Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie S17-50 vs N18-105

Witam,

Od trzech dni mam Sigmę 17-50 f2.8.
    Byłem dziś na spacerze z rodziną i zauważyłem, że prawie wszystkie foty są nieostre.
    Fakt, jestem świeży w temacie lustrzanek, ale widzę że Nikkor robił lepszy obrazek.
    Wyszedłem przed chwilą strzelić kilka zdjęć.
    Poniżej wklejam crop 100%:

Sigma 50mm f2.8 ISO200

Nikkor 50mm f5 ISO200 (pomimo dłuższych czasów jest lepiej

bf/ff czy jakaś lipna sztuka?

Wrzucę wycinek, gdzie ostrość jest tam gdzie chciałem (bliższe oko):

Jakieś pomysły macie jak dojść do ładu?

Pozdrawiam,
    Jarek
    Pozdrawiam

D7100 | S17-50 f2.8 | N70-200 f4.0 | N105 f2.8G ED MICRO | Retrospectiv20

Domyślnie

Ustal czy masz back focus czy front focus i użyj precyzyjnej korekty AF dostępnej w body

Domyślnie

Sigme ustawiłeś na 2.8, a Nikkor jaką miał przysłonę?

Domyślnie

Nikkor miał najmniejszą przesłonę jaką mogłem ustawić przy 50mm, czyli f5.0, w sumie Sigma też najmniejszą z możliwych...
    Powinienem robić porównanie na tych samych, czyli Sigmę przymknąć do f5.0?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli szkło masz na gwarancji (zakładam, że tak skoro masz 3 dni) to wyślij na darmową kalibrację do Sigmy. Zapłacisz tylko za kuriera w jedną stronę, a szkło powinni wyregulować pod Twoje body. Po kilku dniach powinieneś mieć sprzęt z powrotem (lepiej zadzwonić spytać o aktualne terminy). Mikroregulacja nie jest taka łatwa -
    trzeba sporo poczytać aby poprawnie wykonać testy na bf/ff, przeprowadzenie testów to kilka godzin zabawy i do tego może się okazać, że poprawna korekta dla 17mm jest inna niż dla 50.

Moja S17-50 właśnie wraca kurierem z serwisu w Gdyni, więc jutro mogę Ci napisać jak się spisali.

A poza tym wszystkim pamiętaj, że zdjęcia na 2,8 mogą być ciut miększe niż po przymknięciu. Do tego na prawie wszystkich zdjęciach, fotografowane obiekty są chyba pod kątem do płaszczyzny matrycy. W takich warunkach ze względu na mniejszą GO f2.8 będzie wyglądało mniej ostro niż f5. Do tego nie wiadomo w co celowałeś.
    Wysłane z mojego Commodore C-64

Domyślnie

Ustaw oba szkła na taką samą ogniskową i przysłonę i wtedy porównuj.

Domyślnie

Takie ustawienia powinny akurat wspierać Sigmę, gdyż przy takiej konfiguracji osiąga wyższą rozdzielczość od Nikkora... Stawiam na problemy z BF/FF

Domyślnie

Na zdjęciach celowałem w napis 'dekoral', a pozostałe cropy mieściły się w polu AF w wizjerze.
    Kupiłem to szkło żeby mieć krótsze czasy, a za chwilkę okaże się, że f2.8 to tylko marketing ...

Jeżeli chodzi o bf/ff to nie bardzo wiem jak to dokładnie sprawdzić, bo jak strzelam w calówkę (to miałem pod ręką) to wychodzi mi różnie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

2.8 to nie marketing, ale jak będziesz przeglądał piksel po pikselu pod lupą to żaden obiektyw nie sprosta Twoim wymaganiom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ygrene Zobacz posta
    Kupiłem to szkło żeby mieć krótsze czasy, a za chwilkę okaże się, że f2.8 to tylko marketing ...
    Spokojnie, spokojnie. Sprawdź najpierw ff/bf. Jak Ci wychodzi różnie to użyj statywu, przy takiej małej GO każdy ruch ręką może sfałszować wyniki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów