Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

@tomus90, dzięki za czas poświęcony na przeglądanie moich pstryków i za dobre słowo . Większość zdjęć została wykonana starym Nikkorem AF 300 f/4 (śrubokręt), ale są i takie z N 70-300 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark Zobacz posta
    @tomus90, dzięki za czas poświęcony na przeglądanie moich pstryków i za dobre słowo . Większość zdjęć została wykonana starym Nikkorem AF 300 f/4 (śrubokręt), ale są i takie z N 70-300 VR
    No to wniosek taki, że 300 mm na końcu spokojnie powinno wystarczyć, biorąc pod uwagę Twoje foto (chyba, że używasz jeszcze jakiegoś telekonwertera?) A jak się ma 300mm do foto lotniczych (zdjęcia w pobliżu lotniska, albo jakiś pokaz lotniczy)? Wystarczy, czy za mało? Bo jak ok to może warto byłoby wybrać coś z tego zakresu?
    D7000 / N 18-105 / S 17-50 2.8 / T 90 2.8 / N 35 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomus90 Zobacz posta
    A jak się ma 300mm do foto lotniczych (zdjęcia w pobliżu lotniska, albo jakiś pokaz lotniczy)? Wystarczy, czy za mało? Bo jak ok to może warto byłoby wybrać coś z tego zakresu?
    Do grup akrobacyjnych wystarczy. Jak pokazy na Skaryszewskiej w Radomiu to też wystarczy ( z lotniska już za mało ). W większości przypadków może trochę brakować mm; choć się część zdjęć da zrobić.
    Może warto poczekać na ostateczne recenzje Tamrona 150-600; bo jednak w foto lotniczej VR ( stabilizacja) się baaardzo przydaje ( dlatego nie polecam S100-300, ani N300/4 ). Sigmę 150-500 sobie odpuść.

Domyślnie

A jak się ma 300mm do foto lotniczych (zdjęcia w pobliżu lotniska, albo jakiś pokaz lotniczy)? Wystarczy, czy za mało? Bo jak ok to może warto byłoby wybrać coś z tego zakresu?

trochę czasami braknie, ale generalnie do ogarnięcia
    dopiero niedawno zmieniłem na AFS80-400 ale kilka lat używałem 70-300VR no i jakos dawał radę.
    na pokazach lotniczych równie ważne jak szkło jest to gdzie stoisz
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

No to wniosek taki, że 300 mm na końcu spokojnie powinno wystarczyć, biorąc pod uwagę Twoje foto (chyba, że używasz jeszcze jakiegoś telekonwertera?)...
    Z tym "spokojnie" to bez przesady, bo bardzo czesto przydałoby się wiecej mm. Ja fotografuję głównie futrzaki w lesie, z podchodu (bez TC). Do ptaków 300mm to zdecydowanie zbyt mało, chyba, że będziesz fotografował z zasiadki/czatowni.

Domyślnie

A ja bym powiedział tak: tele 70-200 to się nadaje głównie do portretów i do sportu pod dachem, tam gdzie odległości nie są za duże i mając akredytację można podejść blisko linii. Do szeroko rozumianej przyrody to to szkło się nie nadaje, jest po prostu za krótkie. Poza tym dużo tu zależy od techniki: jeśli idziesz na łowy z podejścia, to i 1000 mm może być za krótkie bo za blisko może nie dać się podejść, a na zasiad wystarczy 300 lub 400 i ewentualnie konwerter tele. Jeśli sam nie do końca wiesz jakiej potrzebujesz ogniskowej to są na to dwie metody:
    1. kupujesz szkło niejako "na próbę", z najniższej półki, jakieś 70-300 lub 55-300 powiedzmy, żeby po prostu sprawdzić jak to jest z kadrowaniem, czego Ci brakuje, z czym Ci jest źle.
    2. Możesz kupić szkło jak najlepsze optycznie za posiadany budżet. I tu by zostawał właściwie tylko Nikkor 70-200 f/4. Mniejszy, lżejszy i tańszy niż wersja 2.8, ale w sumie to robiąc na tych ogniskowych i tak trzeba mocno przymknąć, żeby obiekt nie uciekł poza obszar ostrości. Brak światła możesz spokojnie nadrobić wyższym ISO.
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salvdali Zobacz posta
    kupujesz szkło niejako "na próbę", z najniższej półki, jakieś 70-300 lub 55-300 powiedzmy, żeby po prostu sprawdzić jak to jest z kadrowaniem, czego Ci brakuje, z czym Ci jest źle
    Bardzo dobra opcja którą praktykuję i podczas zakupu szkieł, i podczas zakupu body... Najlepiej "testować" używki, bo najmniej się straci jeśli nie przypasuje...

Domyślnie

Dzięki za cenne rady. Myślę, że zrobię tak. Faktycznie może warto poczekać na ostateczne opinie i testy na temat tamiego 150-600 bo zapowiada się obiecująco i chyba najlepsza opcja biorąc pod uwagę obecne szkła o podobnym zakresie ogniskowych. Trochę może być za to mało praktyczny jeśli chodzi o powiedzmy jakiś zwykły spacer po mieście, ale chyba też byłoby to do ogarnięcia. Natomiast jeśli postawię na większą mobilność i pewien kompromis to chyba postawiłbym jednak na nikkora 70-300 VR, żeby określić czego ewentualnie mi będzie brakować, chociaż pod względem optycznym to nikkor w testach wypada raczej dobrze. Niestety na lepsze szkła, choćby sigmę 120-300 2.8 mnie nie stać. A tak mi się jeszcze rzuciła w oczy starsza wersja nikkora 80-400 f/4,5-5,6 AF ED VR. Co sądzicie o tym szkle, bo mógłby to być dla mnie taki kompromis między 150-600 a 70-300, tylko jak on się sprawdza w praktyce?
    D7000 / N 18-105 / S 17-50 2.8 / T 90 2.8 / N 35 1.8

Domyślnie

Kup na początek N70-300 VR, będziesz zadowolony. Jak "liźniesz" temat, to będziesz wiedział czego potrzebujesz. N70-300 VR odsprzedaż bez problemu. Pytanie, czy kupić nówkę, czy używkę? Musisz zdecydować. Zakres 70-220mm jest rewelacyjny jak na "kitowe" tele. Dalej musisz popstrykać i zdecydować sam, czy akceptujesz jakość obrazka na 300mm.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów