Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Grip

Domyślnie Grip

Witam, widziałem już kilka tematów odnośnie gripa do D3200, ale wszystkie były pisane daaawno temu i może coś nowego się pojawiło wraz z zwiększoną popularnością tego aparatu. Noszę się z zamiarem dokupienia gripa do swojego D3200 tylko mam kilka pytań:

Wyczytałem, że są dwa rodzaje gripów pod ten model. Taki z kabelkiem i taki na podczerwień. Ponoc ten drugi jest denerwujący ze względu na konieczność zmiany trybu fotografowania na natychmiastowy/bezprzewodowy za każdym razem, gdy che się wyzwalać migawkę w pozycji pionowej.

Nie słyszał ktoś o firmie i modelu który działałby... hmm... standardowo ? Bez żadnych kabli czy na podczerwień?
    Jeżeli nie to czy jest jakiś konkretny producent/model, który w tym momencie jest jakościowo przoduje ?

Domyślnie

Niestety w tym modelu grip nie będzie działać inaczej...
    D7100 | X-T10 || S17-50 2.8 | 18-55 | 18-105 VR | 35mm f/1.8G | YN-565EX

Domyślnie

Rozumiem, w takim razie chyba wolę być skazany na kabelek niż na ciągłe zmienianie w menu ze zdjęcia pojedynczego na zdalne. A jakaś konkretna firma przoduje na dzień dzisiejszy wśród zamienników czy nie ma to większego znaczenia i brać najtańszy ?

Domyślnie

Przepraszam, ale do czego potrzebny jest Ci grip?...

Zwłaszcza do korpusu serii D3xxx?...
    Ostatnio edytowane przez lodzermensch ; 26-06-2014 o 21:57
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

No tak, zapomniałem, ze seria 3xxx ma zdecydowanie mocniejsze baterie i wygodniej robi sie więcej pionowych kadrów niż modelami z wyższych serii...

Wysłane z iPhone przez Tapatalk
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fejton Zobacz posta
    Rozumiem, w takim razie chyba wolę być skazany na kabelek niż na ciągłe zmienianie w menu ze zdjęcia pojedynczego na zdalne. A jakaś konkretna firma przoduje na dzień dzisiejszy wśród zamienników czy nie ma to większego znaczenia i brać najtańszy ?
    A może taki z eBay-a. Ma dodatkowy koszyk na 6xAA a te dostępne w Polsce są zasilane tylko EN-El 14.
    Miałem taki do d5100.Wykonanie jak i działanie bez zarzutu.
    http://www.ebay.com/itm/DSTE-EN-EL14...item3f20f0003b
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Domyślnie

Ciekawa opcja, przeanalizuje sprawę choć mam juz druga baterie to koszyka raczej nie potrzebuje a podobne znalazłem na Alle*** po 95zl nowe także muszę sie zastanowić, dzięki za konkretna propozycje.

Wysłane z iPhone przez Tapatalk

Domyślnie

(...) seria 3xxx ma zdecydowanie mocniejsze baterie i wygodniej robi sie więcej pionowych kadrów niż modelami z wyższych serii...
    Trochę mnie tutaj zaskoczyłeś...

Wysłane z mojego telefonu stacjonarnego
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Tu nie ma zamienników. Wszystkie są oryginalne. Jeden od Meike, inny od Phottixa, czy Hahnell'a, ale to wszystko oryginały.
    A kto przoduje - zależy do jakiego aparatu i jaki grip.

A jeśli chodzi o zasadność używanie gripów przy D3x00 - mało praktyczne. Aparat jest wygodniejszy bez dodatkowych balastów, a "problem" małej baterii rozwiązują kieszenie w spodniach.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lodzermensch Zobacz posta
    Wysłane z mojego telefonu stacjonarnego
    1:1

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Aparat jest wygodniejszy bez dodatkowych balastów, a "problem" małej baterii rozwiązują kieszenie w spodniach.
    Tu przychodzi problem wieloletniego przyzwyczajenia. Nie noszę nic w kieszeniach, plastiki, klucze i komórka na smyczy pod koszulka, aparat na szyi/w ręce - stąd pomysł gripa. Do tego chęć "poobcowania" z takim ustrojstwem. Lans na gripa u mnie odpada - nie robię zdjęć ludziom (ew. żonie), interesuje mnie głównie krajobraz i industrial, a tam najlepiej działa się w pojedynkę i bez publiki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów