Witam !!!
Od niedawna posiadam lampe TOPCA 325 CS. I tutaj pada pytanie : ma 3 ustawienia z tyłu: Kropka niebieska, kropka czerwona i M. Co to oznacza?
Szukaj
Witam !!!
Od niedawna posiadam lampe TOPCA 325 CS. I tutaj pada pytanie : ma 3 ustawienia z tyłu: Kropka niebieska, kropka czerwona i M. Co to oznacza?
NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS
Ja także posiadam Topc-ę i nie mam pojęcia jak to działa.
Myślę ze znajdzie sie ktoś kto bedzie w temacie.
Pozdrawiam Marcin Bąk
FUDŻI
M pewnie oznacza manual (jesli nie ma innych przełacznikow) lampa blyska pelna moca
a kropki moga oznaczac tzw automat lampy gdzie lampa sama dobiera moc blysku
niebieska prawdopodobnie bliskie odleglosci a czerwona wieksze odleglosci
z ta lampa nie mialem doczynienia ale mysle ze o to moze chodzic
zdjecie tylu lampy pomogloby
zgadza sięa jak ją ustawić z f55 i w jakim trybie robić foty mam sigme 4-5,5.
ech ludzie - przeciez ta lampa ma wbudowany komputer
co prawda jest to analogowa maszyna liczaca jednofunkcyjna
ustawia sie suwakiem ISO
jesli mamy wybrany program niebieski lub czerwony to widac jaka przeslone nalezy ustawic (w okienku)
dla interesujacej nas odleglosci w m(ponizej okienka)
cala filozofia
chodzi o to zeby zdjecie nie bylo niedoswietlone - bo o przeswietlenie martwi sie automatyka lampy (tak z grubsza oczywiscie - ale przewaznie skutecznie)
osobiscie uzywam dwoch takich lamp i nie mam potrzeby kupowac iTTL
Czyli te kolorowe cyfry w górnym okienku odpowiadają czasowi otwarcia przysłony?
D610 + D80 + Nikkor 50 f/1.8D + Nikkor 70-300 AF-S VR + Nikkor 18-70 AF-S DX + Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 f/2.8 + SB-800 + Hoya UV filters
Na mojej lampie wygląda to tak (SOLIGOR 30DA Thyristor Zoom Bounce).
Opis tabelki lampy:
ISO - czułość
f - przysłona
m - odległość (ft-feet).
Tabelka jak widać po ustawieniu czułości, na jakiej chcemy używać aparatu pokaże nam, w jakim zakresie odległości możemy pracować na danej przysłonie. W tym ustawieniu zdjęcie powinno być poprawnie naświetlone przez lampę. W mojej lampie po ustawieniu na czerwonym (A2) lampa daje więcej światła, co pozwala korzystać z bardziej przymkniętej przysłony.
Ostatnio edytowane przez diksa ; 08-02-2008 o 20:44
Skontaktuj się z nami