Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Unhappy Problem z nikonem d5100

POMOCY!
    Nie wiem co się dzieje z moim sprzętem, od roku działał poprawnie, nikomu nie spadł...
    Wczoraj zauważyłam, że nie chce łapać ostrości na autofokusie.
    W trybach manualnych wszystko działa prawidłowo.
    Dokładniej opisując sprawę, wygląda to tak, że aparat przez baardzo długi czas łapie ostrość... mieli i mieli, czasem wręcz zaszuszczy.... ale jak już jednak ją złapie.. to wszystko już działa szybko i prawidłowo. Jeśli zmienię przybliżenie czy też oświetlenie czy po prostu próbuję sfotografować inny obiekt - problem się ponawia.
    Czy ktokolwiek z Was mógłby mi pomóc?

Domyślnie

A masz inny obiektyw żeby sprawdzić ? Bo to może być wina obiektywu a dokładnie silnika AF. Jaki to obiektyw ? Ja miałem podobnie z obiektywem 18-105 i skończyło się wymianą silnika.
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Kurcze, właśnie nie mam innego.
    Mam dokładnie ten sam obiektyw, nie sprawiał wczesniej żadnych problemów!
    Może być jakieś inne rozwiązanie tego problemu? Martwię się o koszty, aparat nie ma nawet roku a mam nie podbitą gwarancję.

Domyślnie

Z ciekawości - D5100 ma dwa układy ustawiania ostrości - detekcję fazy lub kontrastu. Pierwszy działa jak patrzysz przez wizjer, drugi z trybie live view. Zobacz czy kłopot z ustawianiem ostrości występuje również na live view. Jeżeli tak, to możesz z 99% pewnością założyć że to obiektyw ma problem - bo nie wierzę by oba układy AF w puszcze padły jednocześnie.
    A skoro tak - to do sklepu podbić kartę gwarancyjną (zakładam że paragon na sprzęt posiadasz) i do serwisu, póki gwarancja jest.

Domyślnie

Przedmuchałeś gruszką czujnik af?
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Zarówno na live view jak i przez wizjer jest to samo
    Paragon posiadam, oczywiście!
    No nic, za niecałe 2 tygodnie jadę na wakacje a tu taka dupa....

Domyślnie

9Tak, trochę już się z tym pobawiłam... Nie gruszką tylko własnoustnie (muszę koniecznie w tą gruszkę zainwestować) ale nie widać żadnej poprawy

Domyślnie

Czyli nie puszki wina, a szkła. Tyle że w dwa tygodnie to serwis raczej się nie wyrobi. No niestety...

Domyślnie

Jak na LV jest tak samo, to raczej sprawcą jest obiektyw. Poszukaj kogoś z forum, kto mieszka blisko Ciebie i sprawdź body z innym obiektywem.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Okej, jutro podjadę do znajomego i wymienię obiektyw...
    Może jak ładnie poproszę, to pożyczy na wakacje swój kitowy chociaż... Oby!
    Dziękuję ślicznie za pomoc!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów