Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    To nie tak. Jeden do portretu woli 50, drugi 85, trzeci 135 a czwarty np. 180. Choć ja osobiście wolę bardziej 85 od 50.
    Bo i ładniejsze portrety z tego wychodzą.

Domyślnie

Jeśli chodzi o DX, to 35mm i portret - średnio, bo tylko szersze kadry. Przy tej ogniskowej na brzegach kadru są jeszcze widoczne zniekształcenia.

Ja do portretu polecam od 50mm wzwyż.
    50/1.8G - bardzo fajny i tani, ale trzeba go trochę przymknąć, aby był ostry.
    85/1.8G - niestety prawie 3x droższy, ale ostry od pełnej dziury. Niestety ma dość dużą aberrację na pełnej dziurze.

55-200VR - kategorycznie odradzam. W porównaniu do 35-50-85/1.8G to będziesz narzekać, że masz z niego wieczne mydło. Jak już chcesz ciemny teleobiektyw (choć nie wiem do czego, bo do portretu tak ciemny na DX jest słaby), to 55-300VR, Tamron 70-300 VC USD.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wszystko zależy od miejsca, w którym kolega zamierza te portrety wykonywać. Niewielki pokój - 50mm będzie odpowiednie (85 na DX w ciasnym pokoju wykona co najwyżej zdjęcie głowy). Portret na zewnątrz - 85 1.8G to z pewnością lepszy wybór. I tyle. A body 3100 jednak trochę za ubogie. Tzn. czasami zdarza mi się posługiwać takim korpusem i nie jest zbyt wygodnie. Osobiście polecałbym D5100.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

A może na początek jakiś jasny zoom typu 17-50? Nie mam, ale myślę że można nim zrobić dobry portret, a i do krajobrazu się nada właśnie. No chyba że szeroki kąt nie jest potrzebny, to można zacząć od 35mm i w górę.
    Tak jak kolega parę postów wyżej napisał, nie radzę się spieszyć z wyborem sprzętu. Ja sam rozmyślałem z pół roku, kompakt, czy lustro, a po zakupie kompakta i roku zabawy, ze 3 miesiące zastanawiałem się jaki model lustra wybrać.

Jak masz jakiegoś znajomego z lustrzanką, pożycz aparat, na jak najdłużej możesz i zobacz która ogniskowa najbardziej będzie Ci odpowiadać. Ja np używam końców. Jak nie 18mm, to 105. A nieraz i jednego i drugiego mi brakuje. :P
    D300| N 18-105| SB-800

Domyślnie

Czyli np gdybym chciał 5100 + 18-105 VR i potem ewentualnie zmienić szkło na 50 czy 85 to też nie będzie zły krok? Nie znam możliwości 18-105 VR i nie wiem czy będę w stanie nim "wykonać" jako taki portret? Jeżeli chodzi o obróbkę to na to akurat nie mogę narzekać.

Nie napaliłem się na D3200 i wiem z wpisów i na innych stronach, że tutaj matryca nie ma "aż" tak wielkiego znaczenia.

Bawiłem się sie 18-105 VR i jedno ze zdjęć, które pewnie wyśmiejecie wyszło tak - http://i59.tinypic.com/3136lch.jpg .

Czyli np D5100 + 18-105 VR lub zamiast niego 50 1.8 to nie będzie strzał w kolano?

Wiem, że 3000 ty na sprzęt nie majątek ale wydaje mi się, że do nauki i rozwijania wystarczy.

Nie chciałbym kupić czegoś co będę chciał sprzedać za 2 miesiące dlatego pytam.

PS. Przepraszam za kolejny glupi temat dla was.

Domyślnie

Podałem przykład 17-50, czy też mojego 18-105, żebyś się zastanowił co Ci potrzebne. Ja często robię zdjęcia różnych mebli w pomieszczeniach, więc dla mnie szeroki kąt to podstawa. Ale szeroki kąt to też krajobrazy, czy panoramy (chociaż te w sumie można zrobić każdym szkłem).
    Ty kupujesz głównie do portretów, chociaż też nie sprecyzowałeś jakich. Jak szeroko, to coś w okolicy 35mm, jak wąsko, to 85mm.
    Jeśli nie czujesz potrzeby posiadania szerokiego kąta (17-18mm) to kup na początek jakąś stałkę, czy nawet dwie- 35, 50, 85.
    Jeśli jednak chcesz mieć coś szerokiego to bym polecił jakieś 17-50 f/2,8. Na stałkę od razu nie starczy, ale udany portret też tym zrobisz. A jeśli Ci nie przeszkadzają używki, to obiektyw kupisz kilka stówek taniej i resztę możesz odłożyć na następny, lub kupić dodatki typu torba, zapasowy akumuator, czy karty pamięci.
    D300| N 18-105| SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MattLetharian Zobacz posta
    [...] Nie znam możliwości 18-105 VR i nie wiem czy będę w stanie nim "wykonać" jako taki portret?
    "Jako taki portret" to nawet komórką wykonasz... Zresztą krajobraz też nią cykniesz i... niewiele kosztuje...

A poważniej... Gdybym nie miał kasy to na Twoim miejscu bym się rozejrzał za D5100 + 35/1.8G (wydatek ~2300 zł z kartą).
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 14-07-2014 o 14:50
    Nikon

Domyślnie

Do 3 ty. powinieneś się zmieścić kupując d5100 + 18-105 + używka 35 1.8 lub 50 1.8.
    Jeśli masz cierpliwość do ręcznego ostrzenia to zamiast 35 i 50 możesz kupić manualnego Samyanga 85 1.4 (zobacz zdjęcia wykonane Samyangiem z d5100 z dziale optyka >70)

Domyślnie

Ja szukałam niedawno czegoś na moją kieszeń i o przyzwoitych parametrach. Body wybrałam 5100 i jest OK.Obiektywy będę dokupować w miarę możliwości. Za nowe body z obiektywem kitowym18-55 zapłaciłam około 1800zł. Bez obiektywu jest 300zł tańszy co oznacza, że masz około 1500zł na obiektyw. Możesz kupić zamiast 18-105 polecaną tu często sigmę chyba 17-50 2,8f .
    Najbardziej brakuje mi w nim uszczelnień, ale takowe są dopiero w aparatach o jedną półkę wyżej.
    Tu jest taka oferta, chociaż ja bym z niej nie skorzystała, ze względu na złe komentarze sprzedawcy.
    http://allegro.pl/nikon-d5100-sigma-...383547249.html
    Ostatnio edytowane przez gaa ; 14-07-2014 o 15:54

Domyślnie

Ja bym powiedział tak - obojętne co za szkło kupisz w tych pieniądzach, jest taka murowana pewność, że za jakiś czas czegoś Ci będzie brakować. Takie jest życie. Albo jasności, albo dłuższej ogniskowej, albo szerokości, albo szybkiego AFa, albo wszystkiego innego. Dobrze ze pytasz, żeby na wstępie nie narobić głupstw i nie kupić czegoś bezsensownego - ale z drugiej strony tak naprawdę będziesz wiedzieć czego Ci brakuje i czego dokładnie chcesz za jakiś czas, powiedzmy za rok. Wtedy juz po pierwsze będziesz lepiej wiedział, co tak naprawdę Cię rajcuje w fotografii, bo może nie portrety, tylko landszafty, architektura, a może makro albo sport, a po drugie będziesz wiedział po dotychczasowej karierze jakie zdjęcia lubisz robić i jak je robić...

Bo nawet jak zostaniesz przy portrecie, wyrobisz sobie własne zdanie jaki typ portretu ma to być: stylizowany, we wnętrzach, klasyczny, czy może coś a la street - w ruchu, znienacka, dynamicznie, czy może będziesz uwieczniać pikniki z dziewczynami, co też bywa fajne i zabawne...

Na razie brałbym możliwie wszechstronnego zooma, jednocześnie nie na tyle drogiego, żeby nie utopić w nim pieniędzy, jeśli za rok się okaże, że masz inne preferencje. Ja tak zrobiłem na początku ze szczerym przekonaniem, że następnym szkłem będzie jakieś dłuższe tele - bo takie miałem wtedy zdanie - podczas gdy następnym obiektywem był najbardziej szeroki, jaki się dało. Po prostu dowiedziałem się sam, czego chcę - ale to przychodzi z czasem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów