Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Grip

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fejton Zobacz posta
    Tu przychodzi problem wieloletniego przyzwyczajenia. Nie noszę nic w kieszeniach, plastiki, klucze i komórka na smyczy pod koszulka, aparat na szyi/w ręce - stąd pomysł gripa. Do tego chęć "poobcowania" z takim ustrojstwem. Lans na gripa u mnie odpada - nie robię zdjęć ludziom (ew. żonie), interesuje mnie głównie krajobraz i industrial, a tam najlepiej działa się w pojedynkę i bez publiki.
    Przy krajobrazie i statywach zapomnij o gripie. Aparat staje się znacznie mniej stabilny.
    Do D7000 mam Meike i jak robię ze statywu, to prawie zawsze odkręcam grip, bo ruch lustra powoduje że cały aparat się kolibie, mimo solidnego statywu.

Do D610 mam oryginalny grip i zauważyłem, że też jest podobne zjawisko, choć z racji sztywniejszego gripu w mniejszym stopniu.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Przyznam, że mi to nawet przez myśl nie przeszło, że tak może być. Dzięki za radę, na pewno z niej skorzystam. Źle się trochę określiłem mówiąc krajobraz, to było zbyt mocne słowo, gdyż "moje krajobrazy" to póki co robienie zdjęć z ręki jak znajdę kawałek ciekawej polany czy stawu. Do tego jestem mocno mobilny szukając odpowiedniej dla mnie perspektywy. statywu używam jedynie do zdjęć nocnych, zabawy z długim czasem i światłem i zdjęć na allegro (wyprzedaje dobytek chcąc kupić coś do aparatu) Statyw mam z średniej-niskiej półki Velbon DF-61 i jestem na razie zadowolony.

Wracając do tematu - na chwilę obecną robię masę zdjęć, bo... szukam w nich siebie. Staram się odkryć, co najbardziej mi pasuje, staram się odnaleźć swój kadr, ale jak pewnie wiecie, na początku jest to niezwykle trudne... dlatego też potrzebuje "more power"
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów