pytanie do znawców
Jakie kostki kupić do tej płyty http://www.pcworld.pl/testy/opis/PC5...55D_E_Pro.html ?
Teraz mam 4 x 2 , chcę zmienić na 2 x 8.
Więcej chyba nie można włożyć.
Co polecacie ?
Szukaj
pytanie do znawców
Jakie kostki kupić do tej płyty http://www.pcworld.pl/testy/opis/PC5...55D_E_Pro.html ?
Teraz mam 4 x 2 , chcę zmienić na 2 x 8.
Więcej chyba nie można włożyć.
Co polecacie ?
ff
Maks. RAMu to 16GB. Mozesz włożyć 4 kości po 4 GB lub 2 po 8 GB. Oczywiście DDR3. Ile MHz? W specyfikacji płyty masz podane a poza tym zależy ile chcesz kasy wydać (większe MHz = droższe) i do czego ich potrzebujesz.
Nikon
Było już wielokrotnie pisane - w przypadku architektury core od intela, już praktycznie od core 2 quad, różnice w prędkości pamięci między 1600 a 2k + jest praktycznie żadna, więc radzi się kupować pamięci 1600, CL9, bądź niewiele większe. Firma - różne ludzie mają preferencje. Ja w zeszłym roku zwróciłem 1/15 zestawów Kingston HyperX. czy to dużo? nie wiem, nadal je kupuję, po instalacji sprawdzam przez 72h i nie przejmuję kiepskimi czy świetnymi opiniami. Mówię oczywiście o zastosowań bez OS.
d70s + N18-70 + N55-200
Co ciekawe gry zaczynaja korzystac z szybszego ramu, ciekawe czy z aplikacjami tez tak bedzie.
podaj jakieś źródła tej informacji, bo mam wrażenie, że nie do końca wiesz o czym piszesz![]()
d70s + N18-70 + N55-200
To co przedstawili, to w większości ekstremalne OC pamięci ( wszystko powyżej 2.1k jest ekstremalne, 2.1k jest na granicy ). W Sensownych zestawach, bez mocnego podkręcania, gdzie mamy już świetną grafikę, dopiero wtedy można myśleć o pamięci. Poza tym, moim zdaniem metodologia testu purepc pozostawia trochę do życzenia a często brakuje im profesjonalizmu, za to widać promowanie produktu.
To nie sama gra "wykorzystuje" szybszy RAM. Z RAMu korzysta wszystko, to pamięć operacyjna komputera. Po prostu niektóre gry mogą dostawać większy, niektóre mniejszy boost w zależności od tego jak szybki mamy podsystem pamięci.
W znacznej większości przypadków o których tu mówimy i w przypadku zestawów do 3k, kupowanie szybkich pamięci mija się z celem. Tutaj różnica między lepszym a gorszym CPU, czy posiadaniu coolera na PCU i podkręcaniu, jest znacznie większa niż między szybszym i wolniejszym RAM.
d70s + N18-70 + N55-200
Teraz mam 4 x 2 GB - DIMM1: OCZ DIMM1: Titanium XTC OCZ3T1600LV2G
ff
Kurtz standardowo tylko atakujesz. Watch Dogs wg wszystkich testow w necie szybciej dziala przy szybszym ramie. To fakt. Ja sie ustosunkowalem do Twojej wypowiedzi ze nie maja sensu ramy powyzej 1600, otoz tak bylo, ale moze wlasnie sue to zmienia.
Wg instrukcji płyta obsługuje moduły o max pojemności 4GB, więc kombinacja 2x8GB odpada, pozostaje 4x4GB. Częśtotliwość najlepiej 1600, opóźnienie CL 9 lub mniej.
Skontaktuj się z nami