Witam mam problem natury technicznej. Czy ktos z was moze mi powiedziec jak sfotografowac pomieszczenie zeby na fotografi wydawalo sie wieksze niz jest w rzeczywistosci??
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Szukaj
Witam mam problem natury technicznej. Czy ktos z was moze mi powiedziec jak sfotografowac pomieszczenie zeby na fotografi wydawalo sie wieksze niz jest w rzeczywistosci??
Z gory dziekuje za odpowiedz.
obiektyw szeroki, ale nie fish eye i brak w kadrze elementów wyposażenia o przewidywalnych rozmiarach.
i się potem turyści nabierają![]()
maniak ciemniowy minoltowy
ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
spotter.pl
Zamiast szerokiego obiektywu, a raczej ultra szerokiego, można zrobić np. 6 (2x3) - 8 (2x4) zdjęć i je następnie połączyć jak panoramę.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
A czy nie lepiej na pierwszym planie właśnie umieścić jakiś przedmiot o znanych rozmiarach aby spotęgować perspektywę i dać punkt zaczepienia?
Mam na myśli efekt jak na tym zdjęciu:
http://spoonfulzine.com/wp-content/u...r-sharper2.jpg
Wysłane z mojego Commodore C-64
Wiem, że UWA, ale kolega kux napisał aby usunąć przedmioty o znajomych/przewidywalnych rozmiarach aby nie było skali porównania i wnętrze wyglądało na większe. Ja się pytam, czy właśnie nie lepiej na pierwszym planie umieścić jakiś znajomy przedmiot aby w ten sposób "pogłębić" perspektywę.
Np filiżanki na pokazanym zdjęciu wydają się nieproporcjonalnie duże w porównaniu z przedmiotami w głębi pokoju - przez co wydaje się, że jest między nimi większa odległość niż w rzeczywistości.
Wysłane z mojego Commodore C-64
Najprościej szerokim kątem, najefektowniej panoramą 360 stopni.
Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III
Skontaktuj się z nami