Pytanie o ostrzenie na odległość tym obiektywem. Jest to dobre szkło tylko do portretów, Kwiatków czy także sprawdza się w plenerze?
Szukaj
Pytanie o ostrzenie na odległość tym obiektywem. Jest to dobre szkło tylko do portretów, Kwiatków czy także sprawdza się w plenerze?
W plenerze sprawdza sie on znakomicie jesli odpowiada CI taka ogniskowa. Ostrzy na odleglosc idealnie. Ten obiektyw jest cholernie ostry od pelnej dziury. Zarowno w wersji D jak i nowszej G. Oczywiscie jak chcesz roic zdjecia zwierzynie czy ptaszkom to ta ogniskowa zdecydowania za krotkaCo dokladniej chcialbys fotografowac i jakie masz body?
Ostatnio edytowane przez Hammer555 ; 01-06-2014 o 13:28
Nikon D7100 , 18-105mm Vr , 35mm f/1.8G, 60mm f/2.8 D, 80-200 f/2.8 D (new) , Sb-910, Mb-d15
Mam po prostu dylemat czy mi dobrze wyostrzy na odległość np w górach. czasami w górach potrzebuje przybliżeń i może taka 60 była by ciekawym rozwiązaniem
jak masz jakiego zooma to nastaw sobie 60mm i porob zdjecia na tej ogniskowej. Jezeli ona bedzie Ci odpowiadac to bierz bez zastanowienia 60-tke nikona. Bedziesz mial dwa w jednym a mianowicie zrobisz nim macro i zrobisz nim calkiem dobry portret. Jak masz srubokret w body to bierz wersje D jak nie masz to wersje G. Jesli chodzi o 60mm to masz tez Tamrona 60 f2.0 (tu juz troche lepsze swiatlo, wiec i do portretu lepiej). Zarowno jak bedziesz chcial cos przyblizyc i 60mm bedzie ok to rowniez zdjecia wyjda bardzo ostre. Jezeli natomiast chcialbys dluzsza ogniskowa to wtedy zastanow sie nad Tamronem 90 f2.8. Masz nowa wersje ze stabilizacja i starsza bez niej. Jest to bardzo dobry obiektyw do makro i zarowno do portretu. Tyle, ze pamietaj, ze to sa dalej tylko obiektywy macro. Wiec tutaj masz takie dwa w jednym , jednak jak byc chcial typowo do portretu i jako takie male tele pod dx to zastanow sie nad Nikonem 85 1.8D lub G ( tutaj makro nie zrobisz , chyba ze z pierscieniami, ale efekt raczej Cie nie zadowoli)
Oczywiscie chodzi Ci o obiektyw do zdjec w gorach ale podalem Ci mozliwosci zastosowan wymienionych przeze mnie obiektywow poza ogniskowa. jesli chodzi o mnie to ja bym bral w gory cos znacznie dluzszego , ale nie wiem co chcesz dokladnie tam przyblizac , czy zwierze na drugiej gorze, czy cala gore z jakies perspektywy
A jak sam dokladnie nie wiesz jaka ogniskowa bedzie Ci potrzebna to wez lepiej jakiegos zooma , jesli ciemnosc Cie nie przeraza i nie chcesz majatku wydawac na szklo to zastanow sie nad Nikonem 70-300 Vr, lub 55-300 Vr. Jezeli chcesz cos jasniejszego to juz wtedy ze stalym swiatlem f2.8 , ale tutaj to juz ceny ida diametralnie w goreTo juz zalezy jaka kwote chcesz na to przeznaczyc. Jak mniej to do wyboru cos z powyzszych obiektywow jak wiecej to rozmowa przejdzie na inny pulap
Wszystkie te obiektywy na odleglosc beda bardzo dobrze ostrzyly. Oczywiscie przed zakupem sprawdz obiektyw ze swoim body czy nie ma BF/FF.
Ostatnio edytowane przez Hammer555 ; 01-06-2014 o 14:05
Nikon D7100 , 18-105mm Vr , 35mm f/1.8G, 60mm f/2.8 D, 80-200 f/2.8 D (new) , Sb-910, Mb-d15
Tylko z tego co ja zauważyłem to są dwie wersje i nie wiem czy miedzy nimi jest różnica w optyce. Nikkor 60/2.8G i Nikkor 60/2.8D Micro. fakt ze ten drugi jest znacznie tanszy
FuFu X100T
Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
Moje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca
Tak jak napisal Hammer555 jak masz body ze srubokretem to bierz wersje D a jak nie masz to bierz wersje G. W przypadku gdy masz srubokret w body to moim zdaniem nie oplaca sie doplacac do wersji G gdyz ostrosc , obrazek, bedziesz mial ten sam. Jedynie szybkosc Af w wersji G bedzie troche szybsza bo ma ona wlasny silnik. Kolory , kontrast w starszym nikonie dla mnie sa lepsze. Wedlug niektorych nowsza wersja ma ladniejszy bokeh , ale to juz sprawa indywidualna. Zaoszczedzone pieniadze odloz i zbieraj albo doloz do nastepnego szkla.
Mam d90 a wersja 60/2,8D jest bez VR
mam wersje D, bardzo ostra z AF nie ma problemu, przy makro tubus sie wysuwa (w wersji G nie) jak masz D90 to bierze uzywana wersje D na G szkoda kasy
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Skontaktuj się z nami