Nigdzie nie radziłem skierowania aparatu do góry - podkreślam, niczego takiego nie radziłem. Robienie tego to proszenie się o kłopoty, których w początkowej fazie hobby fotograficznego nawet potem nie będzie jak usunąć. Jeśli tak ktoś to zrozumiał, to zrozumiał całkowicie źle. Jeszcze raz - nikomu nei radzę podnosić aparat do góry, chyba ze całkiem świadomie wie, jak to potem naprawić. Po tych zdjęćiach wnoszę, że ta wiedza jeszcze przed Panem.
Nie mówiłem o wyciąganiu cieni, tylko o brzydkim efekcie, który przy okazji tego powstał. Na szczęście tylko na zdjęćiu 1, jest za to zabijający.
Co do kadrowania - właśnie dziwi mnie, skąd to uporczywa niechęć do kadrowania, skoro gołym okiem widać, że kadry są złe, a mogłyby być lepsze gdyby je skadrować - ale na szczęście to nie jest mój problem. Ja kadruję, a czy ktoś inny będzie, to mnie nawet przez pół sekundy nei zaboli. Po prostu myślę, że oglądając zdjęcia i czytając komentarze do nich (pod warunkiem, że są jakoś w miarę rzeczowe) ludzie się uczą, więc nawet jak Pan nei skorzysta, może skorzystać ktoś inny.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami