Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Dylemat GF5 czy NEX-5T ?

Przesiadam sie z malego kompakta na cos wiekszego, chce kupic Panasonic GF5 lub Sony NEX-5T (nie ma tutaj znaczenia cena) chcialbym cos dobrze robiacego zdjecia w slabym swietle z celnym AF, funkcja video tez mogla by byc dobrej jakosci. Mam w drodze do domu zakupiony model Nikon 610 ale potrzebowal bym cos jeszcze mniejszego i tanszego co moglbym na wakacjach brac ze soba bez obawy ze zginie lub go upuszcze w zastepstwie Panasonic LX5 ale z wymiennymi obiektywami.

Jakies sugestie ?

Domyślnie

5T zjada GF5 na śniadanie. Jeśli cena nie ma znaczenia, wybierz Sony A6000.

Domyślnie

heh raczej w porownaniu tych dwoch aparatow - nie ma co nawet myslec
    No chyba ze nie wiedzialbys co wybrac gdybys mia do wyboru oprocz nex5t takze gx7 , EPL5 , Nx300 - tu juz bardziej mialbys nad czym myslec.

Domyślnie

Mam inne strony pokazujace ze opinia GF5 jest lepsza, najlepiej jak sie czyta testy nowszego modelu i tak A6000 czy GF6 wtedy padaja slowa co bylo nie tak w poprzednich modelach. Nie ma znaczenia ze NEX ma wiecej Mpixli z opisow wynika ze nie jest to tak fajnie z AF (troche jak marketing Canona) jest moira, szumy w wyzszych ISO, bateria slaba.
    Tak dociera do mnie ze na papierze 5T zjada na sniadanie GF5 ale rzeczywistosc moze juz tak super nie wzgladac.

Cena nie gra roli do 500EUR max., GF5 z obietywem i 5T z obiektywem moge miec nowe w cenie do 340EUR.
    Nie chce przeznaczac 750EUR na cos zblizonego do Nikona D610 wiec GX7, A6000, X1-T odpadaja chyba ze zwracal bym D610 ale tego nie zrobie.

Domyślnie

Ja tam bym odpuścił poszukiwanie różnic pomiędzy generowanym obrazkiem, a bardziej wybierałbym pod kątem optyki (w zestawie i planowanej) i szybkości działania, ewentualnie dodatkowych ficzerów, jak np. WiFi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Ja tam bym odpuścił poszukiwanie różnic pomiędzy generowanym obrazkiem, a bardziej wybierałbym pod kątem optyki (w zestawie i planowanej) i szybkości działania, ewentualnie dodatkowych ficzerów, jak np. WiFi.
    Onanizmem sprzetowym to zalatuje. Dla mnie liczy sie jednak jakosc obrazka, a szkla to rzecz wtorna. Wole dobry obrazek z teoretycznie gorszego kitowego szkla, niz kaszanke z hiper duper szkla za grosze...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    Onanizmem sprzetowym to zalatuje. Dla mnie liczy sie jednak jakosc obrazka, a szkla to rzecz wtorna.
    Jak ktoś nie zamierza wyjść poza kita, to równie dobrze zostać przy kompakcie.
    W aparacie systemowym liczy się przede wszystkim optyka. Jakość obrazka w każdym obecnie produkowanym aparacie systemowym i większości kompaktów klasy premium jest więcej niż wystarczająca. Większość użytkowników ma problem z ogarnięciem podstaw robienia zdjęć i podstaw obsługi aparatu, ale oczywiście dany aparat przestaje robić zdjęcia dokładnie w dzień premiery następcy. Trzeba kupić nowy, moje zdjęcia przecież zyskają. Dupa tam zyskają. Jak ktoś nie ma umiejętności i jest głuchy na wiedzę, to nowy aparat będzie tylko przeszkadzał. Przecież trzeba ogarnąć jego obsługę.
    Onanizm sprzętowy to właśnie patrzenie na puszki, podniecanie się obrazkiem, oglądanie cropów, czytanie testów i szukanie Świętego Graala, za kilka miesięcy będzie nowy Święty Graal i ten wymarzony, nagle okazuje się nie takim świetnie dostosowanym do moich potrzeb aparatem, tylko cyfrowym śmieciem, którego dobrze, że nie kupiłem. Byłaby wtopa, a tak to mam o czym czytać, pisać i ślinić się.

Co z tego, że będę miał na wypasie puszkę, jak się okaże, że system nie oferuje nic poza ciemnym kitem.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Jak ktoś nie zamierza wyjść poza kita, to równie dobrze zostać przy kompakcie.
    Tylko kompakty o jakości zdjęć bezlustra z kitem są często droższe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    Onanizmem sprzetowym to zalatuje. Dla mnie liczy sie jednak jakosc obrazka, a szkla to rzecz wtorna. Wole dobry obrazek z teoretycznie gorszego kitowego szkla, niz kaszanke z hiper duper szkla za grosze...
    Wręcz przeciwnie, wybierałem bezlusterko kilka miesięcy temu i odpuściłem analizowanie różnic pomiędzy matrycami, szkłami itp. skoro generalnie wszystko, co zostało zaprezentowane w ostatnim czasie, jest wystarczająco dobre. Ważniejsze dla mnie było WiFi, składany zoom w zestawie i optyka na przyszłość (np. standard czy też lepszy zoom).

Domyślnie Wybor padl na komplet NEX-6 + obiektyw kit z NEX-5T

Poniewaz troche pokasowalo postow z tego watku, napisze jak wczesniej obiecalem na co sie zdecydowalem.
    Mialem w sumie 5 modeli u siebie na biurku poza tymi co na zdjeciu mialem jeszcze Panasonic GF6 i GX7.

W sumie nalepiej mi pasowal GX7 blyskawicznie lapal AF i byl poreczny ale cena grubo przekraczala moje zalozenia 790EUR za body z kitem niestety nie miescilo sie w moich zalozeniach. GF6 przy swojej cenie niczym sie nie wyroznial dla mnie w porownaniu z GF5 a cenowo duzo mniej wychodzil GF5. Z NEXow NEX-6 wyroznial sie posiadanym wizjerem ktorego mi czesto wlasnie barkowalo w Panasanic LX5. Poniewaz udalo mi sie tanio kupic body NEX-6 a mialem rowniez zestaw NEX-5T z kitem, postanowilem rozczlonkowac NEX-5T i jego kitowy obiektyw zespolic z NEX-6.

Zostalo mi nowe body NEX-5T do odsprzedania, zero zdjec na liczniku, gwarancja 2 lata rachunek z 7 czerwca jesli ktos reflektuje to moze dogadamy sie na jakas dobra cene. Pozostale aparaty odeslalem do sklepow.
    Ostatnio edytowane przez Twin_EX-LX ; 16-06-2014 o 22:15

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów