Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 106

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mnk92 Zobacz posta
    Stałka odpada, bo przez dłuższy czas nie planuje zakupu innego obiektywu a ze stałką czułbym się jednak ograniczony bez zoom'a.
    Jak kupisz N18-105 to będziesz ograniczony jego ciemnością w pewnych sytuacjach... Tu trzeba się dobrze zastanowić i szczerze odpowiedzieć czy liczy się dobre światło (stałka), elastyczność ogniskowych (N18-105) czy też uniwersalność kosztem ciut gorszego światła względem stałki oraz kosztem ciut mniejszej elastyczności względem ciemnego zooma (czyli kompromis w postaci S17-50)

Domyślnie

Masz rację, ale czy to wystarczająca ogniskowa na portret/landscape ? wiem, że wszystkim da się zrobić dobre zdjęcia, ale może ktoś się wypowie
    btw. w tej samej cenie ~1600zl znalazłem jeszcze
    Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM
    wart uwagi?

Domyślnie

Sigmę 18-200 daruj sobie. Bierz S17-50 albo stałkę (35 lub 50) albo N18-105. W dwóch ostatnich przypadkach powinno zostać na podstawową lampę (np. YN468-II).

Domyślnie

Przy tak ograniczonym budżecie ( circa 5000pln jak dobrze liczę) proponuję :

Nikon d5100 + Sigma 10-20 /4,5-5,6 + Sigma 17-50/2,8 OS + dobra karta + filtr UV 77mm; ( oczywiście wszystko nowe .... )

Nie będziesz musiał iść na ustępstwa takie jak w przypadku zakupu d7100 z jednym obiektywem.

Domyślnie

Dzięki za pomoc wszystkim, pewnie zdecyduję się na ta sigme 17-50mm
    Jak ktoś odpowie na pytanie jak współgra z d7100 i jak radzi sobie w portretach i landscape'ach to byłoby fajnie, ale to i tak traktuje jak pytanie retoryczne skoro tak zachwalacie ten model obiektywu

Na lampę raczej nie poluje, wydaje mi się to zbędnym wydatkiem szczególnie biorąc pod uwagę ceny jakie widziałem ;p pewnie kiedyś dokupię...

Domyślnie

Myślę, że propozycja Archibalda jest całkiem sensowna.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

Pewnie to dobra propozycja, ale pod kątem body już jestem raczej zdecydowany na d7100, a jeden obiektyw póki co uważam za wystarczający zakup na początek.
    Co do kart to 2x 32gb 45mb/s wystarczy? Te rawy przy tylu megapix. są dość masywne 10/~12 mb na zdjęcie[?] obie karty w tych slotach muszą mieć taką samą prędkość? [pewnie nie, ale co mi szkodzi się upewnić]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mnk92 Zobacz posta
    ....
    Co do kart to 2x 32gb 45mb/s wystarczy? Te rawy przy tylu megapix. są dość masywne 10/~12 mb na zdjęcie...
    Raczej powyżej 20 MB, ale chyba zamierzasz je zgrywać czasem.
    Na kartę 32 MB wejdzie ok 1500 zdjęć NEF, wydaje mi się więc, że lepiej wziąć mniejsze/tańsze karty (więcej zostanie na S17-50)
    Nie ma się czym chwalić

Domyślnie

Nie rozumiem dlaczego N 18-105 eliminujesz, nawet jeśli to obiektyw kitowy.
    Wg. mnie jest to jeden z lepszych spacer-zoom'ów obecnie na rynku, mam go i bardzo sobie go chwalę- do tego dołóż jakaś stalkę i będziesz w pełni zadowolony. owszem, Sigma 17-50 dobre szkło, ale z tego co piszesz można wywnioskować, że zdjęcia raczej będą robione w terenie, gdzie tego światła jest dość dużo, więc to że N jest ciemny nie będzie przeszkadzać.
    Pozdrawiam.
    aha, a filtr UV miałem, nie używałem i używał nie będę

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Tak, zdjęcia będą robione w terenie w głównej mierze, ale czy ja wiem czy tego światła na tyle dosyć zawsze ;p uważam raczej, że lepiej mieć go więcej bo czemu niby te jasne obiektywy byłyby tak zachwalane.. Z pewnością nie tylko jaśniejszym szkłem się ce****e ta sigma, że jest ponad tym kitowym i pewnie jest w stanie wycisnąć więcej potencjału z tego body, szczególnie przy umiejętnościach fotografa.

Dlaczego nie filtr? Zastanawiałem czy byłoby mi to do szczęścia potrzebne

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów