Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikkor 55-200 czy 55-300?

Witam,

chciałbym kupić zoom’a do amatorskich zastosowań. Moja puszka do d5100 z kitem 18-55 – na razie eksperymentuję i zauważyłem, że często brakuje mi dłuższych ogniskowych stąd chciałbym uzupełnić zakres powyżej 55. Chodzi o całkowicie amatorskie zastosowania, stąd przynajmniej na razie szukam czegoś z niższej półki, co w moim przypadku oznacza, że muszę zmieścić się w cenie ok. 1.000,00 złotych. Po jakimś czasie będę mógł bardziej sprecyzować czego konkretnie najbardziej mi potrzeba i zakupić lepszy obiektyw w konkretnym przedziale ogniskowych lub jakąś stałkę.

Widzę dwie opcje:

1. AF-S DX NIKKOR 55-300 mm f/4,5-5,6G ED VR,
    2. AF-S DX Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED.

Różnica cenowa pomiędzy tymi obiektywami – nawet jak na ten przedział cenowy – jest dosyć istotna. Pytanie zatem, czy warto dołożyć do obiektywu 55-300, jeżeli jestem skłonny zrezygnować z tego dodatkowego zakresu powyżej 200? Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników mógłby coś doradzić, np. czy któryś obiektyw posiada odczuwalnie szybszy autofocus itp.? Oczywiście jeżeli są jakieś pomysły na lepsze opcje w tym przedziale cenowym, to również jestem otwarty.

Domyślnie

Warto dołożyć do N55-300 chociażby dla ciut lepszego światła i odrobinę solidniejszej konstrukcji.

Edit: N55-300 daje radę biorąc pod uwagę cenę...

Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 02-07-2014 o 00:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Warto dołożyć do N55-300 chociażby dla ciut lepszego światła i odrobinę solidniejszej konstrukcji.
    Jeśli dobrze rozumuję, to światło odrobinę lepsze ma N55-200 (4, a N55-300 4,5). Czy może jednak jestem w błędzie, i nie tylko na przysłonę należy tutaj patrzeć (a także konstrukcję, soczewki itp.)? Czy może chodziło Ci o to, że dziura N55-300 zmniejsza się szybciej wraz ze wzrostem ogniskowej niż w N55-200?

Domyślnie

Ja z 55-300 jestem zadowolony, przy czym ostrość dla mnie jest akceptowalna gdzieś do 270-280mm.

Domyślnie

Ja osobiscie akceptuje ostrosc w calym zakresie. Moze kwestia egzemplarza....

Domyślnie

bardzo możliwe, zauważyłem że dużo zależy też od światła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafix84 Zobacz posta
    zauważyłem że dużo zależy też od światła
    Również odnoszę czasem takie wrażenie.

Domyślnie

Tylko że u mnie jest odwrotnie niż to powinno być, gdy słońce jest ostre nie łapie idealnej ostrości przy 300 a gdy jest pochmurno zdjęcia wychodzą ostrzejsze...

Domyślnie

No to faktycznie dziwna sprawa. Jaka puszka?

Domyślnie

Taka jak twoja, d3100

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów