Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ram

Domyślnie Ram

pytanie do znawców
    Jakie kostki kupić do tej płyty http://www.pcworld.pl/testy/opis/PC5...55D_E_Pro.html ?
    Teraz mam 4 x 2 , chcę zmienić na 2 x 8.
    Więcej chyba nie można włożyć.
    Co polecacie ?
    ff

Domyślnie

Maks. RAMu to 16GB. Mozesz włożyć 4 kości po 4 GB lub 2 po 8 GB. Oczywiście DDR3. Ile MHz? W specyfikacji płyty masz podane a poza tym zależy ile chcesz kasy wydać (większe MHz = droższe) i do czego ich potrzebujesz.
    Nikon

Domyślnie

Było już wielokrotnie pisane - w przypadku architektury core od intela, już praktycznie od core 2 quad, różnice w prędkości pamięci między 1600 a 2k + jest praktycznie żadna, więc radzi się kupować pamięci 1600, CL9, bądź niewiele większe. Firma - różne ludzie mają preferencje. Ja w zeszłym roku zwróciłem 1/15 zestawów Kingston HyperX. czy to dużo? nie wiem, nadal je kupuję, po instalacji sprawdzam przez 72h i nie przejmuję kiepskimi czy świetnymi opiniami. Mówię oczywiście o zastosowań bez OS.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Co ciekawe gry zaczynaja korzystac z szybszego ramu, ciekawe czy z aplikacjami tez tak bedzie.

Domyślnie

podaj jakieś źródła tej informacji, bo mam wrażenie, że nie do końca wiesz o czym piszesz
    d70s + N18-70 + N55-200

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Było już wielokrotnie pisane - w przypadku architektury core od intela, już praktycznie od core 2 quad, różnice w prędkości pamięci między 1600 a 2k + jest praktycznie żadna,
    http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jak...00_mhz_w_grach

Domyślnie

To co przedstawili, to w większości ekstremalne OC pamięci ( wszystko powyżej 2.1k jest ekstremalne, 2.1k jest na granicy ). W Sensownych zestawach, bez mocnego podkręcania, gdzie mamy już świetną grafikę, dopiero wtedy można myśleć o pamięci. Poza tym, moim zdaniem metodologia testu purepc pozostawia trochę do życzenia a często brakuje im profesjonalizmu, za to widać promowanie produktu.
    To nie sama gra "wykorzystuje" szybszy RAM. Z RAMu korzysta wszystko, to pamięć operacyjna komputera. Po prostu niektóre gry mogą dostawać większy, niektóre mniejszy boost w zależności od tego jak szybki mamy podsystem pamięci.
    W znacznej większości przypadków o których tu mówimy i w przypadku zestawów do 3k, kupowanie szybkich pamięci mija się z celem. Tutaj różnica między lepszym a gorszym CPU, czy posiadaniu coolera na PCU i podkręcaniu, jest znacznie większa niż między szybszym i wolniejszym RAM.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Teraz mam 4 x 2 GB - DIMM1: OCZ DIMM1: Titanium XTC OCZ3T1600LV2G
    ff

Domyślnie

Kurtz standardowo tylko atakujesz. Watch Dogs wg wszystkich testow w necie szybciej dziala przy szybszym ramie. To fakt. Ja sie ustosunkowalem do Twojej wypowiedzi ze nie maja sensu ramy powyzej 1600, otoz tak bylo, ale moze wlasnie sue to zmienia.

Domyślnie

Wg instrukcji płyta obsługuje moduły o max pojemności 4GB, więc kombinacja 2x8GB odpada, pozostaje 4x4GB. Częśtotliwość najlepiej 1600, opóźnienie CL 9 lub mniej.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów