Witam,
chciałbym kupić zoom’a do amatorskich zastosowań. Moja puszka do d5100 z kitem 18-55 – na razie eksperymentuję i zauważyłem, że często brakuje mi dłuższych ogniskowych stąd chciałbym uzupełnić zakres powyżej 55. Chodzi o całkowicie amatorskie zastosowania, stąd przynajmniej na razie szukam czegoś z niższej półki, co w moim przypadku oznacza, że muszę zmieścić się w cenie ok. 1.000,00 złotych. Po jakimś czasie będę mógł bardziej sprecyzować czego konkretnie najbardziej mi potrzeba i zakupić lepszy obiektyw w konkretnym przedziale ogniskowych lub jakąś stałkę.
Widzę dwie opcje:
- AF-S DX NIKKOR 55-300 mm f/4,5-5,6G ED VR,
- AF-S DX Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED.
Różnica cenowa pomiędzy tymi obiektywami – nawet jak na ten przedział cenowy – jest dosyć istotna. Pytanie zatem, czy warto dołożyć do obiektywu 55-300, jeżeli jestem skłonny zrezygnować z tego dodatkowego zakresu powyżej 200? Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników mógłby coś doradzić, np. czy któryś obiektyw posiada odczuwalnie szybszy autofocus itp.? Oczywiście jeżeli są jakieś pomysły na lepsze opcje w tym przedziale cenowym, to również jestem otwarty.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami