Szukaj
nie pomoże sprzętu kupa jak fotograf (_!_)
Piekna fotka , tylko smigła mogłybyć rozmyte
N D 300 s Sigma 10-20 , Sigma 70 -300 sb-800
ja się dopiero uczę...
Fatalnym tego zdjęćia bym nie nazwał, ale do jakośći, to mu brakuje prawdę mówiąc.
Po pierwsze kadr - albo ciaśniej, albo jeśli w takim ukłądzie, to więcej miejsca przed modelem, niż za nim. Jak w portrecie. Nie od parady po angielsku taka przestrzeń za modelem nazywana jest negatywną - niejako dla podkreślenia, że nie jest to przestrzeń obojętna, która może sobie być i nei przeszkadza... Przestrzeń negatywna ciąży samą swoją obecnością i pustką, powodując, że kompozycja jest słaba. Samolot zamiast wpadać do wewnątrz kadru już z niego wylatuje. Ja to tak widzę i odbieram. W obecnej sytuacji, kiedy przed modelem mamy tyle luftu, kadrowałbym tuż za ogonem (może więcej niż tuż, ale żeby było stanowczo mniej niż przed)...
Po drugie, tym Spitfirem leci chyba duch święty osobiście - skąd taka poświata wokół samolotu? Rozumiem, że na niebo jest nałożony zafarb (moim zdaniem zbyt efekciarski, ale to jest kwestia gustu), ale jak się takie rzeczy robi, to trzeba to robić staranniej, bo ta biaława poświata dziwnie wygląda.
O nieruchomym śmigle już ktoś powiedział, to kwestia samego warsztatu, trzeba wyczuć, porobić parę zdjęc i tego się idzie szybko nauczyć.
Co do plusów - nieporuszony, choć domyślam się, ze nie stał w miejscu.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
ooo i na taką konstruktywną krytykę czekałemnie znam PSa a jedynie co tam troszke od siebie dołoże to wychodzi z LR, zafarb naniosłem pędzlem jak widać...mało starannie, może kiedyś nauczę się działać na warstwach jak to podobno się w PSie da i nie będę popełniać tak banalnych błędów, co do bezruchu...to fakt czasu ekspozycji 1/1600;p...poza tym fota z ręki dlatego tak krótki czas...
Nie bluźnij synu, bo mieszkasz blisko i moi ludzie mogą Cię dopaść!Lr ma potężne narzędzie do selekcji i jeśli idzie akurat o takie zabawy, to LR jest do nich znakomity.
Przedmówca już załatwił sprawę czasu, ja bym tylko doradził, żeby na początek pokazów każdemu zrobić serię z bracketingiem ze zmiennym czasem i potem szybki rzut okiem, który czas daje ładne rozmycie.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 04-07-2014 o 01:21
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Skontaktuj się z nami