Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Domyślnie

a może pentax? istDL2 z kitem kupisz za 1700 zł ew K110 + kit za niewiele ponad 2000 zł. to tyle jesli chodzi o nowe aparaty. Jest jeszcze samsung GX-1S z kitem kupisz też poniżej 2000. ponoć dobra puszka (wizjer jaśniejszy niż w D80 - tak czytałem, ale nie wiem bo nie sprawdzałem). Nikona nowego z kitem nie kupisz za 2000. No może d40 ciut zblizy sie do tej granicy. ew, używany D50 lub D70s. ale to już musisz od kogoś sprawdzonego kupić żeby nie kupić zwłok.

Domyślnie

Witam wszystkich
    Jestem tutaj nowy.
    Moja propozycja to Nikon D40 cena spada (popychana przez D40x)
    Np. w Fotojoker są po 2099zł (+książka "Radość fotografowania"
    którą można sprzedać za około 100zł)
    czyli nowy D40 kosztuje 1999zł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ejek Zobacz posta
    Witam wszystkich
    Jestem tutaj nowy.
    Moja propozycja to Nikon D40 cena spada (popychana przez D40x)
    Np. w Fotojoker są po 2099zł (+książka "Radość fotografowania"
    którą można sprzedać za około 100zł)
    czyli nowy D40 kosztuje 1999zł
    no, a jak np. tradycyjnie zachce mu sie 50 1.8/1.4 lub innych szkielek bez afs to moze byc zonk. poza tym czy ta cena to nie jest koszt samego body? a gdzie obiektywy, karty, torba itd.?

Domyślnie

Za 2099 zł masz normalny kitowy obiektyw (18-55 w wersji II) - całkiem niezły.
    Sam kupiłem w tej promocji, bo:
    - nie mam zaufania do elektroniki z drugiej ręki.
    - porównywałem zdjęcia D70s i wychodzi, że jednak sporo został w tyle szczególnie na wysokich iso.
    Przemyślałem brak "śrubokręta" i stwierdziłem, że nie będzie mi to, aż tak bardzo przeszkadzało.

Tak więc dostajesz za 2100 dobry, nowoczesny aparat, z podstawową optyką. Do tego całkiem niezłą książkę o podstawach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Za 2099 zł masz normalny kitowy obiektyw (18-55 w wersji II) - całkiem niezły.
    Sam kupiłem w tej promocji, bo:
    - nie mam zaufania do elektroniki z drugiej ręki.
    - porównywałem zdjęcia D70s i wychodzi, że jednak sporo został w tyle szczególnie na wysokich iso.
    Przemyślałem brak "śrubokręta" i stwierdziłem, że nie będzie mi to, aż tak bardzo przeszkadzało.

Tak więc dostajesz za 2100 dobry, nowoczesny aparat, z podstawową optyką. Do tego całkiem niezłą książkę o podstawach.
    mysle, ze zaproponowany przeze mnie kit 18-70 jest obiektywem lepszym, jesli chodzi o szumy na wysokich iso w d70, to czy jest to az taka roznica?
    co do zakupu sprzetu uzywanego - to oczywiscie moze, ale nie musi oznaczac ruletki, wiadomo ze wszystko moze sie popsuc, ale czasami oferowany sprzet jest jeszcze na normalnej gwarancji, wiec i ten punkt mozna ominac.
    co do braku srubokreta nie chce sie wypowiadac, bo to zalezy oczywiscie od tego co i do czego chcesz pozniej dokupowac. obawiam sie jednak, ze jesli zdecydujesz sie na rozbudowe swoich obiektywow (glownie chodzi mi o obiektywy staloogniskowe typu 50 1.4-1.8, 85 1.8 itd., ale tez np. popularna tokina 12-24), moze okazac sie, ze bez wymiany puszki ani rusz/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    A to się jeszcze okaże. Mój kumpel też tak mówił jak brał D40 i wiesz co...
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Moje założenia:
    1. Fotki pamiątkowe (krajobrazy, etc.) - dokupuję 18-200 VR (lub taniej 55-200 VR lub Sigme 50-150/2.8 - jeszcze nie zdecydowałem)
    2. Fotki studyjne (pokojowe - kupiłem już 50/1.8, jakiś 105 być może później dokupie. Ponieważ jest to studio przyjmuję, że ostrze ręcznie. Tu by się ta Sigma przydała....

Założyłem, że jeżeli zacznie mi się to naprawdę podobać, być może wykorzystam to w własnej działalności to za około dwa lata kupię D300.

Myślałem nad D80 - ale nie chcę wywalać od razu ponad 1200 zł więcej. Za tą kasę mam lepszy obiektyw.

Domyślnie

Brak srubokreta to brak AF w wiekszosci szkiel innych producentow - i to najbardziej przeszkadza..
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

No tak. Ale:
    - lepsze obiektywy (np. Sigma) mają silnik
    - myślę, że Tamron i inni zaczną załączać silniki do obiektywów z mocowaniem Nikon (przecież jak mają z mocowaniem Canon to muszą ten silnik wbudować).
    - w zakresie zoomów spacerowych, turystycznych Nikon ma doskonałe obiektywy (18-70, 18-55, 18-200 VR, 55-200 VR)

Jak mi naprawdę zacznie ten brak doskwierać to kupię inne body. Tu jest trochę inaczej niż w lustrzankach tradycyjnych: body się starzeje ..... nie tak szybko jak "małpki cyfrowe", ale i tak...

Domyślnie

Sever - 18-55 i 18-200VR nie sa doskonale - sa przecietne(uzywalem i mi przeszlo)18-70 jest dobry ale ciemny,55-200VR nie mialem.Kiedy Tamron wypusci wersje z silnikiem to raczej bedzie kosztowala wiecej,a ludzie kupuja z reguly d40 bo tanio wiec paradoksalnie musieliby wydawac wiecej na szkla niz w przypadku posiadania puchy ze srubelkiem).Pomijam ze takie gdybanie bez oficjalnych zapowiedzi to nie podstawa by kupowac aparat.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów