Szukaj
no nie mam już, mam tylko przerobione takie około 1,4 MB,
AnnaMarp, jeśli chcesz, abyśmy Ci pomogli to wrzuć nam tutaj tego nieostrego jpg'a prosto z body. Wydaje mi się, że jak ustawiasz przysłonę na ~22-32, to nie dość, że ISO (masz auto?) będzie bardzo wysokie, to dodatkowo czasy długie. Balans bieli też tutaj jest do poprawy.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Przesłonę tylko na statywie ustawiam na 22 czy 32 a z ręki miałam około 8-10 lubię ostre tło. Nie mam przykładu bo wywalam nieudane zdjęcia. Balans Bieli wiem że do poprawy ale nie mierzę ustawiam tylko typy.
To inaczej przy ustawieniach na auto ten obiektyw też robił nieostre zdjęcia z ręki - no chyba że ON taki czuły. Nie znam się inne obiektywy AF mi działa i nie ustawiam ręcznie.
Dam Wam przykład inny okiektyw i zdjęcie statyw to samo OKO ale automatyczny AF też na ustawieniu A. Tak teraz patrze tez na granicy ostrości. Może to jednak ustawienia.
http://media-cache-ec0.pinimg.com/or...23bf231ef9.jpg
wiecie jak jestem na spacerze z dzieckiem to zawsze używałam innego obiektywu a do kwiatów z bliska ten jest idealne a ja go nie mogłam wziąć bo albo ja nieudolna albo po naprawie będzie okay. Bardziej może ktoś go ma i robi zdjęcia z ręki i powie mi tak można tak są dobre to będę wiedzieć że mam po naprawie pracować nad soba. Może głupio watek zaczełam przed naprawą. Ale ciekawią mnie też sugestie i doświadczenie innych z tym obiektywem.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-07-2014 o 00:42
To pokazane zdjęcie nie może być "ostre". Poza tym wygląda jak z komórki przy braku światła - to każe sądzić, że użyte potwornie wysokie ISO i odszumianie włączone na full.
Zrób zdjęcia przy ISO do 400 i wyłącz odszumianie.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
To zdjęcie biżuterii jest poruszone. I to ewidentnie.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
zdjęcie poruszone bo mimo że na statywie to stoi na stole wieje wiatr, moja ręka dotyka spustu aparatu
zdjęcie na zewnątrz
oba na zewnątrz
czas nie wiem bo na A więc automat, ISO - 100, F32 z tego co pamietam oba zdjęcia. Zdjęcia robię w cieniu bo złoto wygląda w słońcu ochydnie.
Ale nie o kolory mi chodzi tylko dlaczego z tą ostrością mam problemy.
Pierwsze zdjęcie ostrrość manualna drugie AF.
Sorrki że Wam zawracam głowę.
Redukcje szumów miałam włączoną na normalną ale przy ISO 100 to nie ma znaczenia
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-07-2014 o 00:42
Z ostrością nie jest najlepiej, ale ponieważ zdjęćie jest poruszone, to wydaje się nieostre. Ustaw aparat na statywie, ustaw przysłonę rzędu 5,6 - 11, ustaw samowyzwalacz na 10 sekund niech aparat sam dobierze ISO i czas i pokaż takie zdjęcie. Na razie nie przejmuj się płytką głębią ostrości.
Pokaż takie zdjęćie i będziemy coś myśleć...
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Skontaktuj się z nami