Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie [DR5000] Film reklamowy

Wykonaliśmy następujący film: http://www.youtube.com/watch?v=FgCpjIrXGpo

Chętnie wysłucham Waszych opinii i uwag. Nie chcę się kłócić i przepychać, po prostu zależy mi na wskazówkach (z którymi nawet nie musimy się zgadzać), które potencjalnie pomogą nam otworzyć oczy na kwestie, których sami nie potrafimy dostrzec Każda opinia jest dla nas na wagę złota i z góry pięknie dziękujemy!

Całość nakręcona Nikonem D800.
    Pozdrawiam!

Rafał

Domyślnie

Mogę nie być obiektywny, ale preferowałbym widzieć modelkę w spocie reklamowym takiego miejsca. Poza tym, przy basieie było już dosyć ciemno. Nie wiem czy nie lepiej byłoby to kręcić tuż po zachodzie słońca, ale wiem że łątwo powiedzieć a trudniej zaplanować ale można było pokusić się o ujęcia także z rana / w ciągu dnia. Podoba mi się scena w aucie... chociaż sam bym się obawiał przyczepić tak duży aparat do jadącego samochodu (chyba że to z ręki?)

A tak z innej beczki - bo widzę, że spot był wyświetlany na "dużym ekranie" - materiał z D800 sporo odstaje od pozostałych produkcji kinowych czy z takiej odległości nie widać różnicy?
    aparat i dużo światła | Mój Blogasek | Portfolio

Domyślnie

Oczywiście każda opinia się dla nas liczy i biorę pod uwagę wszystko co napisałeś. Mocowanie aparatu nie było wcale proste i pewne (bo szkło też poszło ogromne), ale uznaliśmy, że to jedno z lepszych ujęć i warto było zaryzykować

Jeśli chodzi o emisję w kinie, to było dla nas zupełnie nowe doświadczenie, zwłaszcza technika cyfrowej projekcji. Gapiłem się jak mogłem, chyba jeszcze nigdy nie byłem tak mocno skupiony przez 40 sekund i szczerze powiedziawszy, inne reklamy szumiały, widać było nawet wypalenia w jasnych partiach, często pojawiał się banding. Miałem wrażenie, że wiele reklam nagrano wręcz na gorszym sprzęcie. Tych samych problemów obawiałem się u nas, a dodatkowo jeszcze moiry i aliasingu, ale okazało się, że nic nie wyskoczyło, jest dokładnie jak na monitorze. Dwa spostrzeżenia - obraz w kinie ma super jakość i oddaje wszystkie szczegóły 1080p (to takie 100% jakości jakie na co dzień oglądamy w kinach), ale wygląda jakby każdy pixel był rozmazany i nie ma mowy o pixelozie, moirze, aliasingu, itd. Czyli jest bardzo łaskawy, łatwiej o ładny obraz w kinie niż na telefonie
    Pozdrawiam!

Rafał

Domyślnie

Potwierdzam, to wg mnie też jedno z najlepszych ujęć, więc zdecydowanie było warto zaryzykować. Gratuluję

A co do jakości to pytałem bo do tej pory myślałem, że obraz kinowy to o trochę więcej niż 1080p ale być może po prostu efekt wow robi robotę w tym wypadku i każdy materiał wygląda lepiej niż np na monitorze, tak jak piszesz. A jakie były wytyczne pliku do emisji?
    aparat i dużo światła | Mój Blogasek | Portfolio

Domyślnie

Do mnie dotarła ta reklama Świetna robota.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Wreszcie rozsądna czasowo reklama
    To że występuje facet to ogromny plus
    Zbyt często "używa" się kobitek - to już nudne
    3 sprawy które mi się nie podobają

1 - Ujęcie pomiędzy naciśnięciem guzika w windzie a tym ujęciem przy basenie (tej niby "recepcji" basenowej) - jest z nim jakiś problem.
    Ok jest w kontr ruchu tylko chyba wielkość planów jest zbyt podobna a jednocześnie jasnosć tych planów jest zbyt różna.
    2 - Ujęcie od basenu do widoku na zewnątrz - nie wiem czy to wina jutjuba - jest jakieś dziwne w swoim tempie , ale jutjub juz różne dziwności wyprawiał.
    3 - to ujęcie wyprowadza nas jakby "na zewnątrz" po czym mamy jazdę po świeczkach i wnętrze z wejściem faceta - to problem montażowy - te świeczki są taką przebitką wstawioną na siłę. Podejrzewam że gdyby gdzieś wśród tych świeczek odbił się wchodzący facet - montażowo byłoby lepiej

A ogólnie - jak dotąd najlepszy materiał jaki tu widziałem

edytka

może gdyby na tym ujęciu o którym pisałem w punkcie 1 zapaliło się światło basenowe
    na następnym w bliskim planie facet zanurza się
    to ujęcie z punktu 2 zyskałoby dzięki tej sekwencji...

Właśnie ....
    całość zbudowana jest z pojedynczych ujęć - nie sekwencji - nie zawsze to robi dobrą robotę
    Trzeba szalenie pilnować czy te ujęcia pasują do siebie (juz nie mówię czy się montują - bo dzisiaj "wszystko" się montuje )
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 15-03-2014 o 21:16

Domyślnie

A ja dla odmiany jestem zachwycony jakością obrazu w tym wideo! Szczena na ziemi.

dido23
    Gość

Domyślnie

DR5000 bardzo ładny spot reklamowy - można go porównać do zagranicznych tworzone przez wielkie agencje reklamowe.
    Bardzo się mi podobał, chociaż ja bym zrobił parę zmian.
    Trochę bym zrobił film dłuższy tak do 2 min. Oraz bym dodał przedstawicielkę płci pięknej. Ładną modelkę lub aktorkę do kompletu. Wiadomo że ładne kobiety w reklamach przyciągają męskie wzrok. A własnie o to chodzi w reklamie żeby jak najwięcej osób za interesować Oczywiście to są tylko moje konstruktywne sugestie
    P.S
    Jakiego slidera użyliście?

Domyślnie

Dziękuję za uwagi! Zwłaszcza fafniakowi za bardzo obszerny komentarz - dociera do nas, chyba rozumiemy, ma wrażenie, że nawet sami to czuliśmy, ale nie potrafiliśmy tego wypowiedzieć. Wytyczne obrazu: pełne 2K, 24fps, przestrzeń XYZ, w JPEG2000.
    Zmiany dotyczące płci i długości niestety nie wchodziły w grę (reklama 30-40 sekund, biznesman). Slider to jakiś indyjski Proaim czy coś podobnego, nic specjalnego, aluminiowa prowadnica na silikonowych suwakach
    Pozdrawiam!

Rafał

Domyślnie

Pytanie techniczne - jak zamocowany aparat przy scenie podczas jazdy samochodem?

Ogólnie bardzo dobra robota, profeska

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów