria dofsimulator.net

Domyślnie

Ja rawy nagrywam na BD a jpgi trzymam na kilku dyskach
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

RAWy do kosza. Obrabiam zdjęcia po to aby tego więcej nie robić. Jpegi - jakość 99% cs1x1, nie sądze aby trzeba było więcej.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów