Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie 12-24/4: Nikkor vs. Tokina

Tokina jest tu generalnie chwalona. I tak się zastanawiam czy powodem jest fakt, iż o połowę tańsza od nikkora czy może faktycznie nie ustępuje mu. A może przewyższa?

Miał ktoś z Szanownych oba szkiełka w ręce? Jeśli Nikkor miałby być lepszy to chyba oleję różnicę w cenie.

Dzięki,
    P.

Domyślnie Re: 12-24/4: Nikkor vs. Tokina

Tutaj też masz kilka fotek z tego obiektywu, wprawdzie w mocowaniu Canona, ale pewnie rónic oprócz mocowania nie ma http://www.fotoportfolio.prv.pl/tokina1224/

Domyślnie

A ja poprostu polecam ta tokine
    Kupilem w ciemno w dzien wyjazdu na wakacje pierwsze zdjecia zrobilem dopiero w Turcji, nie bralem ze soba laptopa tylko bank zdjec wiec dopiero wczoraj zobaczylem co to szkielko jest warte i jak dla mnie jest naprawde wysmienite W dziale fotografia zamiescilem kilka fotek z kapadocji zrobione wlasnie ta tokina
    System Nikon i Quantuum
    W podpisie nie reklamujemy stron firmowych.

Marcin Stawiarz
    Gość

Domyślnie

ja mam nikkora 12-24, pewnie w jakosci nie ma roznicy... wiec po co przeplacac jedyna roznice jaka ja widze w porownaniu ze zdjeciami z tokiny to jakby troche inne dystorsje

Domyślnie

All my life who am i?, ale w cenie jest niby takie same ogniskowe, a jednak tokina szersza.

Marcin Stawiarz
    Gość

Domyślnie

no to tez napisalem, ze nie ma sensu przeplacac i lepiej kupic tokine, a reszta to i tak juz tylko od fotografa zalezy

Domyślnie

nikkor DX 12-24 to aparat z AFSem - więc jest znacznie szybszy, Tokina to AF - śrubokręt. Nikkor 12-24 DX ma uszczelnienia, więc z korpusami D2 będzie szczelnie, i można cykać na deszczu . . .Tokina nie ma uszczelnień.
    Nikkorem nie pstrykałem za wiele, (pare sampli), ale do ostrości Tokiny nie mam żadnych zastrzeżeń, porównując ją z Nikkorem 17-55DX Tokina daje bardziej blade kolorki i jest ciut mniej kontrastowa - ale to już z Tokinami bywa.

Ja mam nadzieje na stałkę Nikora 12 mm f2,8 DX ....kiedyś , wtedy Tokina pójdzie do ludzi, tymczasem 2 k Pln to nie wielki wydatek, a ogniskowa 12 mm ta sama co w Nikkorze, jak słusznie koledzy zauważyli.

Pozdro

Domyślnie

Reichmann z LL bawił sie troszeńke ostatnio Tamronem 11-18 i pozytywnie sie nawet o nim wyrażał, niestety nie pycnął review, bo obiektyw miał zbyt krótko, ale pokazał sampla i był całkiem zachecający, wiec myśle, że też można by to szkiełko w kwesti ultra szer. kątów brać pod uwage...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów