Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Zakynthos

Domyślnie Zakynthos

Wyspa przywitała nas deszczem, ale już na drugi dzień rozpoczęliśmy zwiedzanie. Na pierwszy ogień poszła stolica o tej samej nazwie. Zatrzymaliśmy się w hotelu w Agios Sostis niedaleko Laganas.

Dzień pierwszy
    Z hotelu spacerkiem wzdłuż plaży do Laganas (ok. 20 min). Z Laganas do miasta Zakynthos autobusem (bilet 1,6 euro/os w jedną stronę)

Niebo było jeszcze strasznie sprane, więc spędziliśmy czas na spacerze promenadą i zaglądaniu w jakieś ciekawsze zaułki. Samo miasto nie zachwyca swoją urodą. Nie znajdziemy tu żadnych zabytków. Wszystko zostało zniszczone po trzęsieniu ziemi na całej wyspie w 1953 r. Ze starszych i ważniejszych obiektów w stolicy pozostał jedynie kościół św. Mikołaja oraz św. Dionizosa.
    Na początek zapraszam na krótki spacer po mieście Zakynthos:

1.

2.

3. Kościół Mikołaja

4. Kościół Dionizosa

5.

6.

7.

Wieczorem wynajęliśmy już samochód na 2 dni. (85 euro z pełnym ubezpieczeniem). Warto w tym miejscu wspomnieć, że w wypożyczalniach widnieją ceny bez pełnego ubezpieczenia, tzw. full insurences. Za każdy dzień dodatkowo 9 euro. Dla świętego spokoju warto dołożyć do tego ubezpieczenia.
    Autkiem pojechaliśmy jeszcze tego wieczoru na fotki nocne do stolicy za wzgórza Bochali.

8.

9.

Dzień drugi:

Po śniadaniu pojechaliśmy wynajętym autem na północ wyspy. Po drodze zatrzymaliśmy się na plaży Xigia, reklamowanej jako naturalne siarkowe spa. Oprócz zapachu zgniłych jajek nie było tam nic ciekawego. Z małego portu w Agios Nikolaos popłynęliśmy niewielką łódką na kilka osób do Błękitnych Grot (Blue Caves) 3 euro/os. - rejs 1 godz. Opcja ze słynną Zatoką Wraku (Navagio) 15 euro/os. - rejs 3 godz. Błękitne jaskinie wywarły na mnie duże wrażenie.

10.

11.

12.

13.

14. Odbijająca się woda pozostawia na skałach turkusowy odcień.

c.d.n.
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

No i fajna recenzja, czekamy na więcej.
    Fakt w mieście nic ciekawego do tego miałeś światło jak w namiocie bezcieniowym
    Blue grotto z 13 ujęciem najbardziej mi się podoba.
    No i najciekawsze nocne zdjęcia z całego setu.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

7. i 8. najbardziej mi się podobają. Fajna przygoda.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Dziękuję za komentarze

Po zwiedzeniu Błękitnych Grot, podjechaliśmy samochodem na samą północ wyspy (Skinari), gdzie znajduje się niewielka latarnia morska. Odrobinę wcześniej znajdziemy interesujące miejsce z wiatrakami. Jest tu także restauracja, gdzie można coś zjeść, lub wypić chłodne piwko (2,5 euro).

15.

16.

17. Ten wiatrak można wynająć na nocleg. Nawet nie chcę wiedzieć, ile taka przyjemność kosztuje

Następnie jedziemy już zachodnim wybrzeżem na południe i w końcu docieramy do największej atrakcji wyspy: Zatoki Wraku. Mówiąc szczerze, sam widok na wrak z kapci mnie nie wyrwał, ale oczywiście zamieszczam swoją wersję. Dodam tylko, że aby złapać najlepsze kadry, trzeba znacznie oddalić się w stronę morza idąc samym szczytem urwiska. Wtedy cała zatoka stopniowo się odsłania i z każdym krokiem widać coraz więcej.

18.

19. wersja pionowa

c.d.n.
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

Ładnie, kolorowo i słonecznie, czyli typowo wakacyjnie jak lubię
    Ostatnie zdjęcie nieostre i na siłę. Całość świetnie pokazuje warunki i chyba chętnie bym się tam wybrał
    Dorzuć więcej, a może przekonasz mnie że warto się tam zjawić...
    Nikon i podróże ...

Uprawnienia umieszczania postów