Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

a co z tą redukcją szumów bo ten aparat ma dwie opcje ba ma zwykłe redukcje i redukcje przy długich czasach i to miałam też wciśnięte.
    rzeczywiście w przyszły weekend pobawię się z samowyzwalaczem to jest myśl dzięki.

GonzoG ale przy F11 będzie tylko połowa ostra a ja chcę CAŁE ZDJĘCIE
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-07-2014 o 00:43

Domyślnie

iso-100 i f/32 - wiec napewno dlugie naswietlanie, dwa bez pilota i przy wietrze wiec jak ma nie byc poruszone?
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

kurcze ale jak czytam wszystkie najpiękniejsze zdjęcia np. kwiatów sa przy ISO 100 i F powyżej 22 wtedy tylko tło może być widoczne - to co zrobić. Okay samowyzwalacz bo pilota nie mam, zmniejsze F do 16 wystarczy, zwiększyć ISO? Czy manualnie krótszy czas?
    Okay podajcie mi cobyście zrobili mając do dyspozycji STÓŁ zwykły ogrodowy, statyw, aparat i branzoletkę , ma być cała ostra z bliska zdjęcie bo z daleka nie mam dobrego sprzetu więc odpada, mam tylko jeszcze kitowy 18-105 a ten do tego odpada. Jakie ustawienia radzicie, słoneczny dzień ale zdjęcie w cieniu nie takim mrocznym jasno ale w cieniu. Jakie ustawienia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AnnaMarp Zobacz posta
    GonzoG ale przy F11 będzie tylko połowa ostra a ja chcę CAŁE ZDJĘCIE
    A przy f/32 w ogóle nie będzie ostre.

Niestety przymykanie przesłony nie jest ani mądrym, ani dobrym pomysłem.
    Ale tu się kłaniają podstawy fotografii -> patrz dyfrakcja obiektywu.

Rozwiązań jest kilka - stackowanie, użycie innych ogniskowych, inne ułożenie fotografowanego obiektu, w ogóle nie używanie dużej GO.

Cytat Zamieszczone przez AnnaMarp Zobacz posta
    kurcze ale jak czytam wszystkie najpiękniejsze zdjęcia np. kwiatów sa przy ISO 100 i F powyżej 22 wtedy tylko tło może być widoczne - to co zrobić. Okay samowyzwalacz bo pilota nie mam, zmniejsze F do 16 wystarczy, zwiększyć ISO? Czy manualnie krótszy czas?
    Okay podajcie mi cobyście zrobili mając do dyspozycji STÓŁ zwykły ogrodowy, statyw, aparat i branzoletkę , ma być cała ostra z bliska zdjęcie bo z daleka nie mam dobrego sprzetu więc odpada, mam tylko jeszcze kitowy 18-105 a ten do tego odpada. Jakie ustawienia radzicie, słoneczny dzień ale zdjęcie w cieniu nie takim mrocznym jasno ale w cieniu. Jakie ustawienia?
    Stabilna pozycja obiekty, stabilna pozycja aparatu, przesłona przy tym obiektywie, max f/11.
    Pilot / wężyk / ew. samowyzwalacz do tego opóźnienie ekspozycji. Odpowiednio ułożenie obiektu, aby mieścił się cały w GO.

A jeśli chodzi o robienie tak dużych elementów, to 18-105 w zupełności wystarczy, do tego sterowanie z komputera przez USB z automatycznym krokiem AF i później składanie z kilku zdjęć w jedno.

----------------------------[
    Edit:
    pilot IR kosztuje ok 10zł.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 13-07-2014 o 22:06
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

musisz poprobowac z parametrami i samowyzwalaczem/wezykiem spustowym/pilotem + dobry statyw zeby sie nie gibal na lewo i prawo
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

dzięki bardzo będę próbować z mniejszymi F, samowyzwalaczem, w tym momencie mam jeszcze ten zwykły 18-55 i ten do tego bardziej lubię niż 18-105 (tu uzywam go do spacerów z dzieckiem).
    Podszkolę się to wiem.
    Ale składanie z kilku zdjęć to najpóźniej
    Dzięki bardzo, nie wiem dlaczego się zawsze upierałam na tak duże F.

Domyślnie

Ten obiektyw spokojnie można domknąć i do f16 (w zakresie f5.6-f11 rysuje najlepiej), wyraźny spadek ostrości spowodowany dyfrakcją widać dopiero powyżej f22-f25.

Generalnie, jeśli chcesz fotografować z ręki, obowiązuje zasada minimum 1/60s, ale im krótsze czasy tym lepiej. Makro to dziedzina, gdzie niemal zawsze brakuje światła i głębi ostrości. Zwłaszcza gdy zbliżasz się do skali odwzorowania 1:1.
    Tak jak piszą przedmówcy, stabilizujesz wszystko i focisz przy świetle zastanym ze statywu (mogą się jeszcze przydać sanki makro, aby nie przemieszczać całej głowicy), albo zainwestuj w lampy i dobrze rozprosz ich światło (dyfuzory lub namiot bezcieniowy). Można wtedy pstrykać z 1/250s, niemal bez ryzyka poruszenia zdjęcia.

Do fotografii przedmiotów, z odpowiednio rozłożoną głębią ostrości, najlepiej sprawdzają się obiektywy z pochyłem (tilt). Jednak jest to spory wydatek. Jeśli z 60tką głębia będzie ciągle zbyt mała i nie da się tego nadrobić odpowiednim położeniem aparatu, warto jednak pójść w stackowanie.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

tutaj autorko masz potwierdzenie jaka jest rozdzielczosc w nikkorze af-s 60mm http://www.optyczne.pl/222.4-Test_ob...87_obrazu.html

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów