Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: szeroki pod FX

Domyślnie

Wpadłem przypadkiem i muszę napisać: Greg, zarąbista praca!
    Jak nie jestem fanem "łódkowych" klimatów to ta jest perfekcyjna.
    Sorki za OT
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Z calym szacunkiem,a le to nie powtwierdza ostrosci tego szkla, to sa wysotrzone zdjecia do sieci, wiecej moze powiedziec duzy plik...
    Choc nie neguje szkla, bardzo fajne, szkoda, ze obcieli mu te kilka mm

Przyklad - prosze...

Sigma 10-20 pod D90...oczywiscie mialem udana sztuke.

Ja wiem Greg77, że to żadne przykłady ostrości. Ale zapewniam, że w powiększeniu 1:1 w centrum ostrzejszy od Sigmy 10-20 ze zmiennym a na brzegach nieporównywalnie ostrzejszy.

Chociaż faktycznie twój egzemplarz Sigmy rysuje rewelacyjnie.
    Ostatnio edytowane przez raftik ; 25-06-2014 o 07:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raftik Zobacz posta
    Chociaż faktycznie twój egzemplarz Sigmy rysuje rewelacyjnie.
    Rysowal, teraz juz cieszy kogos innego
    Obecnie cieszy mnie 16-35 f4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Rysowal, teraz juz cieszy kogos innego
    Obecnie cieszy mnie 16-35 f4

Jak to jest z tymi opiniami na optycznych pojechali po obiektywie N 16-35 f/4, a prace Grega pokazują coś odmiennego. Greg czy możesz odnieść się co do jakości tego obiektywu, czy wady wskazane w optycznych http://www.optyczne.pl/196.11-Test_o...sumowanie.html faktycznie występują u ciebie
    D7100 {S18-35 1.8}, D610 - {TOK16-28 2.8, T28-75 2.8, S85 1.4, T90VC, Carl Zeiss 135 2.0, N70-300, Helios 44M-5 58mm f/2.0}, 2x SB-910

Domyślnie

Widzę że znowu wałkujecie to samo... Fakty nie zmieniły się od ostatniej dyskusji tego typu:
    - 14-24 rządzi optycznie ale mechanicznie nie jest to cudo
    - Tokina 16-28 jest spoko, ale trzeba trafić dobrą sztukę
    - 16-35 powala dystorsią a przez to że ma IS, jest całkiem spory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glowki Zobacz posta
    Jak to jest z tymi opiniami na optycznych pojechali po obiektywie N 16-35 f/4, a prace Grega pokazują coś odmiennego. Greg czy możesz odnieść się co do jakości tego obiektywu, czy wady wskazane w optycznych http://www.optyczne.pl/196.11-Test_o...sumowanie.html faktycznie występują u ciebie
    Jak się patrzy na ich zdjęcia testowe to odechciewa się kupić jakikolwiek obiektyw
    Zresztą jakikolwiek testy bez publikacji plików RAW są gówno warte.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Borat widzę w stopce że masz Tokinę , jak praca pod światło, masz uchwyt do filtrów.
    D7100 {S18-35 1.8}, D610 - {TOK16-28 2.8, T28-75 2.8, S85 1.4, T90VC, Carl Zeiss 135 2.0, N70-300, Helios 44M-5 58mm f/2.0}, 2x SB-910

Domyślnie

Masz tu kilka przykładowych zdjęć wraz z plikami NEF https://onedrive.live.com/?cid=1103A...FCCEFE5522!899

Uchwytu do filtrów na razie do niczego nie jest mi potrzebny.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

W krajobrazie dystorsja wcale nie jest taka widoczna, a 16-35VR ładnie rysuje i na jego plus zasługuje możliwość zakładania filtrów. To jest fajne szkiełko wyjazdowe bo jest uszczelnione, ma VR, dzięki któremu spokojnie z ręki strzelisz przy 1/2s i mimo długości wcale nie jest ciężki. Mam go od kilku lat, fantastyczne szkiełko no i praca pod światło jest bardzo dobra. Osobiście polecam.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glowki Zobacz posta
    Greg czy możesz odnieść się co do jakości tego obiektywu, czy wady wskazane w optycznych http://www.optyczne.pl/196.11-Test_o...sumowanie.html faktycznie występują u ciebie
    Odniose sie tylko do "wad"

1.słaba jakość obrazu na brzegu kadru,
    2.luzy na pierścieniu do manualnego ustawiania ostrości,
    3.bardzo duża dystorsja na szerokim kącie,
    4.źle skorygowana poprzeczna aberracja chromatyczna na krótszych ogniskowych,
    5.wyraźna aberracja sferyczna,
    6.zauważalny astygmatyzm,
    7.koma w rogach pełnej klatki powinna być mniejsza,
    8.słaby stosunek jakości do ceny.

1. Polemizowal bym, chyba, ze mialbym robic tylko testy zamiast zdjec, jest lepiej niz w Tokinie, gorzej niz w N14-24
    2. Bzdura, chyba, ze mam jakas wyjatkowa sztuke...
    3. Tak, prawda, duza jak w kazdym UWA, latwa do skorygowania w 100% w LR lub PS jednym kliknieciem.
    4. Nie zaobserwowalem, moze w warunkach testowych...
    5. Taaa w laboratorium pewnie tak.
    6. Nie zaobserwowalem, ale jak mowie ja robie zdjecia.
    7. Nie testowalem, ale to UWA
    8. Co do tego to nie wiem, tani nie jest, ale z wszystkich Nikkorow ten jest najlepiej wykonany i zaraz za 14-24 spokojnie znajduje swoje misjce, wiec cena dla mnie zrozumiala, szeroki i solidny, wiec nie moze byc tani.

A tutaj sampelek jak zle jest to szklo przez dystorsje i brak ostrosci w naroznikach...

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    - 16-35 powala dystorsią a przez to że ma IS, jest całkiem spory
    Zgadza sie, dystorsja spora, jezeli mowiac o IS myslisz o VR to nie wiem co to ma wspolnego z dystorsja, dystorsja wystepuje w kazdym UWA bez wyjatku...
    Wystarczy jeden klik w LR czy ACR i po dystorsji.

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Jak się patrzy na ich zdjęcia testowe to odechciewa się kupić jakikolwiek obiektyw
    Zresztą jakikolwiek testy bez publikacji plików RAW są gówno warte.
    Dokladnie!

Cytat Zamieszczone przez KUBAS95 Zobacz posta
    W krajobrazie dystorsja wcale nie jest taka widoczna, a 16-35VR ładnie rysuje i na jego plus zasługuje możliwość zakładania filtrów. To jest fajne szkiełko wyjazdowe bo jest uszczelnione, ma VR, dzięki któremu spokojnie z ręki strzelisz przy 1/2s i mimo długości wcale nie jest ciężki. Mam go od kilku lat, fantastyczne szkiełko no i praca pod światło jest bardzo dobra. Osobiście polecam.
    Zgodze sie, zakup tego szkla w moim przypadku byl podparty dobrymi opiniami kolegow ktorzy maja je od dosc dawna.
    Co do nieostrosci w naroznikach to prawda, choc tragicznie nie jest, znajomy w swojej Tokinie mial o wiele gorzej i kazdy kadr musial przyciac.
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 29-06-2014 o 16:12

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów