Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Rzeszów

Domyślnie

Gratuluję stanseba, łapanie za słówka osobę która chce pomóc i od której można się wiele nauczyć z pewnością zaprocentuje...

Pozwól, że Ci to wyłożę ponownie:

a) Generalnie w fotografii architektury zakłada się, że ściany/budynki/latarnie powinny być proste - pionowe. Dlatego obiektyw powinno się trzymać prosto. Pozwala to oszczędzić sporo pracy przy późniejszej obróbce, szczególnie przy prostowaniu. To na początku napisał Bombel.

b) Czasem jest za ciasno, i aby objąć cały budynek (jeśli taki jest plan) obiektyw trzeba lekko zadrzeć do góry, ale mając w głowie że później czeka nas prostowanie (m.in. przydaje się zostawić trochę więcej miejsca po bokach).

c) Zdecydowane pochylenie obiektywu (zwłaszcza UWA) pozwala zdynamizować kadr, wprowadzić zabawę zbiegami perspektywy itd. Ale to jest inna para kaloszy. To jest ta część o stadionie, nawet kojarzę ten wątek ale nie chce mi się szukać aby znaleźć jakie słowa tam padły. Naprawdę dziwi mnie że nie widzisz różnicy między punktem c) a punktem a), a zamiast tego cieszysz się że znalazłeś niekonsekwencję. Nie ma niekonsekwencji. Czasem stosuje się takie podejście, czasem inne - zależy od okoliczności.

d) Każde inne niewielkie pochylenie, krzywe budynki, nieusunięta dystorsja itd wyglądają po prostu niechlujnie - przynajmniej jeśli rozpatrujesz zdjęcie w kategorii fotografii architektury.

Proszę o wybaczenie tych, którzy uznają że piszę tu jakieś straszne banały. Czasem jak widać trzeba.

Domyślnie

E, daj spokój Creep. Nie sądzę, żeby Autorowi to pomogło, bo jeśli zamiast dążyć do sedna woli czepiać się słówek, jak piszesz - to niby czemu teraz miałby zrozumieć? Ale dzięki, że chciało ci się coś wytłumaczyć.

Mam natomiast nadzieję, że ktoś, kto ogląda i czyta - zrozumie, a przecież w sumie o to idzie - żeby z tego forum coś komuś przyszło, jeśli tylko chce się dowiedzieć.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Co Wy z tymi panami? bombel i moja ekipa architekturowa napisali wszystko co trzeba bylo napisac wiec ja nie mam za bardzo co dodawac... Moze dodam tylko tyle, ze wszystkie obiekty sa turbo daleko... a przeciez mozna szeroko i blisko (i prosto, co tutaj sie nie udalo). Kompozycja tez lezy, nie ma na czym oka zawiesic. Calosc wyglada jak testy szerokiego kata, nic wiecej.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów